Joghurtkészítő gép: otthonra is jó választás?

Ma már a boltok polcai roskadoznak a jobbnál jobb, különböző fajta joghurtoktól. A jótékony hatásáról nagyon sok forrás szól, így mindenképpen megéri fogyasztani. Ugyanakkor nemcsak a boltban tudod beszerezni, hanem akár otthon is el tudod készíteni egy joghurtkészítő gép segítségével. De vajon megéri beszerezni egy ilyen eszközt?

Bővebben a joghurtról

A joghurt tejből, baktériumkultúra segítségével előállított tejtermék. A készítéséhez használt baktériumokat (egyedi baktériumtörzs: Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus) joghurtkultúrának nevezik. A tejben levő cukrok baktériumok általi erjedése tejsavat termel. Ez adja a joghurt krémes állagát és jellegzetes fanyar ízét. Minimum 5%-os zsírtartalmú tejből készítik.

A baktériumok bekeverése után 30 – 45 oC-os (egyes források szerint 42 – 46 oC) hőmérsékleten tartják a masszát 4 – 12 órán keresztül. Ezen a hőfokon a leggyorsabb a baktériumok szaporodása. Ha elkészült, akkor néhány órát a hűtőbe kell tárolni fogyasztás előtt.

Készülhet akár görög stílusban (más receptet igényel), vagy ízesíthető tetszőlegesen friss gyümölccsel, fűszerekkel, lekvárokkal vagy szörpökkel is. Általában 1-2 hétig áll el megfelelő tárolás esetén. Az eltarthatóságról a használati utasításban is találsz információt.

Alapanyagok

Most itt nem a felszerelésről van szó, hanem azokról az anyagokról, amikből maga a joghurt készül. Felszerelésre elég néhány edény, valamint a joghurtkészítő gép, ha ezt a megoldást választod.

Tej: nemcsak tehéntejből van lehetőséged joghurt készítésére, hanem használhatsz akár kecsketejet, akár mandula- vagy kókusztejet is. Bár növényi alapú tejek használatánál egy kicsit más az elkészítési metódus. Viszont arra érdemes figyelned, hogy pasztörizált tejet használj, mert előfordulhat, hogy a tejben egyéb baktériumtörzsek is megtelepedhetnek, amik károsak lehetnek az egészségre. Ilyenkor ugyanis oltás után nemcsak a nekünk kellő baktériumtörzsek szaporodhatnak el, hanem egyéb, szennyező és káros fajták is! Egyes források szerint a tejhez hozzá lehet keverni egy kis tejszínt is a krémesebb állagért.

Valamilyen indító: erre kétfajta megoldás létezik. Az egyik az, ha sima előflórás joghurtot használsz fel. Ebben az esetben a címkét mindenképpen nézd meg, mert ha nem tartalmaz elő baktériumkultúrát, akkor azzal nem fogsz tudni dolgozni. Talán ez a legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldás. A másik pedig, már itthon is kapható joghurt oltókultúra használata. Ez vagy por alakban található meg, vagy pedig folyadék formájában kis fiolákba adagolva. Arra figyelj, hogy kifejezetten oltókultúra legyen, ne pedig joghurt por. Utóbbi megfelelő lehet péksüteményekbe, de joghurtot nem fogsz tudni vele készíteni!

Mi az a joghurtkészítő gép?

A joghurtkészítő gép segítségével otthon is el tudod készíteni kedvenc házi joghurtodat. Kétféle berendezéssel találkozhatsz a boltokban. Az egyik, talán a legelterjedtebb, amikor több különálló üvegedénybe kell egyesével beletölteni a tejet, már a baktériumkultúrával együtt. Ez a készülék pedig melegen tartja a keveréket, amíg az erjedési folyamat tart. Nagy előnye, hogy annyi ízű joghurtot csinálhatsz, amennyi üvegedénnyel rendelkezik a géped.

A másik pedig egy nagy tartályból áll, melyben egy nagy adag joghurt egyszerre készíthető el. Ezek a készülékek általában alkalmasak sajt készítésére is, ritkán lehetőség van velük fagylaltot is készíteni. Hátránya, hogy csak egy ízben tudsz egyszerre joghurtot készíteni, viszont később több edénybe is eloszthatod a kész terméket, amiket külön készítés után is tudsz ízesíteni.

Hogyan készíthető joghurt?

A joghurt készítését otthon kétféleképpen tudod megcsinálni. Vagy hagyományos módszerrel gép nélkül, amiről később egy kicsit részletesen is írok. Vagy pedig használhatsz hozzá joghurtkészítő gépet. Ez egy teljesen automata folyamat, beavatkozást az előkészítésen túl, a legtöbb esetben nem igényel. A gép az erjedés (fermentálás) időtartama alatt a megfelelő hőmérsékletet tartja. A pontos készítéshez mindenképpen olvasd el a gép (vagy a vásárolni kívánt berendezés) használati utasítását. Esetleg kedvcsinálóként néhány receptet találhatsz ide kattintva is.

Fontos tudni, hogy a joghurt minimális érési ideje 4 – 12 óra között van. Ezt az időtartamot nem lehet lerövidíteni, így gépünk sem fog kevesebb idő alatt végezni a készítéssel. Általában érvényes az a megállapítás, hogy minél tovább érlelődik, annál keményebb, erősebb lesz az állaga, illetve az íze. Ezekkel a gépekkel az időtartamot is tudod állítani. Egy pár adag kipróbálása után pedig már pontosan fogod tudni, hogy mennyi érési idő után lesz a legjobb.

