Kapszulás kávéfőző: minden, amit tudnod kell róla

Jó néhány éve jött divatba új eszközként a kapszulás kávéfőző. Ezt a fajta készüléket Nespresso kávéfőzőnek is szokták nevezni. A bejegyzésből megtudhatod, hogy mit tudnak ezek a gépek, milyen fajta kapszulák kaphatóak hozzá, valamint azt is, hogy kinek célszerű ezt a típust választani.

Mi is az a kapszulás kávéfőző?

A kapszulás kávéfőző készülékek eszpresszó kávét készítenek kávékapszulából. A kapszulákat külön kell a gépbe tenni, minden kávéfőzés alkalmával, mivel egy kapszula egy adag kávé lefőzését teszi lehetővé. Ezek speciális kialakításúak, így a gépekbe mást nem tudunk beletenni.

A kapszulákat használat után a gyártó újrahasznosítás céljából összegyűjti. Némi érdekesség, hogy találkoztam a termékek között olyan kávégéppel, amelynek az oldal lemeze már újrahasznosított kapszulákból készült.

Egyes gépek rendelkeznek tejhabosító funkcióval is. Ez azt jelenti, hogy kávénkba a készülékünk által felmelegített tejet is beletehetjük. Így lehetőségünk van több fajta kávé elkészítésére is.

Mik azok a kapszulák?

A kapszula egy adag kávé lefőzéséhez előkészített őrölt kávé, egyszer használatos tartályban. Néhány gép esetén, bizonyos fajta italoknál, egy adaghoz 2 darab kapszulát kell felhasználnunk.

A kapszulákat csak a külön meghatározott kávéfőző gépekkel tudjuk lefőzni. Összességében drágább hozzá a kapszulákat megvenni, mintha szemes vagy darált kávéval dolgozó gépünk lenne. Ennek kárpótlására rengeteg fajta ízből választhatunk.

Egyes kávék mellett találkozhatunk zárójelben számokkal. Ez a kávéfajta intenzitására utal. Minél intenzívebb (minél nagyobb szám szerepel a zárójelben), annál erősebb a kávészemek pörkölése, a kávé keserűsége, savassága és testessége. Ez a szám az italunk koffeintartalmáról semmilyen információval nem szolgál.

A kínálatot nézegetve rengeteg fajta kapszula létezik már a boltokban. Akár kávét szeretnénk inni, akár teát, mindenből bőven találunk választékot.

Mindegyik típus esetén részletesen meg vannak határozva az összetevők, valamint az átlagos tápérték adatai is. De mégis milyenek ezek a kávéfőző készülékek?

Milyen adatokat vegyünk figyelembe kapszulás kávéfőző vásárlásánál?

Néhány tájékoztató adat erről a készülékről:

 • Ár skála: 9.000 – 170.000 Ft
 • Elkészített termék száma: 1 – 30 (ezek a gépen beállíthatóak)
 • Nyomás: 15 – 19 bar
 • Teljesítmény: 850 – 1600 W
 • Víztartály kapacitás: 0,6 – 1,3 l
 • Kapszulatartó befogadóképessége: 6-16 használt kapszula
 • Tejadagoló rendszer (ahol van): kézi vagy automatikus

Az elkészített termékek száma kifejezés lényege, amit a használati utasításokban meg lehet találni, hogy miket és hogyan lehet a kapszulás kávéfőzővel elkészíteni.

Az elkészített termékek száma arra utal, hogy hányféle italt vagy kávé fajtát tudunk a géppel főzni. Tehát minél nagyobb ez a szám, annál többféle italból válogathatunk.

Lehet más az ital mennyisége, van ahol maximum 300 ml italt is tudunk csinálni, de lehet a forró italok (például kávé, tea) mellett még hideg italt (például jeges kávé) is készíteni.

Valójában az elkészíthető italok fajtájával, minőségével és mennyiségével függ össze, hogy a gépen a hőmérséklet, a kávé mennyisége és a kávéfúvóka magassága is állítható. Ezek a leírásban is szerepelnek.

Milyen speciális funkcióval rendelkezhetnek a kapszulás kávéfőzők?

A drágább kapszulás kávéfőzők plusz funkciói:

 • Automatikus kikapcsolás: ha nem használjuk készülékünket, akkor bizonyos idő után (általában 9 perc, de láttam már 1 perceset is) automatikusan kikapcsol. Ezt a funkciót energiatakarékos rendszerként is megtalálhatjuk.
 • Vízkőtelenítő rendszer: minden géptípus esetén máshogy kell eljárnunk, de megad a gyártó egy intervallumot, hogy mikor érdemes megcsinálni az eszköz automatikus tisztítását.
 • Egyes kávégépeknél előre be is tudjuk állítani a vízkeménység szintjét.
 • Hőmérséklet beállítás: ez leginkább az ital típusok számával függ össze, mivel sok berendezésnél beállítható a hideg ital készítése is (például jeges kávé)
 • Digitális érintőképernyő
 • Néhány készülék segítségével forró vizet is elő tudunk állítani a teázáshoz, esetleg van beépített tejtartó tartály, ami segítségével a tejet is fel tudjuk forralni
 • Sok eszközhöz kínálnak ital recepteket is (mind hideg, mind pedig forró italokhoz)
 • Csepegésmentes rendszer
 • Védelem túlmelegedés ellen
 • Vízszint jelző: ez azért jó, mert tudjuk, hogy mennyi vizet tartalmaz a kávégépünk és mikor kell újratölteni (magyarul végiggondolhatjuk hogy belefér-e még az az egy csésze kávé, vagy fel kell tölteni)

Vannak olyan funkciók is, mint a jelzőfény, vagy a kivehető csepptálca, esetleg a kivehető víztartály. Ezek nem annyira extra funkciók, de néhány gyártó külön kiemeli. De ez az eszköz kinek lehet megfelelő?

Kinek jó választás?

Jó választás lehet abban az esetben, ha nem szeretnél sok időt tölteni a kávéfőzéssel. Mivel elég csak a kapszulát a készülékbe tenni és megnyomni egy gombot.

Akkor is előnyös lehet, ha nincs szükséged nagy mennyiségű kávéra, elég csak néha egy-két adag.

Jól jársz még akkor is a berendezéssel, hogy ha többféle italt is meg szeretnél kóstolni, vagy csak változatos italokat szeretnél kipróbálni. A kapszulás kávéfőző segítségével otthonodba hozhatod a kávézók ízvilágának egy kis szegmensét.

Összegezve

Megismerhettünk egy érdekes kávéfőző gépet, mely talán a legváltozatosabb ízvilágot tudja otthonunkba hozni. Sok lehetőséget kínálnak a kávé szerelmeseinek, de még a tea kedvelők számára is jó szolgálatot tehet. Összességében bármelyik háztartásban megállja a helyét.

Forrás:

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb