Páraelszívó: amit tudnod kell a vásárlás előtt!

Sok helyen találkozhatunk a páraelszívó berendezésekkel. Ennek ellenére nem terjedt el a használata, nem találkozhatunk vele minden háztartásban. A választási tanácsok külön cikkben kerül megfogalmazásra. De mi is az a páraelszívó?

Mi az a páraelszívó?

„Páraelszívó”: olyan, motorral működtetett és azt szabá­lyozó készülék, amely a szennyezett levegő tűzhely feletti összegyűjtésére szolgál, vagy olyan, sütő-főző berendezések, tűzhelyek vagy más hasonló sütési-főzési célú termékek mellé való beépítésre szánt, lefelé irányuló légáramú rend­szert tartalmaz, amely a keletkező gőzt belső vezetőcsövön keresztül, lefelé távolítja el.

Bizottság 65/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

A páraelszívó tűzhely vagy főzőlap fölé felszerelve, a főzés közben keletkező szagokat, párát/gőzt eltávolítja. Tehát a berendezésünk feladata, a légkör páramentesítése és a szagelszívás, egy mechanikus ventilátor segítségével.

Ennek az eszköznek a segítségével megszabadulhatunk a sütés-főzés közben keletkezett zavaró szagoktól. Jó szolgálatot tesz a levegő zsír és páramentesítésében is.

Ezzel megakadályozza, hogy a zsír a konyhaszekrényünk tetején lerakódjon, jelentős takarítási munkától megszabadítva minket.

Érdemes még tudnunk valamit?

Jogszabály magyaráz még egy-két fogalmat a páraelszívókkal kapcsolatban. Mi a különbség az automatikusan vezérelt üzemmód és az automatikus páraelszívó között?

  • Automatikusan vezérelt üzemmód: Ez azt jelenti, hogy ha a készülék főzés közben be van kapcsolva, akkor egy vagy több érzékelő segítségével automatikusan tudja szabályozni a légáramlás erősségét.
  • Automatikus páraelszívó: Ez egy olyan készülék, melynél a légáram szabályozása a nap 24 órájában érzékelők segítségével automatikusan működik. Ha tehát azt érzékeli, hogy főzünk, akkor automatikusan magától működésbe lép a berendezés. A következő részben megtudhatod, hogy milyen fajtái vannak.

Milyen fajtái vannak a páraelszívónak?

A konyhai páraelszívók nagyon sokfélék lehetnek. De mi most a szellőztetés alapján fogjuk két részre bontani a típusait.

Az egyik a kivezetéses a másik pedig a recirkulációs. Ezt a besorolást pusztán annak alapján végezzük, hogy a gépek a beszívott levegőt hogyan dolgozzák fel. A kialakítással kapcsolatos csoportosításról egy másik cikkben olvashatsz.

Mit tud a kivezetéses páraelszívó?

A kivezetéses páraelszívók a beszívott levegőt egy csövön keresztül a szabadba vezetik. Ezek a leggyakoribbak és a legtöbb helyen alkalmazott eszközök. Mivel ezeket nem csak háztartásokban, hanem éttermekben és szállodákban (már ahol főznek) is használják.

Itt vegyük figyelembe, hogy akkor működik hatékonyan, ha van megfelelő levegőbeáramlás is. Mivel nem elég az elhasznált levegőt kiszívni, a megfelelő utánpótlás is ugyanolyan fontos.

Felszerelése szakértelmet igényel, mivel szükséges hozzá a fal átfúrása (kivezetés a szabadba). Amennyiben a bekötést kéménybe tervezzük, úgy mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát, mert a nem megfelelő bekötés veszélyes lehet!

A recirkulációs páraelszívó jobb?

Recirkulációs páraelszívók a főzőfelület fölötti beszívott levegőt szűrés után visszavezetik a konyhánk légterébe. Itt nem találhatunk kivezető csövet.

Felszerelése könnyebb, viszont sokkal kevésbé hatékony, mint a kivezetett társa. Aktív szénszűrő mindenképpen szükséges a megfelelő működéshez! Erről a következő részben bővebben is olvashatsz.

Milyen szűrők szükségesek a működéshez?

A szűrők feladata, hogy eltávolítsák a levegőben található szagot, zsírokat, égéstermékeket, füstöt, hőt és gőzt.

Logikus elgondolás, hogy a recirkulációs páraelszívók jóval több szűrőt fognak tartalmazni, mint a kivezetéses verziók. A recirkulációs páraelszívók konyhánk levegőjét keringeti, és ahhoz, hogy a levegőből eltávolítsa a szagokat, gőzt, zsírt több fajta szűrővel kell rendelkezzen a hatékony működéshez.

A szűrőknek három fő típusa van:

  • Háló szerű szűrő, amely egymásra helyezett alumínium hálósávokból készülnek. Ezek a levegőben található zsír és olaj részecskéket szűrik ki. Ilyen szűrőket alkalmazhatnak mind a recirkulációs, mind a kivezetéses páraelszívóknál. Utóbbi esetben szükség van a zsír kiszűrésére a motor élettartamának növelése érdekében.
  • Terelőszűrők, amik acél vagy alumínium keretekből készített, hajlított panelek, melyek szintén megfogják a zsír és az olaj részecskéket. Ezek tartósak és könnyen tisztíthatóak, melyek mind a két típusú páraelszívóban megtalálhatóak.
  • Szénszűrők: finom porított aktív szénből készülnek. Ezeket elsősorban a recirkulációs páraelszívóknál használják. Ezek a szűrők már szinte mindent felfognak: szagot, füstöt, égésterméket. A szén jól megköti az esetleges méreganyagokat is. Nem tisztíthatóak, rendszeres cserét igényelnek.

A zsírszűrők rendszeres tisztítást igényelnek. Aktív szenes szűrés esetén, mivel a szén telítődik egy idő után, így ezeknek a cseréje válik szükségessé (mosni nem lehet).

Összegezve

Részletesen olvashattunk a páraelszívók fogalmáról, típusairól, valamint a szűrőkről is kaphattunk tájékoztatást. A választásról részletesen egy másik cikkben lesz szó.

Forrás:

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Tűzhelyek

Sütő választás: milyet érdemes?

Ma már szinte minden háztartás rendelkezik valamilyen formában sütővel. Ez lehet akár egy tűzhely, de lehet külön kapható, beépített sütő