Kis kitérőként leírom, hogy régen én is megpróbálkoztam a joghurt készítésével, bár gép nélkül, csupán a saját otthoni eszközeimet használtam. Nem kellett hozzá más, csak egy lábas, amibe a tejet felforraltam (mivel házi tejet vettem a piacon), egy kis kultúra, meg egy nagyobb üveg tetővel. Miután a tej felforrt, hagytam hűlni, amíg a hőmérséklete langyos nem lett (nem használtam hőmérőt, csupán az érzékeimre hagyatkoztam). Ezután a még meleg tejet beleöntöttem a 3 literes üvegbe, amibe még körülbelül 2-3 evőkanálnyi élő joghurtkultúrával ellátott joghurtot tettem. Ezek után az üvegre csavartam a tetejét és száraz dunsztba tettem pár órára, hogy minél lassabban hűljön ki. Így elkészítve egy fehér, tömörebb masszát kaptam, amit akár öntet alapanyagaként, akár lekvárral való ízesítéssel lehetett fogyasztani.

Általános adatok

  • Ár skála: 6.500 – 50.000 Ft
  • Teljesítmény: 14 – 22 W
  • Kapacitás: 1 – 2,4 l

Kinek éri meg?

Egy joghurtkészítő gép vásárlása során mérlegelned kell, hogy mennyi joghurtot eszel, azaz mennyire lenne használatban a berendezés. Nyilván kisebb mennyiségek esetén nem éri meg foglalkozni vele, és helyet visz el a tárolása is.Viszont jó szolgálatot tehet akkor, ha nemcsak nagy joghurtfogyasztó családban élsz, hanem a főzés alapanyagaként is használod, például a mártásokhoz.

Rendkívüli előnye egy ilyen gépnek, hogy otthon készítheted vele a joghurtod, így mindig pontosan tudni fogod milyen alapanyagokból van. Ezáltal nemcsak a felesleges adalékanyagokat kerülheted el, hanem az alapokból is lehetőséged van a jobb minőséget használni. Emellett még környezetbarát megoldás is, mivel nincs szükséged a műanyag csomagolásra, mert a tárolókat többször is fel tudod használni.

Pénzt takaríthatsz meg vele? Ehhez számoljunk egy kicsit. Gyorsan rákeresve az anyagokra az interneten csinálok egy hozzávetőleges számítást. Kell hozzá tej, jelenleg 1 liter 2,8 %-os jobb minőségű tej ára 330 Ft. Egy 6 liter tejhez elegendő por alakú oltókultúra 5390 Ft, ezt osszuk el 6-tal, mert csak egy litert nézünk: 898 Ft. Ez összesen alapanyagáron: 1228 Ft. Egy liternyi görög joghurt ára 1490 Ft (a sima natúr joghurtok olcsóbbak ugyan, de általában csak 850 grammosak). Az elkészítésbe még nem számoltuk bele az áramhasználatot, illetve a saját munkánkat. Viszont az oltókultúra árát meg tudod spórolni, ha élőflórás joghurtot veszel 189 Ft-ért. Így már sokkal kedvezőbb számítás jön ki: 519 Ft. Ez alapján már megéri.

Mire figyelj?

Nézzünk meg négy szempontot, amit mindenképpen vegyél figyelembe, ha joghurtkészítő gép beszerzésén gondolkozol.

Típusa

Kétfajta berendezés típus létezik: az egy nagy tartályos és a több kisebb tégelyes megoldás. Előbbinél előny, hogy nagy mennyiséget egyben tudsz készíteni, illetve könnyebb összekeverni a joghurtot a tejjel a nagyobb méretű edényben. Az utóbbi előnye pedig az, hogy többféle ízben tudod elkészíteni a joghurtot, amit több kisebb adagban a hűtőben tudsz tárolni a fogyasztásig. Hogy melyik éri meg jobban, azt Te tudod eldönteni.

Mennyiség és edények

Általában a gyártó megadja, hogy mennyi a gépek kapacitása. Ez alapján már könnyen el tudod dönteni, hogy melyik gépre van szükséged. Ha a több tégelyes megoldást választod, akkor létezhet belőle 6, de akár 12 üveggel rendelkező kivitel is.

Időzítő

Vigyázz mert néhány joghurtkészítő géphez ez nem alapfunkció! Ha ilyen eszközt szeretnél, akkor a beszerzés során erre külön figyelmet kell fordítanod. Időzítő típusból létezik olyan, hogy beállíthatod az órát, hogy mennyi ideig szeretnéd érlelni, majd a gép csipogással jelzi, ha lejárt az idő, de nem kapcsol ki! Ennél egy fokkal jobb, hogy ha nemcsak jelez, hanem ki is kapcsol. Bár utóbbinál is muszáj figyelned, mert ha elmulasztod a joghurtot a hűtőbe tenni, akkor szobahőmérsékleten tönkre is mehet az állaga. Tehát ezt a gépet sem hagyhatod magában üzemelni, mindenképp figyelni kell rá!

Ár

Ezek általában egyszerű szerkezetek, nem érdemes túl drágán beszerezni, mert nem biztos, hogy annyival többet fog nyújtani, mint olcsóbb társa.

Tisztítás

Ez is rendkívül fontos lehet gyakori használat esetén. Ugyanis nem mindegy, hogy kézzel kell egy nagyobb, vagy esetleg több kisebb tárolót kipucolni, vagy pedig a főbb alkatrészei mosogatógépben moshatóak. Ez is egy olyan eszköz, aminek a kipucolását nem érdemes halogatni, mert nemcsak kellemetlen szaga (és utólag íze is a következő adagoknak) lehet, hanem a megfelelő élelmiszer biztonság betartása érdekében is.

Forrás: