Kezdőlap » Energiacímke » Hűtőszekrény energiaosztályok 2023-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztályok címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb információt nézzük meg! Ha hűtőszekrény vásárlásához több információt találhatsz itt.

Hűtőszekrény energiaosztályok 2023

Forrás: A Bizottság (EU) 2019/2016 felhatalmazáson alapuló rendelete

Itt rögtön feltűnhet, hogy az új hűtőszekrény energiaosztályok 2021 címke tartalmaz egy QR kódot is, melynek a segítségével rákereshetünk a hűtőszekrényünk típusára.

A hűtőkészülékek energiahatékonysági osztályai

Energiahatékonysági osztályEnergiahatékonysági mutató (EEI)
AEEI ≤ 41
B41 < EEI ≤ 51
C51 < EEI ≤ 64
D64 < EEI ≤ 80
E80 < EEI ≤ 100
F100 < EEI ≤ 125
GEEI > 125
Forrás: A Bizottság (EU) 2019/2016 felhatalmazáson alapuló rendelete

Itt az éves energiafogyasztást az év 365 napjára számolják ki. Ehhez figyelembe veszik a nyugalmi (ez az átlagos fogyasztás), valamint a jégtelenítési és helyreállítási energiafogyasztást is.

Utóbbi esetében a nyugalmi energia használathoz egy többlet fogyasztás adódik. Ezeket az adatokat a 16 °C-os és a 32 °C-os környezeti hőmérséklet mellett mérik le.

Mivel találkozhatsz a boltokban?

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ‘A’ és ‘B’ osztályon belül csupán minihűtőkkel (más néven bárhűtők) találkozunk. Ez sajnos nem alkalmas a háztartásban való használatra.

‘C’ és ‘D’ osztálynál láthatunk először olyan egyszerű hűtőket, amik már alkalmasak lehetnek otthonra, viszont ahhoz a drága kategóriás termékeket kell megcéloznunk.

Igazából ma a hűtők többsége az új energiahatékonyság alapján az ‘E’ és az ‘F’ osztályba tartoznak.

Térfogat

Mind a fagyasztó, mind a hűtőrekesz térfogatát úgy számolják ki, hogy a “hűtőkészülék belső felülete által határolt tér nagyságát” összesítik dm3-ben vagy literben kifejezve. Ez a két érték megegyezik.

A dolog lényege, hogy a felhasználható, pakolható terület térfogatát láthatjuk. Tehát a belső üres, pakolásra alkalmas tér kerül kiszámításra.

Milyen újdonságokat láthatsz még?

A jogszabály meghatároz egy zajkibocsátási skálát is. Most már külön képet kaphatunk arról, hogy a hűtőszekrény milyen osztályba tartozik. Eddig ezt az értéket csak számokban láthattuk, így nem tudhattuk, hogy az adat jó-e vagy sem.

A jogszabály 6. cikkében bevezetett egy új részt, méghozzá “megkerülés” címén. Ez azt jelenti, hogy nem lehet forgalomba hozni olyan hűtőszekrényt, melyek “tervezésüknél fogva képesek észlelni, ha vizsgálják őket” és ebben az időtartamban energiatakarékosabb működést tesznek lehetővé.

Létezik egy hatásvizsgálat is az energiafelhasználásáról. A lényeg az, hogy a hűtőkészülékek háztartásunk legnagyobb villamosenergia-fogyasztói közé tartoznak (az elektromos vízmelegítők és a világítás után).

A régi “energiafogyasztási címkézés nem teszi már lehetővé a fogyasztók számára (azaz nekünk), hogy könnyen különbséget tegyenek a készülékek között”. Ugyanis a hűtőszekrények jelentős többsége már az “A” vagy ennek valamilyen plusz kategóriájába tartozott.

Ugyanakkor azt is kimondja, hogy a háztartási hűtőkészülékekre vonatkozó régi környezettudatos tervezési követelményekkel már nem érhető el költséghatékony energiamegtakarítás.

Összegezve

A hűtőszekrényekkel kapcsolatos jogszabályban található információkról írtam részletesen. Amennyiben valaki még kíváncsi több információra is ezzel kapcsolatban, akkor alább a forrásoknál megtalálhatja a jogszabályok számát. Kattintással közvetlenül a magyar nyelvű jogszabályhoz juthatsz. Ha hűtőszekrényt szeretnél vásárolni, ahhoz egy kis segítséget találsz itt.

Forrás: