Amit tudni kell a hűtőszekrény esetében

A hűtőszekrény minden háztartás kötelező része, mégsem tudunk róla minden fontos információt. Ezek fogjuk most egy kicsit jobban is megnézni. Ha a hűtőszekrény típusokról itt, a fagyasztókról, pedig itt olvashatsz részletesebben is. Mit érdemes tudni a hűtőszekrényről?

Miért fontos hűtenünk az élelmiszereinket?

A hűtés elengedhetetlen élelmiszer tárolási technika. Ez az alacsonyabb hőmérséklet csökkenti a baktériumok szaporodási sebességét, így a hűtőszekrényben csökken a romlás mértéke. A hűtőszekrény néhány fokkal magasabb hőmérsékletet tart fenn, mint a víz fagyáspontja. A romlandó élelmiszerek tárolásának az optimálisabb tárolási tartománya 3 – 5 °C hőmérsékleten van.

Hűtést természetes vagy mesterséges eljárással végezhetünk. Természetes mód, hogy a hűtendő dolgot valamilyen hideg tárggyal hozzunk kapcsolatba. A hűtőszekrények megjelenése előtt volt használatos a vízjéggel való hűtés.

A télen képződött jeget, melyet folyóból vagy tóból vágtak ki (a telek még jóval hidegebbek voltak, mint manapság), jól szigetelt tárolókba, azaz jégvermekbe rakták. Itt még a forró nyári napokon is megmaradt annyi jég, amelyet fel lehetett használni hűtésre.

Mesterséges hűtésre a hűtőgépek szolgálnak. Mi most ezekkel fogunk részletesebben is foglalkozni.

Mi a hűtőszekrény?

A hűtőszekrény olyan szerkezet, mely mesterségesen a környezetnél alacsonyabb hőmérsékletet képes előállítani és azt tartósan fenntartani. Tehát ez egy olyan háztartási készülék, mely hőszigetelt szekrényből és hőszivattyúból áll. Ez utóbbi a hőt a berendezés belsejéből a gép külső környezetébe továbbítja úgy, hogy a belseje szobahőmérséklet alá süllyedjen.

Környezeti hőmérséklet tartományok

Sokszor láthatjuk ezeknek a jelölését a termékeken. Mielőtt utána néztem volna, nem voltam tisztában ezek jelentésével. Jogszabályban találtam meg erre a kérdésre a magyarázatot.

Ez azt jelenti, hogy a hűtőszekrényeket meghatározott külső környezeti hőmérsékleten való használatra tervezték. Ezek az adatok részletesen, betűkód szerint:

 • SN: kiterjesztett mérsékelt övi hőmérséklet-tartomány: 10 °C – 32 °C
 • N: mérsékelt övi hőmérséklet-tartomány: 16 °C – 32 °C
 • ST: szubtrópusi övi hőmérséklet-tartomány: 16°C – 38 °C
 • T: trópusi övi hőmérséklet-tartomány: 16 °C – 43 °C

Akkor lehet érdekes információ, ha a készülék elhelyezése a megszokottól eltérő környezetben történik. Ilyen esetre példa: valamilyen fűtetlen helység, a kocsibeálló, vagy egy garázs. Magas hőmérséklet lehet például egy étterem konyhájában, vagy pékségben.

Fogalmak és hőmérsékletek

Fagyasztó és hűtőszekrény

A “fagyasztó olyan hűtőkészülék, amelyben kizárólag 4-csillagos rekeszek vannak”. Ezekről a rekeszekről később részletesebben is szó esik. A fagyasztókról részletesen még itt olvashatsz.

A “hűtőkészülék egy vagy több, adott hőmérsékletre szabályozott, hűtött rekesszel rendelkező szigetelt szekrény. Ennek hűtését egy vagy több energiafogyasztó eszköz biztosítja”. A hűtőszekrényekről részletesen itt olvashatsz.

A jogszabály fogalom meghatározása ez, bármilyen furcsának is tűnik. Energiafogyasztó lehet a lámpa is, de gondolom itt nem erre értették a meghatározást.

Kombinált hűtőszekrény

Ez olyan hűtőszekrény, mely több rekesztípust tartalmaz. A rekeszek között legalább egy darabnak fagymentesnek kell lennie. Röviden és tömören ez egy olyan hűtőszekrény, melynek egy része fagyasztós.

Rekeszek

A rekesz “egy hűtőkészülékben található, más rekeszektől válaszfallal, dobozzal vagy hasonló szerkezettel leválasztott zárt tér”. Ez egy vagy több külső ajtón keresztül közvetlenül hozzáférhető és több alrekeszre is osztható.

Fagymentes rekesz a hűtőszekrényben található olyan rekesz, amely legalább 4 °C hőmérsékletű. Ez lehet kamra-, bortároló, pince- vagy frissentartó rekesz.

Ezeknek a rekeszeknek a jelentése:

 • A kamrarekesz egy “17 °C célhőmérséklettel és 14 °C és 20 °C közötti tárolási feltételekkel rendelkező fagymentes rekesz”.
 • A pincerekesz egy “12 °C célhőmérséklettel és 2 °C és 14 °C közötti tárolási feltételekkel rendelkező fagymentes rekesz”.
 • A frissentartó rekesz egy “4 °C célhőmérséklettel és 0 °C és 8 °C közötti tárolási feltételekkel rendelkező fagymentes rekesz”.
 • A bortároló rekesz egy “12 °C célhőmérséklettel, 50 % és 80 % közötti belső páratartalommal és 5 °C és 20 °C közötti tárolási feltételekkel rendelkező fagymentes rekesz”.

Fagyasztó rekesz: “–18 °C célhőmérséklettel és tárolási feltételekkel rendelkező fagyos rekesz, amely megfelel a fagyasztókapacitás tekintetében alkalmazandó követelményeknek”.

Fagyos rekesz: “legfeljebb 0 °C célhőmérséklettel rendelkező rekesztípus”. Ide tartoznak a 0-csillagos, 1-csillagos, 2-csillagos, 3-csillagos vagy 4-csillagos rekeszek. A következő táblázat részletesen is meghatározza, hogy melyik rekeszhez mekkora volt a mért hőmérséklet.

Rekeszek tárolási hőmérséklete

CsoportRekesztípusTárolási feltételek (Tmin)Tárolási feltételek (Tmax)Tc
ElnevezésElnevezésoCoCoC
Fagymentes rekeszekKamra+14+20+17
Bortároló+5+20+12
Pince+2+14+12
Frissen tartó0+8+4
HűtőrekeszHűtőrekesz-3+3+2
Fagyos rekeszek0 csillagos és jégkészítésn.a.00
1-csillagosn.a.-6-6
2-csillagosn.a.-12-12
3-csillagosn.a.-18-18
Fagyasztó (4-csillagos)n.a.-18-18

Rövidítések magyarázata:

 • Minimális hőmérséklet (Tmin): a vizsgálat során a rekeszben mért minimális hőmérséklet.
 • Maximális hőmérséklet (Tmax): a vizsgálat során a rekeszben mért maximális hőmérséklet.
 • Célhőmérséklet (Tc): a vizsgálat során egy rekeszben mért referencia hőmérséklet, amelyet a mért hőmérsékletek átlagaként számítanak ki.

Összegezve

Sok érdekes dolog létezik a hűtőszekrényekről. Ha a típusairól szeretnél bővebben olvasni, akkor arról részletesebb információkat itt találsz. Ha viszont fagyasztót szeretnél vásárolni, akkor arról itt olvashatsz bővebben.

Forrás: