Biztonságos a mikrohullámú sütő?

A mikrohullámú sütők érdekes készülékek, melyek sok lehetőséget kínálnak. Viszont a használatuk nem veszélytelen. Bár ezt a legtöbb konyhai eszközről elmondhatjuk, a mikró használatával legyünk kifejezetten óvatosak. Arról, hogy mit nem szabad beletenni, külön cikk szól. Most akkor nézzük, hogy biztonságos-e a mikrohullámú sütő?

Veszélyes a mikrónk?

A mikrókra sok biztonsági előírás vonatkozik. Mivel a berendezés nem megfelelő használata balesetekhez vezethet, fontos betartanunk a használati utasításban leírtakat. Most az egyes veszélyforrásokat külön kiemelve szeretném bemutatni ezt a különös szerkezetet.

A mikró ajtaja

A berendezés ajtaján általában van egy ablak, amely segítségével láthatjuk, hogy mi zajlik bent. Az árnyékolás fenntartása érdekében itt található egy vezető háló is.

Ennek mérete sokkal kisebb, mint a mikrohullámok hullámhossza (12,2 cm a szokásos 2,45 GHz esetén), így a mikrohullámú sugárzás nem tud átjutni az ajtón, míg a látható fény (ami sokkal rövidebb hullámhosszú) igen.

Annak ellenére, hogy az ajtó pereme körül nincs folyamatos fém-fém érintkezés, az ajtó szélein lévő csatlakozások a fém-fém érintkezésként működnek, a sugárzás kijutásának megakadályozása érdekében.

Tehát a védőháló, illetve az ajtó sérülése esetén a készülék közvetlen közelében égési sérülést okozhat, ezért az ilyen eszköz használata tilos!

Már általános az a biztonsági funkció, hogy az ajtó kinyitásával kikapcsol a készülék. Tehát a mikrohullámú sütőkben keletkező mikrohullámok, az elektromos áram kikapcsolása után megszűnnek.

Minden eladott mikrohullámú sütő rendelkezik ilyen védő reteszeléssel. Nem lehet működtetni, ha az ajtó nyitva van, vagy nem megfelelően van becsukva.

Amire ilyenkor még érdemes figyelni, a mechanikus kapcsolóval rendelkező készülékeknél, ha még nem járt le a melegítési idő, ilyenkor az ajtót kinyitva leáll a berendezés. De ha a mikró ajtót újra becsukjuk, a készülék tovább működik. Ez károsíthatja vagy tönkre is teheti a mikrónkat. Részletesebben is szó van erről a témáról egy másik cikkben, itt a 13. pontot vegyük figyelembe.

Fémek a mikróban

Fémet alapesetben tilos mikrohullámú sütőbe tenni! Ez a sütő, illetve a fém tárgy károsodását okozhatja.

A fém felületéről a mikrohullám visszaverődik, így megváltozik a hullámok útja. Ezért ezek visszajuthatnak a magnetronba (erről másik cikkben lesz szó), amitől az túlmelegszik és tönkre is mehet.

A fémek nagy számban tartalmaznak szabad elektronokat. Ezeket a mikrohullámok elektromos tere mozgásba hozza. Így a fémekben elektromos áram keletkezhet. Ettől a fém felmelegszik, ami olyan mértékű is lehet, hogy meg is olvaszthatja a fémet.

Egy villa esetében például, akkora lehet az elektromos térerősség, hogy elektromos szikra is keletkezhet. Főleg akkor okoz gondot, ha ez a szikra a fém eszközünk és a mikró oldala között jön létre.

A mikrohullámú sütő fala ki is lyukadhat ennek következtében. Egy hibás mikrónak a használata viszont már életveszélyes lehet, így használata tilos!

Magas hőmérséklet

A víz és más homogén folyadékok túlmelegedhetnek, ha mikrohullámú sütőben, sima felületű edényben melegítjük. Vagyis a folyadék hőmérséklete kissé meghaladja a normális forráspontot, anélkül, hogy a folyadék belsejében gázbuborékok képződnének.

Ilyenkor a forralási folyamat robbanásszerűen megkezdődhet, például amikor megfogjuk az edényt, hogy kivegyük a sütőből, esetleg cukor hozzáadásával. Ez spontán forrást (magképződést) eredményezhet, amely súlyos égési sérüléseket okozhat.

A túl sokáig melegített dolgok meggyulladhatnak.

A mikrohullámú sütők gyors főzése és felügyelet nélküli használata további veszélyt jelent. Arról, hogy mit nem tehetünk a mikróba és mivel kell óvatosan bánni, arról külön cikk szól.

Égési sérülés

A mikrohullámú sütők anélkül melegítik az ételt, hogy az edények többsége túlmelegedne. Ha egy edényt leveszünk a tűzhelyről, hacsak nem indukciós főzőlapról van szó, akkor egy ideig meleg marad és, égési sérülést okozhat. A mikrohullámú sütő nem jelent ilyen problémát. Kivétellel itt is találkozhatunk, ahogy egy másik cikkben szó is lesz róla.

A készülékben használt edények gyakran sokkal hűvösebbek, mint az ételek, mert az edények átengedik a hullámokat; így azok közvetlenül melegítik az ételt.

A hagyományos sütőből származó ételek és edények ugyanakkora hőmérsékletűek, mint a sütő többi része. A tipikus főzési hőmérséklet 180 ° C. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos kályhák és kemencék súlyosabb égési sérüléseket okozhatnak, mint a mikró.

Sugárzás

A mikrohullámú sütő által termelt sugárzás nem ionizáló. Ezért nincsenek olyan ionizáló sugárzással járó rákkockázatok, mint például a röntgensugarak esetén.

A rák kockázatának felmérésére szolgáló hosszú távú rágcsáló-vizsgálatok eddig nem tudtak azonosítani semmilyen rákkeltő hatást a 2,45 GHz-es mikrohullámú sugárzástól. Erről bővebben a Wikipedia cikkében olvashatunk. A mikrosütőből kivett étel nem „sugároz”, a mikrohullámok nem maradnak benne az ételben.

Ha valakit közvetlen mikrohullámú sugárzás ér, annak a hatása a test fizikai égése lesz, mivel az emberi szövetek, különösen a külső zsír- és izomrétegek, hasonló összetételűek, mint egyes élelmiszerek, amelyeket általában mikrohullámú sütőben főznek. Ezért hasonló hatások érik, a mikrohullámú elektromágneses sugárzás esetén.

A mikrohullámok elpusztíthatják a baktériumokat, de nem főznek olyan egyenletesen, mint a rendes sütők. Ez ahhoz vezet, hogy az étel egyes részei nem érik el az ajánlott hőmérsékletet.

Interferencia: a mikrohullámú sütők, bár biztonsági okokból árnyékoltak, mégis alacsony mikrohullámú sugárzást bocsáthatnak ki. Ez nem káros az emberre, de néha interferenciát okozhat a Wi-Fi és a Bluetooth, valamint más, a 2,45 GHz-es hullámsávon kommunikáló eszközök között, különösen közelről.

Összegezve

A biztonság itt is a legfontosabb. A gyártó egy biztonságos készüléket dob piacra. Hogy otthon is biztonságban lehessünk tartsuk be a meghatározott előírásokat. A mikrók egyéb tulajdonságairól másik cikkben lesz szó.

Forrás: Angol nyelvű Wikipédia

Szépségápolás

Epilátor: mennyire hatékony?

Manapság már a szőrtelenítésre nagyon sok megoldás létezik. Az egyik legismertebb és régóta kedvelt megoldás az epilátor. Most nézzük meg,

Egészségmegőrzés

Elektromos fogkefe: kellően hatékony?

Manapság már szinte minden elektromos körülöttünk. Néhányan el se tudnák képzelni az életüket ezek nélkül a kütyük nélkül. Nincs ez

Sütés és főzés eszközei

Botmixer: aprítás felső fokon?

A botmixer nem minden háztartásnak a szerves része, ugyanakkor egy jó krémlevest nélküle elkészíteni szinte lehetetlen vállalkozás lenne. Kifejezetten jó

Sütés és főzés eszközei

Rizsfőző: kinek éri meg megvenni?

Egy lábas, amit a konnektorba lehet dugni. Kicsit furcsa szerzet ez a rizsfőző, de vajon megéri megvenni? Tényleg akkora segítséget

Szépségápolás

Hajszárító: hogyan válaszd a legjobbat?

A hajszárító ma már nélkülözhetetlen szépségápolási kellék. Ezekhez a készülékekhez használt technológia az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül. Ez