Alternatív lehetőség: Központi porszívó és vízszűrős porszívó

Csak említés szintjén szeretnék a központi porszívó és a vizes porszívó típusaival foglalkozni, mivel nem a népszerű kategóriákhoz tartoznak. Több információt ezekről a gépekről csak a kifejezetten erre szakosodott oldalakon találhatunk.

Központi porszívó

A központi porszívó egy külön erre a célra kialakított helyiségben (háztartási helyiség, mosókonyha) elhelyezett henger alakú egység, amelyhez az aljzatban elhelyezhető csőhálózat csatlakozik, ami a lakótérben lévő fali csatlakozókban végződik.

A takarítás úgy működik, hogy ezekbe a fali csatlakozókba kell a gégecsövet csatlakoztatni, melynek segítségével a csőrendszeren át a porszívóba kerül a felszívott por/kosz.

A gyűjtőedény mérete nagy, így az ürítésére is jóval ritkábban kell sort keríteni, mint a hagyományos porszívóknál.

sorigin="anonymous">

Ennek előnye a nagy szívóerő mellett, hogy a beszívott levegő nem kerül vissza a lakásba, hanem egy kivezető csövön keresztül a szabadba távozik.

Ez a porszívó nagyobb ventilátort és erősebb motort tartalmaz, mivel ez az egység nem hordozható így a cipelés során jelentkező súly problémákkal itt nem kell foglalkozni. A szívóerőt sem veszítik el a tartály telítődése esetén.

Előnye még az is, hogy a takarítandó szobákban kisebb a zaj, mivel a motor egy másik helyiségben található.

Beszerzését a csővezeték miatt célszerű új építésű lakásokba/házakba kivitelezni, vagy jelentősebb felújítás esetén választani.

Beszereléséhez külön szakértelem szükséges. Magyarországon ennek beszerelésével külön cégek foglalkoznak, melyek kiváló tájékoztatást nyújtanak az általuk forgalmazott készülékekkel kapcsolatban.

A termék ára kivitelezőnként, illetve a ház adottságaink függvényében változhat, így ebben a bejegyzésben konkrét ár skálát nem tudunk adni.

Allergiások, illetve asztmások részére remek választás lehet, mivel semennyi port nem bocsát vissza a lakótérbe.

Vízszűrős porszívó

Ezek a porszívók teljesen más fajták, mint a száraz-nedves, vagy a nedves porszívók. Ne keverjük össze a különböző fajtákat, mert más-más szolgálatra hívatottak ezek az eszközök.

Ezek a készülékek úgy működnek, hogy egy víztartályon keresztül áramoltatják át a beszívott levegőt, ez által a víz megköti a levegőben levő port, tehát a kosz a vízben marad.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden porszívózás előtt vizet kell töltenünk a készülékbe, majd a porszívózás befejezésével ki kell önteni a koszos vizet.

Ez elég munkaigényes, ráadásul ha vannak szűrők a gépben ugyanúgy kell tisztítani, mint a többi készülék esetében.

Ha a párás víz a HEPA szűrőn keresztül megy, akkor ott a nedves, baktériumos víz miatt baktériumtenyészet alakulhat ki (amennyiben a porszívónk tartalmaz ilyen szűrőt).

A működési elve miatt nagyon kell vigyázni, hogy a gép többi részébe ne kerüljön víz, mert az akár tönkre is teheti (az elektromos részek nem szeretik a vizet).

Plusz hátránya még annyi, hogy kiöntésnél ha valami nagyobb dolgot szívtunk fel, akkor azt nem lehet a csatornába leönteni, mert dugulást okozhat. 30.000 – 300.000 Ft-ig terjedhet az ára.

Összegzés

A központi porszívó a létező legerősebb hatásfokú porszívó. Az alapos porszívózáshoz, főleg porallergiások részére jó választás lehet. Viszont a beszerelése nem egyszerű folyamat.

Vízszűrős porszívóval a kereskedelemben ritkán találkozni. Mindenképpen érdekes eszköz, ha valaki szeretne valamilyen extrább, nem mindennapi háztartási eszközt, akkor tehet vele egy próbát.