Használt hűtőszekrény vásárlásnál mire figyelj?

Sokszor nincs lehetőségünk új eszköz vásárlására, így egy használt hűtőszekrény vételén kell elgondolkodnunk. Ennek ellenére nem minden esetben járunk rosszul.

Ha figyelünk néhány dologra, akkor jó eséllyel megtalálhatjuk a nekünk megfelelő készüléket, amely még sok ideig hű társunk lehet. Az általános ismertetőről egy máshol lesz szó, amit itt olvashatsz. Most pedig nézzük meg mire érdemes figyelni egy használt készüléknél.

A cikket két részre szeretném bontani. Az első részben arról olvashatsz, amire mindenképpen oda kell figyelned ahhoz, hogy egyáltalán működőképes készüléket vegyél.

A második rész viszont arról szól, hogy mivel nem új készülék, akadhatnak hibái, de ezekkel együtt a berendezés még kiválóan teszi a dolgát.

Mire figyelj fokozottan a használt hűtőszekrény vásárlásánál?

Ezekre mindenképpen oda kell figyelned, ha működőképes készüléket szeretnél vásárolni. Külön szedve szeretném a főbb paramétereket leírni. Ezek közül a legfontosabbak az alábbiak:

  • Működik-e a hálózatra kapcsolva?
  • Gumitömítés jó -e?
  • Rozsdás-e?

Működik-e?

Kedvenc észrevételem, amikor mondják, hogy „utoljára még működött”. Ez sem az eladónak, sem a vevőnek nem jó. Ha az eladó bemutatja, hogy készüléke működik, akkor elkerülheti a későbbi negatív kritikát, ha a készülék a szállítás során sérülne meg. A vevő viszont biztos lehet benne, hogy működő készüléket választ.

Ha van lehetőségünk, akkor mindenképpen dugjuk be a hálózatba. Jó eséllyel hallhatjuk a hűtőszekrény búgását. Itt az a baj, hogy nem érünk rá órákat várni az eladónál, hogy a régebb óta nem használt készülék egy idő után tényleg lehűl-e.

Ugyanis könnyen előfordulhat egy idősebb berendezésnél, hogy elment belőle a gáz és hiába búg, nem fog nekünk hűteni. A legegyszerűbb és legbiztosabb megoldás, ha úgy nézzük meg, hogy rendesen be van üzemelve és tényleg hűt.

Tömítések

Ez a legfontosabb részek egyike. A régebbi hűtőszekrényeken nem mindig lehet a gumitömítést megfelelően cserélni. Ritkán, de előfordul, hogy valami miatt egyáltalán nem lehet cserélni.

Az újabb készülékeknél ez már elvileg nem lehet probléma. Ha nem jó ez a része, ennek ellenére mégis elgondolkodunk a vásárláson, akkor nézzünk utána, hogy lehet-e hozzá tömítést kapni és az könnyen cserélhető-e.

Rozsda

Sajnos a legtöbb hűtőszekrény már elég fiatalon, pár évesen elkezd valahol rozsdásodni. Ez nem feltétlenül baj, mivel nagyon szerencsésnek kell lennünk, hogy olyat fogjunk ki, amin nincs semmi rozsda, persze nem lehetetlen.

A lényeg, hogy ha van is, az maximum felületi legyen és ne az élelmiszer tárolásra használatos helyen akadjunk rá.

Mi okozhat még problémát használt hűtőszekrény vásárlása esetén?

Ezek azok a dolgok, amik akár alku tárgyát is képezhetik, így emiatt olcsóbban beszerezhető az adott készülék. Ha ilyen hibái vannak leendő hűtőszekrényünknek, a legtöbb esetben nem befolyásolják a működését.

Extra funkciók

Ha fontos, akkor még helyben célszerű lepróbálni, hogy működik-e. Ez az eladót is védi, mivel utólag már mondhatja azt a vevő, hogy egy funkció nem működött, valamint a vevő is biztos lehet benne, hogy a készülék jó.

A nagyon speciális funkciók nélkül, vagy hibájával is működőképes lehet készülékünk, például, ha az UV fertőtlenítés nem működik az a hűtő egészének a működését elvileg nem befolyásolhatja, ahogy egy kiégett izzó, vagy rossz izzókapcsoló sem.

Horpadások

Általában hibás darabként találkozhatunk ilyen készülékekkel. Az apróbb horpadások az esetek többségében nem befolyásolják a rendeltetésszerű használatot.

Akkor kell odafigyelni, ha olyan horpadás van a hűtőszekrényen, ami miatt az ajtó nem vagy nem jól záródik. Ebben az esetben tekintsünk el a vásárlástól.

Polcok, fagyasztó rekeszek épsége

A hűtőszekrény működését semmiképpen sem befolyásolják. Ez leginkább a hasznosságára lehet hatással.

Ez azt jelenti, hogy vásárlásnál bele kell kalkulálnunk, hogy egy törött fagyasztó fiókkal, vagy eggyel kevesebb üveglappal még tudjuk-e számunkra megfelelő módon használni az adott berendezést.

Hogyan szállításuk?

Ökölszabályként azt mondanám, hogy állítva. Néhány hűtőszekrényt lehet fektetve is szállítani, de abban az esetben, ha újra „talpra állítjuk”, akkor egy napot várnunk kell a beüzemelésével.

Erről szállítás előtt mindenképpen tájékozódjunk, mert könnyen lehet, hogy mi magunk tesszük tönkre szerzeményünket!

Összegezve

Bár vettem már ezen szempontok alapján jó hűtőt, ennek ellenére lehetnek még további fontos részletek is, amikre érdemes figyelni. Ha esetleg tudsz ilyet, kérlek írd meg kommentben.