Amit tudni kell a gőztisztító készülékről

Mi az a gőztisztító készülék? Jól járunk vele, ha megvásároljuk? A gőztisztító készüléket és fajtáit járjuk most körbe ebben a cikkben. Mielőtt vásárolnál érdemes ezt a néhány információt szem előtt tartanod, hogy a legjobb döntést tudd meghozni.

Ma a piacon elég sokféle és nagy tudású géppel találkozhatunk. Egységes elnevezést nem minden esetben találtam egyes típusokhoz. A gyártók többsége „gőztisztító” néven forgalmazza ezeket az eszközöket. Nos, akkor nézzük meg ezeket a gépeket!

Mi a gőztisztító készülék?

A gőztisztító készülék egy olyan takarítógép, amely gőzt használ a padlók, a szőnyegek és egyéb felületek tisztítására.

Ellentétben a szokásos takarítóeszközökkel, amelyhez tisztítószerekre van szükség, a gőztisztító gőztől származó hőt használja a felületek fertőtlenítésére és megtisztítására. Így nem csak a látszata van meg a tisztaságnak, hanem valóban tisztaság is van.

A szennyeződéseket a gőz feloldja, majd ezek eltávolítására, egyes esetekben egy mikroszálas párnát helyeznek közvetlenül a gőzfúvóka alá. Ezen a felmosórészen láthatjuk is az összeszedett kosz mennyiségét, mivel a fehér ruha a fekete és a szürke árnyalataiban pompázik a takarítás után.

Milyen típusokkal találkozhatsz, azoknak mik az előnyei és a hátrányai? Mindjárt részletesen is kitérek erre a témára.

Milyen típusai vannak a gőztisztító készüléknek?

Bár a kereskedelemben szinte mindenhol a gőztisztító elnevezéssel találkozunk, most funkciójukat tekintve tegyünk különbséget a gőztisztító készülék fajtái között:

1. Kézi gőztisztítók

A kézi gőztisztítók kicsi és könnyen hordozható eszközök. Kis felületű tisztításhoz tervezték őket. Kezünkbe fogva azért érezhető súlyuk van, főleg ha a víztartályt is teletöltjük.

Alkalmasak arra, hogy a nehezen hozzáférhető helyeken könnyűszerrel végezzük el a takarítást. Ilyen nehezen hozzáférhető hely lehet például a radiátorok lamellái, az antik bútorok ívei vagy díszei, valamint korlátok rúdjai közötti kis rések.

Kisebb szőnyegek, falvédők, kárpitok kitisztítására vagy fertőtlenítésére is megfelelő választás lehet. Jó szolgálatot tehet autótakarításnál, a kisebb, nehezen elérhető helyeknél, főleg a sebességváltó és a kézifék környékén.

Előnye: kicsi helyekre, nehezen hozzáférhető helyek fertőtlenítésére és kitakarítására tökéletesen alkalmasak. Kicsi mérete miatt könnyebb vele dolgozni, mint társaival. Tárolása is éppen ezért kifejezetten előnyös.

Hátránya, hogy nagyobb terek, szobák, vagy nagyobb felületű szőnyegek kitakarítására már nem alkalmas. Ugyan meg lehet vele csinálni, de az már a hatékonyság és türelmünk rovására fog menni.

2. Gőzfelmosó

A gőzfelmosó megjelenésében már egy nagy eszköz a kézi gőztisztítóhoz képest. Külső kinézetében leginkább a rúdporszívóhoz tudnám hasonlítani. Ez a konstrukció hangtalanul suhan végig bármilyen felületen.

A kialakítása függőleges, aminek a közepén láthatjuk magát a víztartályt. Ebbe a tartályba vizet tölthetünk, amit a szerkezet felmelegít és a gőz a felmosó párnán keresztül távozik. Ez a gőz észlelhető szemmel is, de a takarított felület is kellően átmelegszik.

A gőz hője fellazítja a koszt és a szennyeződéseket, amit a felmosó rész már könnyen eltávolít. Ezeket az eszközöket ne keverjük a sima vizes felmosókkal, amik csak sima vizet permeteznek a felmosó ruhára, vagy a szerkezet elé.

Hatékonyság növelése érdekében célszerű megfogadnunk egy jó tanácsot. A gőzölés előtt porszívózzunk ki, hogy a nagyobb szennyeződéseket el tudjuk távolítani. Ezeket sajnos a felmosónk nem fogja összeszedni, csak maga előtt tolja. Amit viszont nem sikerült felporszívóznunk (például a kiömlött italok, foltok, esetleg odaszáradt ételmaradék), azt a felmosónk eltávolítja.

Előnye: nagy felületek, például a padló takarítására és fertőtlenítésére kiválóan alkalmas eszköz. A szőnyegeink fertőtlenítésére is jól használható.

Hátránya: kisebb, nehezen hozzáférhető helyeken nem lehet vele dolgozni. Tárolása a mérete miatt helyigényesebb, mint a kézi gőztisztítóé. A legtöbb szerkezet kicsi tartállyal rendelkezik, ezért gyakran újra kell tölteni.

3. Takarítógép (Gőzporszívó)

Ez egy olyan készülék, amelybe a gyártó ötvözte a gőzfelmosó és a porszívó tulajdonságait. Tehát ez azt jelenti, hogy ez a gőztisztító gép egyben porszívó is.

Ez a készülék úgy néz ki, mint a rúdporszívó. Külső ránézésre álló berendezés, ami tartalmaz a víztartály mellett egy portartályt is. Angol nyelvű oldalon találóan gőzporszívónak nevezik ezt a készüléket. Ugyanilyen eszközöket láthatunk gőztisztító vagy takarítógép elnevezés alatt is.

Előnye: nagy felületű szőnyegek, padlók, járólapok, parketták, laminált padlók takarítására kifejezetten alkalmas eszköz. Nemcsak látszatra lehet vele takarítani, hanem valóban fertőtleníti is ezeket a felületeket a készülékünk.

Hátránya: bár fizikailag elég nehéz egy erős motort egy vízmelegítős tartály mellé beszerelni, így nagyobb figyelmet kell szentelnünk a hatékonyságnak. Legyünk tekintettel a porszívó hatékonyságára! Tárolása helyigényesebb a mérete miatt, mint a kézi gőztisztítóé.

4. Multifunkciós gőztisztító készülék

A multifunkciós gőztisztító talán a legelterjedtebb a háztartásokban. A legsokoldalúbban használható eszközök, szinte az egész ház kitakarítására alkalmasak.

Ezek a gépek mind kinézetre, mind pedig használhatóságban egy gőzfelmosó és egy kézi gőztisztító keverékei. Általában a gyártó úgy oldja meg, hogy a gőzfelmosó tartályos része leválasztható, és ez is önálló gőztisztítóként üzemeltethető. Így tudjuk ötvözni ennek a két fajta gépnek a jó tulajdonságait.

Előnye: szinte mindent lehet vele tisztítani és fertőtleníteni. Kezdve a nagy felületű laminált padlóval, járólappal, parkettával és szőnyeggel, egészen a kisebb díszek, szobrok, fotelek és asztalok takarításáig. Ezekhez a gépekhez már nagyon sok kiegészítőt kapunk, amivel rengeteg különféle munkát el tudunk végezni.

Hátránya: a sok kiegészítő és a nagyobb méret miatt a tárolás nehézkes.

5. Függőleges kézi gőzvasaló

Ez a fajta eszköz ruhák fertőtlenítését és ránctalanítását hivatott szolgálni. Nem ugyanazt jelenti, mint a gőzállomás, mivel ez a szerkezet klasszikus vasaló talpat nem tartalmaz. A fertőtlenítésre és ránctalanításra csupán a gőz erejét használja.

Ez egy kicsi készülék, melyet erre az egy funkcióra terveztek. Általában egy fogó részt láthatunk, ami a fejegységet és a talpat köti össze. A fejegységben láthatjuk a gőz számára kialakított lyukakat, a talpban viszont egy beépített víztartály van.

Egy-két helyen találkoztam „kézi gőzölő” elnevezéssel is, ami könnyen összekeverhető a kézi gőztisztítóval.

Előnye: kis mérete, és szinte bármilyen ruhaneműhöz használható. A kereskedelmi leírásban meg szokták adni, hogy konkrétan milyen öltözethez vagy ruhaneműhöz lehet használni.

Hátránya: csak erre az egy funkcióra tervezték, más felületek takarításához és fertőtlenítéséhez nem megfelelő készülék.

6. Gőztisztítók (Tartályos gőztisztítók)

Kinézetre a gőztisztító készülék teljesen olyan, mint a hagyományos porszívó, csak porzsák helyett víztartályt láthatunk, amibe a gép egy fűtőberendezéssel felmelegíti a használni kívánt vizet.

Ebből az eszközből is kétféle típus is létezik. Mindkettő kiemelkedően hatékony a fertőtlenítésben és a tisztításban is. A nagyobb méret miatt, mindkét eszköznek jóval nagyobb is a víztartálya, mint a többi gőztisztítónak. Ennek köszönhetően a víztartály feltöltésével ritkábban kell foglalkoznunk, így egyszerre nagyobb felület takarítását teszi lehetővé berendezésünk.

Felhasználása mindkét eszköznek igen sokoldalú, a padló és szőnyegtisztítástól kezdve, egészen a bútorok és függönyök tisztításáig, szinte bármit fertőtleníteni tudunk ezekkel a gépekkel. Ezekhez a készülékekhez rengeteg kiegészítő tartozik.

A kategórián belül (az angol nyelvű területek) az alábbi két eszközt különböztetik meg: „cylinder steam cleaner” és a „vapor steam cleaner”. Sajnos magyarul ugyancsak „gőztisztító” elnevezéssel találkozhatunk itt is. A kettő között annyi a különbség, hogy míg előbbivel („cylinder”) takarítva a felületünk nedves, addig az utóbbi („vapor”) esetben száraz marad megtisztított rész. Tehát itt nincs szükség plusz időre a száradáshoz, mert magas hő felhasználásával biztosítja, hogy a felületekhez csak a gőz érjen és ne maradjon utána nedvesség.

Összegezve

Sajnos a magyar piacon a nevek alapján könnyen összekeverhetjük ezeket az eszközöket. A típusok leírásával már tisztább képet kaphatunk a gőztisztítók funkcióiról és tudásáról. Ha elnevezés alapján nem is, de tudásuk, kinézetük alapján már el tudunk indulni annak megállapításával, hogy melyik eszközre lehet szükségünk és melyik lehet a legjobb választás.

Forrás: