Ezüstionok kibocsátása a mosógépből: jó ez nekünk?

Amikor a mosógépeket nézegettem, és rákattintottam az energiacímkén fellelhető QR kódra, az adatok között meglepő dologra lettem figyelmes. Ugyanis volt egy olyan adatsor, hogy ezüstionok kibocsátása (angolul: releases silver ions). Az ezüstionok kibocsátása a mosógépből vajon mit takar? Nem kevés kutatómunka kellett ahhoz, hogy kiderítsem, mit is jelent ez pontosan, és számít-e a vásárlás során.

Mik azok az ezüstionok?

Mielőtt nagyon belekezdenénk a mosógépes témába nézzük meg tulajdonképpen mik is azok az ezüst ionok. De ehhez ássunk egy kicsit még mélyebbre.

Az ezüstről

Az ezüstről mindenki tudja, hogy a természetben előforduló fém, amelyet a földkéregben találunk. Az ezüst nem az emberi egészség megőrzéséhez szükséges nyomelem, más fémekkel és ásványi anyagokkal ellentétben, amilyenek például a réz vagy a szelén. Az ezüst bakterosztatikus szernek számít, ez pedig azt jelenti, hogy képes megakadályozni a baktériumok szaporodását és terjedését. Így szervezetünk immunrendszere könnyebben el tudja távolítani a káros kórokozókat. Ez a hatás azonban számos tényezőtől is függ, beleértve a koncentrációt, a részecske méretet és a baktériumtörzsek fajtáit. Így bakterosztatikus szerként való hatékonysága eltérő lehet.

Milyen termékek tartalmazhatnak ezüstöt? Általában a gyártók ezeket ruházatnál, textileknél, kozmetikai és testápolási termékeknél, ékszereknél, étkészleteknél, valamint víztisztító rendszereknél és egyes esetekben mosógépeknél is használják.

Kolloid vagy ionos?

Azonban nem elég így gondolnunk az ezüstre, hanem különbséget kell tennünk a kolloid és az ionos ezüst között. Bár ezek az ezüst vegyület két formáját képviselik, összetételük és viselkedésük eltérő.

Az ezüstkolloid olyan apró ezüstrészecskékre utal, amelyek általában vízben vannak eloszlatva, mint szuszpenzió. (A szuszpenzió olyan folyadék, amelyben szilárd anyagszemcsék vannak eloszlatva.) Ezek a részecskék viszonylag nagy méretűek (2 és 500 nanométer közöttiek), és elektromos töltésük miatt szétszórva maradnak a folyadékban. Megfelelő oldatban ezek a részecskék stabilak maradnak és idővel sem ülepednek le a folyadék fenekére.

Az ionos ezüst a kolloiddal ellentétben nem tartalmaz szilárd részecskéket. Ehelyett ezüstionokból áll, amelyek egyedi ezüstatomot vagy pozitív töltést hordozó molekulák, így jellemzően átlátszóak. Ezek nagyon reaktívak és gyakran kötődnek más, folyadékban jelenlevő molekulákhoz.

Mit jelent az ezüstionok kibocsátása a mosógépből?

Az ezüstionok kibocsátását a legtöbb mosógépgyártó úgy oldotta meg, hogy ezek a berendezések tartalmaztak egy ezüst lemezt, amelyet lassan elektrolizáltak. Ez által pedig felszabadították az ezüstionokat. Az ezüst ionok a mosási és öblítési ciklusok során a szövetekbe hatolnak. Így az ezüstionok kibocsátása a mosógépből gátolja meg a baktériumok elszaporodását a tiszta a ruhákban. Egyes gyártók az ilyen mosási művelet előnyeként emlegetik, hogy a mosógép még hideg vízben is hatékonyan végzi el a tisztítást. Valamint véd a kellemetlen szagok ellen, frissen tartja a tárolt ruhákat.

Az energiahatékonyság 2000-es évektől rendkívül nagy divatra tett szert szerte a világban. Ez által a legtöbb országban a gyártókat kötelezték a minél kevesebb energiát felhasználó eszközök gyártására. Nem kivétel ez alól a mosógép gyártás sem. A mosásban a legtöbb áramot akkor veszi fel a berendezés, amikor a fűtőszálat kell felmelegíteni a megfelelő hőmérsékletre. Ugyanis a textíliák megfelelő tisztítása érdekében szükséges egy magas hőmérsékletű hőkezelés. Ezt a metódust próbálták a gyártók kiküszöbölni, és felhasználni az említett ezüst technológiás tisztítást. Ez által pedig egyre nagyobb népszerűségre tett szert a hideg vízben való mosás.

Érdemes erre figyelni?

Erre röviden annyi a válasz, hogy nem. Ugyanis ebben az EU-s forrásban (335. oldal) kijelentik, hogy ez a technológia közel sem olyan hatékony, mint ahogyan azt a marketingesek hirdetik róla. Ugyanis a kutatás szerint az alacsony hőmérsékleten (30 oC) való mosás már önmagában, mindenféle ezüstös kiegészítés nélkül is hatékony lehet. Bizonyos időközönként szükség van egy-egy magas hőmérsékletű, elsősorban karbantartás jellegű mosásra. Így ugyanis elkerülhető, hogy a mosógépekben lerakódások legyenek.

Néhány kivételes esetben azonban elkerülhetetlen a magas hőmérsékleten való mosás, ha például veszélyes egészségi állapotban levő személyek (értsd: fertőző betegek) dolgait mossuk ki, vagy esetleg valamilyen testnedvvel (értsd: széklet, hányás, vér) vagy egyéb nem kellően higiénikus dologgal érintkezett az adott textília.

Rávilágítanak arra a tényre is, hogy a háztartásban használatos mosógépek többsége, még a 60 oC-os program esetében sem tudja néhány percnél tovább fenntartani ezt a hőmérsékletet. Sokkal könnyebben szabályozható a hőmérséklet az ipari mosógépekben. De az ilyen magas hőmérséklet hosszabb idejű fenntartására egy általános háztartásban az esetek többségében amúgy sincsen szükség.

Milyen kritika érte?

Mint olyan sok mindennél, itt is megjelent a kritika. A Friends of the Earth németországi szervezete, a Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) arra kérte a fogyasztókat, hogy ne vásároljanak ezüst nanorészecskéket kibocsátó gépeket. Tette ezt azért, mert állításuk szerint jelentős mennyiségű ezüst kerülhet a szennyvíztelepekre, amelyek súlyosan megzavarhatják a szennyvíz biológiai tisztítási folyamatát. Ugyanis a biológiai tisztítást baktériumok segítségével végzik.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége is vizsgálatot kezdeményezett arra vonatkozóan, hogy milyen hatásai, vagy kockázatai vannak a nanorészecskéknek.

Összegezve

Olvasva a forrásokat számomra az derült ki, hogy ez egy mostmár közel 20 éves történet. Az első ezüstionokat kibocsátó mosógépeket 2003-ban kezdték el gyártani. Ekkor még nagyon sok gyártó bekapcsolódott ebbe a versenybe, ami 2015-re már jelentősen alábbhagyott.

Mivel első, de még második keresésre sem találtam róla érdemi információt így részletesen is utánaolvastam a témának, bár egy kicsit feleslegesnek éreztem ezt a nagy fokú kutatómunkát.

Ma már nem igazán találni a kereskedelemben olyan mosógépet, amely ezüstionok kibocsátásával szeretné még hatékonyabbá tenni a mosást. Így nem igazán van értelme csak és kizárólag ezt az adatot figyelni az energiacímkén.

Ha többet szeretnél tudni a mosógépekről:

Forrás:

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Szólj hozzá!

20 − 12 =