Hűtőszekrény energiaosztály 2023-ban

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb információt nézzük meg! Hűtőszekrény vásárlásához több információt találhatsz itt.

Hűtőszekrény energiaosztály 2023

Szükség volt egy új energiacímke megalkotására, mivel a régi „energiafogyasztási címkézés nem teszi már lehetővé a fogyasztók számára (azaz nekünk), hogy könnyen különbséget tegyenek a készülékek között”. Ugyanis a hűtőszekrények jelentős többsége már az „A” vagy ennek valamilyen plusz kategóriájába tartozott.

De nézzük meg egy infografika segítségével, hogy milyen adatokról is van szó pontosan:

Mivel találkozhatsz a boltokban?

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ‘A’ és ‘B’ osztályon belül csupán minihűtőkkel (más néven bárhűtők) találkozhatsz. Ez sajnos nem alkalmas a háztartásban való használatra.

‘C’ és ‘D’ osztálynál már vannak olyan egyszerű hűtők, amik már alkalmasak otthonra, viszont ahhoz a drága kategóriás termékeket kell megcéloznod.

Igazából ma a hűtők többsége az új energiahatékonyság alapján az ‘E’ és az ‘F’ osztályba tartozik.

Hogyan számolnak?

Fogyasztás

Az éves energiafogyasztást az év 365 napjára számolják ki. Ehhez figyelembe veszik a nyugalmi (ez az átlagos fogyasztás), valamint a jégtelenítési és helyreállítási energiafogyasztást is.

Utóbbi esetében a nyugalmi energia használathoz egy többlet fogyasztás adódik. Ezeket az adatokat a 16 °C-os és a 32 °C-os környezeti hőmérséklet mellett mérik le.

Térfogat

Mind a fagyasztó, mind a hűtőrekesz térfogatát úgy számolják ki, hogy a „hűtőkészülék belső felülete által határolt tér nagyságát” összesítik dm3-ben vagy literben kifejezve. Ez a két érték megegyezik.

A dolog lényege, hogy a felhasználható, pakolható terület térfogatát láthatod. Tehát a belső üres, pakolásra alkalmas tér kerül kiszámításra.

Milyen újdonságokat láthatsz még?

A jogszabály meghatároz egy zajkibocsátási skálát is. Most már külön képet kaphatsz arról, hogy a hűtőszekrény milyen osztályba tartozik. Eddig ezt az értéket csak számokban adták meg, így nem volt viszonyítási alap sem a választáshoz.

A jogszabály 6. cikkében bevezetett egy új részt, méghozzá “megkerülés” címén. Ez azt jelenti, hogy nem lehet forgalomba hozni olyan hűtőszekrényt, melyek “tervezésüknél fogva képesek észlelni, ha vizsgálják őket” és ebben az időtartamban energiatakarékosabb működést tesznek lehetővé.

Létezik egy hatásvizsgálat is a hűtőszekrények energiafelhasználásáról. A hűtőkészülékek háztartásunk legnagyobb villamosenergia-fogyasztói közé tartoznak (az elektromos vízmelegítők és a világítás után). A háztartási hűtőkészülékekre vonatkozó régi környezettudatos tervezési követelményekkel már nem érhető el költséghatékony energiamegtakarítás.

Összegezve

A hűtőszekrényekkel kapcsolatos jogszabályban található információkról írtam részletesen. Amennyiben valaki még kíváncsi több információra is ezzel kapcsolatban, akkor alább a forrásoknál megtalálhatja a jogszabályok számát. Kattintással közvetlenül a magyar nyelvű jogszabályhoz juthatsz. Ha hűtőszekrényt szeretnél vásárolni, ahhoz egy kis segítséget találsz itt.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: