Melyiket vedd: Akkus vagy vezetékes porszívó a jobb?

Melyik a jobb választás, azt nem minden esetben könnyű eldönteni. Ahhoz, hogy jó vásárt tudj csinálni, érdemes megnézned a lehetőséget, amit egyik vagy másik gép nyújtani tud. Akkus vagy vezetékes porszívó a jobb választás?

Ha nincs időd, akkor ez az ábra összefoglalja:

A legjobb döntéshez azonban vizsgáld meg az alábbi nézőpontokat is:

Mekkora a porszívók teljesítménye?

Első lépésként vizsgáljuk meg ezt a kérdést. Ez vonatkozik mind az akkus, mind pedig a vezetékes porszívókra.

A környezettudatos tervezés miatt, 2017. szeptember 1-jétől fogva a jogszabály 900 W-ban maximalizálja a háztartási porszívók hálózati teljesítményét. Így ennél nagyobb teljesítményű otthoni használatra szánt gépekkel, egyébként sem találkozhatunk már.

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy ezek gyenge teljesítményű készülékek. Ez a kijelentés azonban a drágább változatoknál, ahol a gyártó megadja a tisztítási hatékonyság paramétereit, már nem igaz.

Léteznek kimagasló teljesítményű porszívók, amennyiben nem a hálózati teljesítményre, hanem a teszteredményekre figyelünk.

Mit tud az akkus porszívó?

Ma már bármilyen típusú porszívó üzemeltethető akkumulátorral. Első ránézésre nem is találni különbséget a vezetékes változathoz képest.

Az akkumulátoros készülékeknél a teljesítmény után, az üzemidőt vizsgáljuk meg. Az olcsóbb készülékek általában 20-36 percet bírnak. Ez már elég lehet egy gyors takarításra egy kisebb lakásban, vagy egy nagyobb szoba alapos tisztításához.

Drágább gépeknél ez az adat akár 120 perc is lehet, de általános az 1 óra. Ezzel viszont már szinte bárhol elboldogulhatsz.

Nézzük meg jobban az üzemidő kérdését. Néhány gyártó leírja, hogy magas szívóerővel a készülék működési ideje egy töltéssel 20 perc, míg alacsonyabb fokozatra állítva akár 40 perc. Ezeket a gépeket alacsony fokozaton csak nagyon ritkán (vagy egyáltalán nem) használjuk.

Vannak extra ajánlatok, ahol 2 darab akkumulátort adnak gyorstöltővel, amivel folyamatos munkát ígérnek. Ennek számoljunk utána, mert a töltési idő 60 perc, az 1 darab akkumulátor pedig 30-40 percig bírja, így ha minden használat előtt tölteni kell az akkumulátort, akkor már nem lesz olyan folyamatos a munka.

Nagyon fontos odafigyelni az olcsó készülékeknél, hogy a csomag tartalmazza-e az akkumulátort és a töltőkábelt, vagy külön kell megvenni! Jelentős plusz költséget okozhat, ha ezek megvásárlására külön kell sort keríteni. Így az első ránézésre kedvező ár, már nem is olyan kedvező.

Előnyei

  • Rugalmas munkavégzés;
  • nem konnektorhoz kötött, nem kell a vezetékkel foglalkoznunk;
  • könnyebb tárolás;
  • kis lakást könnyen kitakaríthatunk vele;
  • gyorsabb elővenni és dolgozni vele;
  • áramszünet esetén sem kell halasztanunk a takarítást.

Hátrányai

  • Figyeljünk az üzemidőre, mert ha lemerül nem tudjuk azonnal folytatni a munkát;
  • akkumulátor élettartama;
  • macerás lehet a töltés;
  • ha jobb gépet szeretnénk, akkor az drágább lesz.

Milyen a vezetékes porszívó?

A legtöbb vezetékes porszívó a hagyományos és a száraz-nedves készülékek kategóriába tartozik, de bármelyik típusú berendezést megvehetjük ilyen tulajdonsággal.

Vezetékes gépek esetén a zsinór hossza lényeges. Minél hosszabb annál nagyobb területen lehet megszakítás nélkül dolgozni. Általában a kábelhossz 3 és 12 m között változik.

Egyes esetben találkozhatsz hatósugár adattal is. Ilyenkor a kábel hosszához a gégecső hosszát is hozzászámolják. Ez azonban sokszor nem fedi a valós hatósugarat, hiszen ha sarokban a kanapé mögött kell dolgozni, akkor nem biztos, hogy a maximális távolság a rendelkezésre áll. Két pont között nem mindig lehet egyenes vonalban haladni a szobában lévő tereptárgyak miatt.

Egy vezetékes berendezésnél fontos szempont a tárolás. Ha nem rendelkezik automatikus kábelfeltekerős rendszerrel, akkor a hosszú zsinór feltekerése és a porszívó elhelyezése is problémába ütközhet.

Előnyei

  • Nem fogy ki a szufla, amíg van áram, addig dolgozhatunk;
  • akkumulátorral nem kell foglalkozni, se töltés, se hibalehetőség;
  • már egy jó hatékonyságú gép se olyan drága.

Hátrányai

  • Rugalmatlan munkavégzés, mindig a zsinórral kell babrálnunk;
  • tárolás is lehet nehezebb, ha nem kábelfeltekerős a rendszer;
  • nagyobb lakás esetén a konnektorok miatt meg kell szakítanunk a munkát.

Most akkor akkus vagy vezetékes porszívó a jobb?

Ha nem szeretnél a töltéssel foglalkozni, és az üzemidőt lesni, akkor mindenképpen a vezetékest érdemes választani. Rossz tapasztalat lehet, ha munka közben fogy ki a szufla, miközben a fél lakás még koszban tengődik. Még rosszabb, hogy a folytatáshoz kénytelen vagy megvárni a – jobb esetben – pár órás töltési időt.

Az akkumulátoros készülék jó szolgálatot tehet, ha kis helyen kell takarítani, esetleg hirtelen kell felkapni a készüléket. Sokkal több időt takaríthatunk meg vele, mert nem kell a zsinórral bajlódni néhány kenyérmorzsa összeszedése esetén.

Az akkumulátor miatt benne lehet a kockázat, hogy idővel ez tönkre megy és gondoskodnod kell a pótlásáról, amennyiben a gépet tovább szeretnéd használni. Ez viszont utánajárást igényel és rosszabb eseteben olyan drága, hogy jobban megéri egy új, olcsóbb eszköz vásárlása.

A rúdporszívó kategóriában kell ezen a kérdésen a legtöbbet gondolkodnod, amiről részletesen itt olvashatsz.

Ha nem csak ez a kérdés merült fel benned, akkor egy összefoglaló cikket találsz arról, hogyan választható ki a legjobb porszívót? Ha nincs több időd olvasni, akkor itt egy rövidebb változat is.

Összefoglalás

Mindkét fajta porszívónak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A feladatod az, hogy a lakásodhoz és takarítási módszereidhez a leginkább megfelelő gépet szerezd be, hogy a munka elvégzése zökkenőmentes legyen.


Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb