Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb információt nézzük meg! Hűtőszekrény vásárlásához több információt találhatsz itt.

Hűtőszekrény energiaosztály 2024

Szükség volt egy új energiacímke megalkotására, mivel a régi „energiafogyasztási címkézés nem teszi már lehetővé a fogyasztók számára (azaz nekünk), hogy könnyen különbséget tegyenek a készülékek között”. Ugyanis a hűtőszekrények jelentős többsége már az „A” vagy ennek valamilyen plusz kategóriájába tartozott.

Hogyan értelmezd az adatokat?

Az energiacímke már egész jó adatokkal rendelkezik ahhoz, hogy egy előszűrést tegyen lehetővé a hűtők választása során. Nézzük meg milyen adatokat láthatunk, ha egy kicsit jobban is szemügyre vesszük a címkét.

QR kód

A legelső adat, amivel találkozol az a QR kód. Ezt bescannelve az EU által szerkesztett honlapra irányít, ahova a gyártók feltölthetik készülékeikről szóló adatokat. A rendszer nem tökéletes, mert egyes esetekben futhat még hibára, de egy nagyon jó tájékoztatást tud nyújtani az alábbi adatokról:

 • Általános információk: számunkra ez a rész lesz a legjelentősebb. Öt alpontot találhatunk itt:
  • Hűtőkészülék típusa: itt láthatod azokat az információkat, miszerint milyen a kialakítása, bortároló vagy egyéb hűtőszekrény kategóriába van-e sorolva, esetleg egy alacsony zajkibocsátású készülékkel van-e dolgod.
  • Általános termékparaméterek: a legfontosabb a termék méretei, valamint a térfogata. Illetve ugyanazokat az adatokat ismétlik meg, amelyeket már a címkén is láthatsz, ugyanakkor van néhány plusz dolog, amiről még érdemes szót ejteni:
   • Klímaosztály: környezeti hőmérséklet tartománya, amelyben a hűtőkészüléket használni kívánják. Részletesen ide kattintva olvashatsz róla.
   • Környezeti hőmérséklet minimum és maximum értéke, amelyen a hűtőszekrényt használni tudod.
   • Téli üzemmód: ez egy beállítási lehetőség, mely lehetővé teszi, hogy +16 °C alatti környezeti hőmérsékleten is fenntartsa a megfelelő tárolási hőmérsékleteket.
  • 4-csilllagos rekeszek esetén: ezekről az információkról egy részletes cikket olvashatsz ide kattintva.
  • Egyéb: itt olyan adatokat láthatsz, mint a gyártó weboldala, illetve a vállalt jótállás minimális időtartama.
  • Rekeszek:
   • Rekesztérfogat: a rekeszek térfogatáról kapsz információkat literben kifejezve.
   • Az élelmiszerek tárolásához ajánlott hőmérsékletről látsz információt.
   • Fagyasztókapacitás: mekkora súlyú élelmiszert képes (kg-ban meghatározva) lefagyasztani 24 óra leforgása alatt.
   • Jégtelenítés típusa: automatikus vagy manuális lehet.
 • Termékinformációs adatlap: ez az előző adatokat tartalmazza letölthető .pdf formátumban.
 • Termék elérhetőség (product availability): ez azt a dátumot határozza meg, amióta a termék a piacon forgalomban van.
 • Szállító kapcsolattartási adatok: a gyártó adatait tartalmazza. Ez nemcsak a címe, az email címe, hanem a honlapja és egyes esetekben a telefonszáma is.

Energiahatékonysági osztályok

A gyártón és a modellazonosítón túl a következő adat amivel találkozol az energiahatékonysági osztályok. A címkén bal oldalon láthatod azt energiaosztályok elérhető skáláját. Tehát ezek a lehetőségek vannak, ezen túlmenően más adatot nem tartalmazhat a hűtőnk. Jobb oldalon láthatod az adott hűtőszekrény besorolását ebbe a skálába. Ebben a részben ezekkel az adatokkal találkozhatsz:

Energiahatékonysági osztályEnergiahatékonysági mutató (EEI)
AEEI ≤ 41
B41 < EEI ≤ 51
C51 < EEI ≤ 64
D64 < EEI ≤ 80
E80 < EEI ≤ 100
F100 < EEI ≤ 125
GEEI > 125
Forrás: A Bizottság (EU) 2019/2016 felhatalmazáson alapuló rendelete

De vigyázz, ezek az adatok nem keverendőek össze az éves fogyasztási adatokkal! Az energiahatékonyságot, ugyanis más adatok alapján számítják ki.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az új energiabesorolás alapján az ‘A’ – ‘D’ osztályban nem igazán találkozol készülékkel. A hűtők szinte mindegyike az új energiahatékonyság alapján az ‘E’ és az ‘F’ osztályba tartozik.

Éves energiafogyasztás

Az éves energiafogyasztást az év 365 napjára számolják ki. Ehhez figyelembe veszik a nyugalmi (ez az átlagos fogyasztás), valamint a jégtelenítési és helyreállítási energiafogyasztást is. Utóbbi esetében a nyugalmi energia használathoz egy többlet fogyasztás adódik. Ezeket az adatokat a 16 °C-os és a 32 °C-os környezeti hőmérséklet mellett mérik le.

Ha a fogyasztási értékeket nézzük, akkor talán jobban el tudunk igazodni, mintha csak az energiabesorolásra lennénk tekintettel. Minél alacsonyabb a fogyasztás során meghatározott kWh érték, annál kevesebb költséggel jár az éves fenntartása eszközünknek. Így mindig a legalacsonyabb értéket keresd.

Térfogat

Mind a fagyasztó, mind a hűtőrekesz térfogatát úgy számolják ki, hogy a „hűtőkészülék belső felülete által határolt tér nagyságát” összesítik dm3-ben vagy literben kifejezve. Ez a két érték megegyezik. A dolog lényege, hogy a felhasználható, pakolható terület térfogatát láthatod. Tehát a belső üres, pakolásra alkalmas tér kerül kiszámításra.

Ez a különböző típusú hűtőszekrényeknél más és más érték. A legkisebb értékkel a minihűtőszekrények rendelkeznek, melyek az egyszerű készülékek közé tartoznak, így nincs nincsen fagyasztórekeszük. Kicsit nagyobb kategória a kombinált hűtőszekrény, és a legnagyobb tárolási kapacitással rendelkező eszközök a side by side hűtők. Itt arra érdemes figyelned, hogy szeretnél-e fagyasztós részt is tudni a berendezésben, vagy elegendő csupán a hűtőszekrény rekesz.

Zajkibocsátás

Ezen a hatékonysági címkén már nemcsak a zaj értékét találod meg egy számjegy képében, hanem már egy ‘A’-tól ‘D’-ig terjedő skálát is láthatsz. Ebben az esetben az ‘A’ érték a legjobb, ezek a készülékek ugyanis kevesebb zajt bocsátanak ki, míg a ‘D’ a legrosszabb érték, tehát ezek a berendezések a leghangosabbak.

Levegőben terjedő akusztikus zajkibocsátásA levegőben terjedő akusztikus zajkibocsátás
osztálya
dB < 30A
30 ≤ dB < 36B
36 ≤ dB < 42C
42 ≤ dBD
Forrás: A Bizottság (EU) 2019/2016 felhatalmazáson alapuló rendelete

A kereskedelemben 33 – 45 dB zajkibocsátású készülékekkel találkozhatsz a legtöbb esetben. Minél kisebb ez a szám, annál csendesebb a készülék.

Milyen újdonságokat láthatsz még?

A jogszabály meghatároz egy zajkibocsátási skálát is. Most már külön képet kaphatsz arról, hogy a hűtőszekrény milyen osztályba tartozik. Eddig ezt az értéket csak számokban adták meg, így nem volt viszonyítási alap sem a választáshoz.

A jogszabály 6. cikkében bevezetett egy új részt, méghozzá “megkerülés” címén. Ez azt jelenti, hogy nem lehet forgalomba hozni olyan hűtőszekrényt, melyek “tervezésüknél fogva képesek észlelni, ha vizsgálják őket” és ebben az időtartamban energiatakarékosabb működést tesznek lehetővé.

Létezik egy hatásvizsgálat is a hűtőszekrények energiafelhasználásáról. A hűtőkészülékek háztartásunk legnagyobb villamosenergia-fogyasztói közé tartoznak (az elektromos vízmelegítők és a világítás után). A háztartási hűtőkészülékekre vonatkozó régi környezettudatos tervezési követelményekkel már nem érhető el költséghatékony energiamegtakarítás.

Hogyan válassz?

A címke alapján, már egy egész jó előszűrést lehet csinálni a hűtők tekintetében. Így érdemes ez alapján választani első körben, majd később rátérni a szükséges speciális vagy egyéb funkciókra. De lássuk mely adatnál milyen értékeket érdemes nézni:

 • Energiahatékonysági osztály: ‘A’ a legjobb és ‘G’ a legrosszabb. Minél közelebb van az ‘A’ értékhez annál energiatakarékosabb lesz a berendezés.
 • Éves energiafogyasztás: minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb az érték, mivel készülékünk annál kevesebbet fogyaszt egy év leforgása alatt.
 • Térfogat: minél magasabb az érték, annál több helyünk van az élelmiszerek tárolására. De itt a külső méret is számít, hogy elfér-e egyáltalán a konyhánkban.
 • Zajkibocsátás: ha csak a skálát nézzük, akkor ‘A’ a legjobb és ‘D’ a legrosszabb. Ha csak a számokat nézzük, akkor az alacsonyabb számjegyet tartalmazó készülék halkabb, így azzal járunk jobban.

Összegezve

Ez a fajta új energiacímke már egész használható a hűtőszekrények vásárlása során. Ha nem is ad nagyon részletes tájékoztatást, de egy jó kiindulópontnak már bőven lehet használni, ha hűtő beszerzésén gondolkozol.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: