A gőzfelmosó készülékről mit érdemes tudnod?

Gőzfelmosóval gőztisztító mop vagy gőzmop néven is találkozhatsz a boltokban. Ezeket a készülékeket elsősorban a padló felmosására és fertőtlenítésére tervezték. De mi is az a gőzfelmosó?

Mi az a gőzfelmosó?

Ez a fajta gőztisztító leginkább egy rúdporszívóra hasonlít kinézetre. A felmosó rész egy vékony, álló rész végén helyezkedik el. A víztartály mellett látható egy vízmelegítős rész is, aminek a segítségével a berendezés képes a forró gőz előállítására.

Nem szabad összekeverni a sima spriccelős felmosóval. Annál is találkozhatsz víztartállyal, viszont az csak sima vizet, (amit beletettél) azt spricceli ki a felmosó rész elé. Ebben az esetben nincs szó gőzről, így fertőtlenítésről sem. Ugyanezekbe az eszközökbe lehet használni vegyszert, a gőztisztítókba és gőzfelmosókba kifejezetten tilos bármilyen vegyi anyagot tölteni. A gyártók még az ecetet sem javasolják a gépeikbe!

Felmosófej általában háromszög alakú, ezzel is megkönnyíti a nehezen elérhető helyeken is a takarítást. Sok helyen határozza meg a gyártó még azt is, hogy a felmosófej része 180°-ban is forgatható, pont azért, hogy a lehető legnagyobb padlófelületen tudd használni.

Érdemes ezt választani?

Valójában az egyszerű felmosóknak, amik nem gőzzel működnek, ez a készülék egy sokkal jobb alternatívája. Legtöbb esetben ugyanis nincs szükség tisztítószerekre, mint a hagyományos felmosóknál, hanem elegendő csupán vizet használni. További előnye, hogy egy vékony eszközt kell tárolni, nem pedig egy komplett felmosóvödröt.

Ugyanakkor a felmosóvödörhöz képest a hátránya az, hogy a kiömlött vizet nem lehet vele összeszedni, amit a hagyományos felmosóval könnyedén meg tudsz csinálni.

Nem a legtöbb kiegészítőt tartalmazó berendezésről van szó, de azért akad néhány részlet, amit nézz meg a vásárlás előtt. Ugyanis nem mindegy, hogy a választott géphez milyen tartozékok járnak. Előfordulhat az alacsonyabb árkategóriában, hogy nem minden esetben kapsz a megvásárolt gőzfelmosóhoz szőnyegtisztításra szolgáló kis keretet.

Érdemes még nézni, hogy milyen és mennyi felmosó „párnát” kapsz az adott árért. Itt általános, hogy 2 darab törlőt is mellékelnek a készülékhez, nagyon ritkán lehet 1 vagy 3 darabbal találkozni.

Mik a gőzfelmosó tulajdonságai?

Egy tájékoztató jellegű felsorolás a fontosabb adatokról:

  • Ár: 13.000 – 45.000 Ft
  • Teljesítmény: 1200 – 1550 W
  • Víztartály kapacitása 0,3 – 0,65 l
  • Melegedési idő: 0,5 – 4 min
  • Súly: 2,3 – 4,5 kg
  • Gőzáramlás: 35 – 100 g/perc
  • Gőznyomás: 3 – 4,5 bar
  • Maximum hőmérséklet: 60 – 120 °C
  • Kábel hossza: 2 – 7 m

Minél nagyobb gőzárammal és hőmérséklettel rendelkezik egy eszköz, annál több időbe kerül a felmelegedése. Ezért fordulhat elő a 4 perces melegedési idő, aminél már 110 °C-os és 4,5 bar-os teljesítménnyel találkozhatsz.

Extra tulajdonságként írják sok helyen a beépített vízkőmentesítő rendszert. Ugyanakkor ezzel a tulajdonsággal már szinte az összes ilyen gép rendelkezik. Egyedül abban van eltérés, hogy valamelyikbe patront szükséges tenni, amit egy idő után cserélni kell.

Sajnos sok helyen hiányos adatokat láthatsz csak. A gőzáramlás és a gőznyomás elég kevés helyen vannak feltüntetve. Néhány esetben pedig még a maximum hőmérséklet és a súly sincsenek megadva.

Elég sok kínálatot néztem végig, így egy meglepő kijelentést tudok tenni: nem biztos, hogy a legerősebb géppel a legdrágább kategóriában találkozhatsz! Érdemes az adatok alapján választani a gépet, az ár csak a másodlagos szűrő legyen.

Kinek ajánlom?

Akkor érdemes ezt a készüléket választanod, ha a hagyományos, vegyszeres felmosás helyett szeretnél valami olyan alternatívát, ami fertőtlenít, ennek ellenére pedig környezetbarát. Tárolása sem igényel túlzottan nagy helyet.

Mivel egy könnyű és egyszerűen használható eszközről van szó, így bármelyik háztartásba jó szolgálatot tehet. Azért, hogy ezeknek a gépeknek ne legyen jelentős a súlya, így elég kicsi víztartállyal rendelkeznek. Éppen ezért nagyobb takarítási munkákhoz gyakrabban kell a vizet utántölteni.

Nagy hátránya az ilyen jellegű eszközöknek, hogy csak felmosni tudsz vele, viszont más, apróbb részeket viszont nem tudsz vele kitakarítani. Ennek egy továbbfejlesztett változata a multifunkciós gőztisztító, amivel ez a probléma már megoldható.

Mégis hogyan választhatod ki a legjobbat? Itt elolvashatod.

Összegezve

Összességében egy elég jó eszköz a hagyományos felmosás helyettesítésére. Könnyű használni és tárolni is, ennek ellenére, ha a lakás többi részét is szeretnéd gőzzel tisztítani és fertőtleníteni, akkor jobb választás lehet egy többfunkciós gőztisztító.