Melyiket vedd: Akkus vagy vezetékes porszívó a jobb?

Hogy melyik a jobb választás, azt nem minden esetben könnyű eldönteni. Ahhoz, hogy jó vásárt tudj csinálni, érdemes megnézned a lehetőséget, amit egyik vagy másik gép nyújtani tud. Akkus vagy vezetékes porszívó a jobb választás számodra?

Mekkora a porszívók teljesítménye?

Első lépésként vizsgáljuk meg ezt a kérdést. Ez vonatkozik mind az akkus, mind pedig a vezetékes porszívókra.

sorigin="anonymous">

A környezettudatos tervezés miatt, 2017. szeptember 1-jétől fogva a jogszabály 900 W-ban maximalizálja a háztartási porszívók hálózati teljesítményét. Így ennél nagyobb teljesítményű otthoni használatra szánt gépekkel, egyébként sem találkozhatunk már a kereskedelemben.

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy ezek gyenge teljesítményű készülékek. Ez a kijelentés azonban a drágább változatoknál, ahol a gyártó már megadja a tisztítási hatékonyság paramétereit, már nem igaz.

Léteznek ugyanis jó teljesítményű porszívók, amennyiben nem a hálózati teljesítményre, hanem a teszteredményekre figyelünk.

Mit tud az akkus porszívó?

Ma már bármilyen típusú porszívó üzemeltethető akkumulátorral. Első ránézésre nem is találunk különbséget a vezetékes változathoz képest.

Az akkumulátoros készülékeknél a teljesítmény után, az üzemidőt vizsgáljuk meg. Az olcsóbb készülékek általában 20-36 percet bírnak. Ez már elég lehet egy gyors takarításra egy kisebb lakásban, vagy egy nagyobb szoba alapos tisztításához.

Drágább gépek esetén ez az adat akár 120 perc is lehet, de általános az 1 óra. Ezzel viszont már szinte bárhol elboldogulunk, ha takarításról van szó.

Érdemes jobban megvizsgálni az üzemidő kérdését. Néhány gyártó leírja, hogy magas szívóerővel a készülék üzemideje egy töltéssel 20 perc, míg alacsonyabb fokozatra állítva akár 40 perc. Itt figyelembe vehetjük, hogy ezeket a gépeket alacsony fokozaton csak nagyon ritkán (vagy egyáltalán nem) üzemeltetjük.

Vannak extra ajánlatok, ahol 2 darab akkumulátort adnak gyorstöltővel, amivel folyamatos munkát ígérnek. Ennek számoljunk utána, mert a töltési idő 60 perc, az 1 darab akkumulátor pedig 30-40 percig bírja, így ha minden esetben töltjük a berendezést, akkor már nem lesz olyan folyamatos a munka.

Nagyon fontos odafigyelni az olcsó készülékeknél, hogy a csomag tartalmazza-e az akkumulátort és a töltőkábelt, vagy külön kell megvenni! Jelentős plusz költséget okozhat, ha ezek megvásárlására külön kerül sor. Így ugyanis az első ránézésre kedvező ár, már nem is olyan kedvező.

Előnyei

 • rugalmas munkavégzés
 • nem konnektorhoz kötött, nem kell a vezetékkel foglalkoznunk
 • könnyebb tárolás
 • kis lakást könnyen kitakaríthatunk vele
 • gyorsabb elővenni és dolgozni vele
 • áramszünet esetén sem kell halasztanunk a takarítást

Hátrányai

 • figyeljünk az üzemidőre, mert ha lemerül nem tudjuk azonnal folytatni a munkát
 • akkumulátor élettartama
 • macerás lehet a töltés
 • ha jobb gépet szeretnénk, akkor az drágább lesz

Milyen a vezetékes porszívó?

A legtöbb vezetékes porszívó a hagyományos és a száraz-nedves készülékek kategóriájába tartozik, de bármelyik típusú berendezést megvehetjük ilyen tulajdonsággal.

Vezetékes gépek esetén a zsinór hossza lényeges lehet, mivel minél hosszabb annál nagyobb területen lehet dolgozni anélkül, hogy konnektor váltás miatt meg kelljen szakítani a munkát. Általában a kábelhossz 3 és 12 m között változik.

Egyes esetben találkozhatunk hatósugár adattal is. Ilyenkor a kábel hosszához a gégecső hosszát is hozzászámolják. Ez azonban sokszor nem fedi a valós hatósugarat, hiszen ha sarokban a kanapé mögött kell dolgozni, akkor nem biztos, hogy a maximális távolság a rendelkezésünkre áll. Mert két pont között nem mindig lehet egyenes vonalban haladni a szobában lévő tereptárgyak miatt.

Egy vezetékes berendezés esetén fontos szempont a tárolás. Ha nem rendelkezik automatikus kábelfeltekerős rendszerrel, akkor a hosszú zsinór feltekerése és a porszívó elhelyezése is problémába ütközhet.

Előnyei

 • nem fogy ki a szufla, amíg van áram, addig dolgozhatunk
 • akkumulátorral nem kell foglalkozni, se töltés, se hibalehetőség
 • már egy jó hatékonyságú gép se olyan drága

Hátrányai

 • rugalmatlan munkavégzés, mindig a zsinórral kell babrálnunk
 • tárolás is lehet nehezebb, ha nem kábelfeltekerős a rendszer
 • nagyobb lakás esetén a konnektorok miatt meg kell szakítanunk a munkát

Most akkor akkus vagy vezetékes porszívó a jobb?

Ha nem szeretnénk a töltéssel foglalkozni, akkor mindenképpen a vezetékest érdemes választani. Rossz tapasztalat lehet, ha munka közben fogy ki a szufla, miközben a fél lakás még koszban tengődik. Még rosszabb, hogy a folytatáshoz kénytelenek vagyunk megvárni a – jobb esetben – pár órás töltési időt.

Az akkumulátoros készülék jó szolgálatot tehet, ha kis helyen kell takarítanunk, esetleg hirtelen kell felkapnunk a készüléket. Sokkal több időt takaríthatunk meg vele, mert nem kell a zsinórral bajlódni néhány kenyérmorzsa összeszedése esetén.

Az akkumulátor miatt benne lehet a kockázat, hogy idővel ez tönkre megy és gondoskodni kell a pótlásáról, amennyiben a gépet tovább szeretnénk használni. Ez viszont utánajárást igényel és rosszabb eseteben olyan drága, hogy jobban megéri egy új, olcsóbb eszköz vásárlása.

Ha nem csak ez a kérdés merült fel benned, akkor egy összefoglaló cikket találsz arról, hogyan választható ki a legjobb porszívó?

Összefoglalás

Mindkét fajta porszívónak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A mi feladatunk az, hogy a lakásunkhoz és takarítási módszereinkhez a leginkább megfelelő gépet szerezzük be, hogy a munka elvégzése számunkra zökkenőmentes legyen.