Kombinált tűzhely: még mindig nagyszerű választás?

Hazánkban még mindig töretlen népszerűségnek örvend a kombinált tűzhely. Az áramhálózat miatt sok esetben még mindig egy jó alternatíva maradt a gáztűzhelyek mellett. De mi is az a kombinált tűzhely?

Mi a kombinált tűzhely?

A kombinált tűzhely egy olyan főzésre és sütésre is alkalmas háztartási berendezés, amely felső főzőrésze gáz üzemmel működik, míg a sütő része már elektromos. A főzőfelület égőfejéhez az energiát propán vagy földgáz biztosítja, míg a sütő elektromos hőt használ, amelyet egy ventilátor egyenletesen oszt el a sütőben. A gáz főzőrész a gyors felfűtést és a szabályozható hőmérséklet-tartományt kínálja, míg az elektromos sütők alkalmasak a szabályozott, egyenletes sütési hőmérséklet kezelésére. Sok szakács részesíti előnyben a gáz főzőlapot, mivel a jobb hőmérséklet szabályozás több főzési technikát tesz lehetővé.

Arra figyelj, hogy nem csak az elektromos tűzhelyeket, hanem a kombinált tűzhely villanyhálózati teherbírásának (megfelelő vezetékvastagság, kismegszakítók) megállapításához is speciális szaktudásra van szükség. Ugyanis nemcsak a gázzal üzemel, hanem elektromosságra is szükség van.

Elektromos sütő előnyei

 • Gyors előmelegítés
 • Pontos hőmérséklet-szabályozás
 • Jóval elterjedtebb

Gáz főzőfelület előnyei

 • Közvetlen hőhatás
 • Érzékeny hőmérséklet-szabályozás
 • Több főzési technika használható

Hátrányai

A legnagyobb hátránya a beszerelés. Ha nincs kiépített gázvezeték a sütőig, akkor ennek külön költsége van. De annak az átalakításnak is, ha palackról kell üzemeltetni. Emellett a villanybekötés megfelelő kialakításához is szakember kell.

Milyen adatokkal találkozhatsz?

Néhány alapvető adatot nem árt tudnod mielőtt a vásárlás mellett döntesz. Mivel a kínálat folyamatosan változik, ettől eltérő adatokkal is találkozhatsz.

 • Ár skála: 100.000 – 500.000 Ft (nagyon speciális kialakításban láttam 1.600.000 Ft-ért is)
 • Sütő kapacitás: 47 – 111 liter
 • Szélesség: 50 – 90 cm
 • Égők száma: 4 – 5
 • Égők teljesítménye: 1 – 3 kW
 • Maximum hőmérséklet: 300 oC

A kezelőpanel elhelyezkedése, szinte kivétel nélkül elől van. Ritkán találkozhatunk digitális kijelzővel. Itt általában a gyerekzár funkciót, az időzítő beállításokat, a sütőtér világítás bekapcsolás (ha csak takarítod a készüléket), vagy a gyors felfűtés funkciókat találhatjuk meg. A sütő hőmérsékletét is ezen a kijelzőn mutatja a készülék.

Néhány esetben a főzőlap begyújtása során külön szikráztató gombbal találkozunk. Ez azért lehet hátrány, mert itt a főzőlap begyújtása már két kezes móka lesz. Mivel egyik kézzel el kell tekerni a kezelőpanel gombját, közben egy másik gomb megnyomásával szikrát kell biztosítanunk ahhoz, hogy az égő begyulladjon. Ez a drágább és modernebb eszközökön már csupán a tekerőgomb elfordításával megoldható, ami rögtön egy kezes művelet lesz.

A legtöbb sütőajtó általában dupla üvegezéssel rendelkezik (azaz két réteg üveg a sütő ajtajában). Néhány gyártó azonban három- vagy akár négyszeres üvegezést is kínál. Ez azért jó, mert segít megőrizni a hőt a sütő belsejében, ez által pedig hatékonyabban fogunk tudni sütni. Illetve azért is jó, mert segít hűvösen tartani a sütő ajtaját, miközben a berendezés működik.

Mire érdemes odafigyelni?

Az 50 cm-es szélességű tűzhelyek sütő kapacitása 47 – 70 literig terjednek, ezek általában a kifejezetten olcsó kategóriás termékek. Ha eddig szabvány méretű sütővel rendelkeztél, akkor kiemelten kell figyelned erre a méretezésre, mert lehet, hogy az eddigi tepsijeid, nagyobb edényeid már nem fognak beférni szélességben a sütő belső terébe, így új eszközökre lesz szükséged! Néhány leírásnál a gyártó azt is megadja, hogy mekkora a maximális tepsi méret, ami még befér a sütőbe.

Általában ‘A’ és ‘D’ energiaosztály között helyezkedik el. Ez szinte független az ártól, ugyanis az olcsóbb szegmensben is láthatunk ‘A’ energiaosztályos készülékeket.

Milyen speciális funkciói lehetnek?

A legdrágább szegmensben már léteznek olyan modellek, amelyek nemcsak főzőfelületet és sütőt tartalmaznak, hanem van egy alsó, ám magasabb szekrényrész, amibe egy kisebb mosogatógép bújik el. Bár ez lényegesen csökkenti a sütőteret (általában 40 liter körülire), ugyanakkor lehetőséget biztosít egy 6 terítékes mosogatógép használatára is. Ez nagy előny lehet a kisebb konyhákba, ahol nincs hely és lehetőség még egy 60 cm széles gép beszerelésére. Ezek a tűzhelyek már 400.000 – 600.000 Ft körüli összegért megvásárolhatóak.

Katalitikus tisztítás: ez tulajdonképpen egy speciális anyag, amivel a sütő belsejét a gyártó bevonja. Így amikor a sütő hőmérséklete eléri a 200 oC-ot, a zsír és a szennyeződés hamuvá ég el. A sütő lehűlése után pedig nincs más dolgunk, mint ezt a hamut egy nedves törlőkendővel letörölni. Létezik vízzel való tisztítás is, ez azt jelenti, hogy fél liter vizet kell tepsibe önteni és bekapcsolni a tisztítóprogramot. Fél óra alatt már az odaszáradt foltok és zsírok már felpuhulnak és később könnyen letörölhetőek.

Léteznek külön szellőzőrendszerrel ellátott tűzhelyek is. Ennek az a fő funkciója, hogy ha többféle ételt sütsz, különböző szinteken, akkor megakadályozza a szagok keveredését.

Teljesítmény

Nagyon ritkán, de látni olyan tűzhelyet is, aminek a sütő része elektromos ugyan, ezzel szemben a főzőlap csak két darab gázégőt tartalmaz, a másik két főzőfelület pedig már elektromos. Így nemcsak a gázon való főzésre van lehetőséged, hanem ha éppen praktikusabbnak, vagy olcsóbbnak gondolod, akkor használhatod az elektromos főzőlapot is! Bár ennek megfelelő működéséhez szükség lehet nagyobb teljesítményű áramellátásra!

A drágább kombinált tűzhelyek, már forgónyársat is tartalmaznak, ez azt jelenti, hogy tehetünk bele nyársra tűzött csirkét is, amit a gép maga forgat meg, hogy minden oldala egyenletesen megsüljön, anélkül, hogy hozzá kellene nyúlnunk.

Néhány főzőfelület rendelkezik Wok égővel is. Ez a fajta égő nagyon gyorsan melegszik fel a maximum fokozatra, így pedig sokkal könnyebb az ázsiai Wokban készült ételeket elkészíteni a segítségével. Ennek teljesítménye általában 3,6 kW.

Választási szempontok

Akkor érdemes ezt a megoldást választani, ha előtte gázüzemű tűzhelyed volt. Ilyenkor ugyanis egy teljesen elektromos berendezést üzemelését már nem biztos, hogy jelentős bővítés nélkül elbírná a jelenlegi villamos hálózatod. Vagy éppen csak szeretnéd ötvözni mindkét eszköz előnyét, de csak egy eszközt szeretnél a konyhában tudni.

Méret

Ez attól függ, hogy a konyhádban mekkora hely áll a rendelkezésedre a sütő elhelyezésére. A legkisebb szélesség az 50 cm, a legnagyobb pedig 90 cm. A szabványos méret 60 cm, ezzel már az alap főzési feladatok könnyűszerrel megoldhatóak.

Kapacitás

Ha egy régi tűzhelyet cserélsz egy újra, akkor vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizd, hogy a már meglévő tepsijeid beférnek-e az új tűzhely sütő részébe. Ugyanis egy keskenyebb kialakításnál (vagy vastagabb oldalfalnál) már nem biztos, hogy a hagyományos, szabvány méretű tepsik beleférnek az új sütőbe.

Vásárlói vélemények

Nagyon sokan kedvelik az 5 égőfejes, 90 cm szélességű kombinált tűzhelyet. Ugyanis méretéből adódóan elfér rajta szinte minden, így pedig egy több tagú családnak jóval rövidebb idő kell a főzéshez. Ráadásul a sütő része is hatalmas, ugyanis ebben elfér két hagyományos tepsi vagy 3 darab jénai is egy más mellett, egy szinten.

Ami nem szokott tetszeni a vásárlóknak az inox nehezen tisztíthatósága (annak ellenére, hogy hivatalosan az ujjlenyomat nem látszik meg rajta). Illetve arra is oda kell figyelni, hogy a sütő része mekkora. Egy kisebb tűzhelynél, vagy ahol vastagabb anyagot használnak a berendezéshez, oda már nem biztos, hogy egy hagyományos tepsit be tudsz tenni, így lehet, hogy a drágán megvett edényeket nem fogod tudni használni egy keskenyebb kivitelű sütőnél.

Az egyszerű kezelhetőséget, valamint a főzőfelület könnyű begyújtását kiemelten szokták még szeretni. Mivel a főzőfelület gázos, annak pedig jóval nehezebb a tisztítása, így sokan dicsérik, ha a tetején levő rácsok nem öntvények, és a tisztításuk is könnyű.

Sokan szeretik az időzítő funkciót, ami ebben a kategóriában nem alap a legtöbb terméknél. Így ahol nincs meg ez a funkció, ott nagyon tud hiányozni. Ha szeretnél ilyen funkciót, mindenképpen nézd meg a gyártó leírásánál, mivel egy olcsóbb termékbe benne lehet, de egy drágábból már hiányozhat!

Összegezve

Meglepően sok előnye van a kombinált tűzhelynek, jó választás lehet szinte bármelyik háztartásba. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a megfelelő gázhálózat ki legyen alakítva a tűzhelyig és a beszerelést is szakember végezze, mert komoly problémák és baleset forrása lehet a házi bütykölés!

Forrás: