Mi az a szárítógép? Minden, amit tudnod kell

Hazánkban nem a legelterjedtebb háztartási eszközök sorába tartozik a szárítógép. Ennek ellenére a legtöbb felhasználó kifejezetten meg van elégedve ezeknek a berendezéseknek a használatával. Ha ilyen eszközt szeretnél vásárolni, akkor előbb mindenképp olvasd el ezt a cikket is. Most akkor nézzük meg mi is az a szárítógép?

Mi is az a szárítógép?

Fontos kiemelni, hogy az itt ismertetett eszközök a háztartási szárítógépekre vonatkoznak. Ezeket a gépeket üzleti tevékenység keretein belül, tehát ipari használatra nem alkalmazzák, ott más berendezések végzik el ezt a műveletet.

A háztartási szárítógép hivatalos meghatározása:

„a textilanyagoknak felmelegített levegővel átjárt forgódobban megvalósított sokszori átforgatás útján történő szárítására szolgáló berendezés”.

A BIZOTTSÁG 932/2012/EU RENDELETE

Most nézzük meg, hogy mi alapján tudjuk ezeket a berendezéseket csoportosítani!

Milyen szárítógép kivitelekkel találkozhatunk a boltokban?

Ha a kivitelezését nézzük, akkor három fajtával találkozhatunk: a szabadon álló és a beépíthető szárítógéppel, valamint a kombinált mosó-szárító géppel.

A szabadon álló szárítógép bárhol elhelyezhető, nem szükséges semmilyen külső burkolati elemről gondoskodnunk.

Ezzel szemben a beépíthető szárítógépet szekrényben, vagy erre a célra kialakított más bútorba kell beépítenünk. Tehát ennek a fajta berendezésnek szükséges valamilyen fokú beszerelése. Így elhelyezése kötöttebb, mint a szabadon álló változaté.

A kombinált mosó-szárítógép viszont egy olyan eszközt takar, amely a mosási folyamatok (a centrifugálást is beleértve) elvégzése mellett alkalmas arra is, hogy szárítógép funkcióit is végrehajtja az adott ruhaneműkön.

Szakítva a hagyományokkal láttam már olyan szárítógépet is, ami kifejezetten úgy néz ki, mint egy egyszerű ruhás szekrény. Erről a fajtáról egy másik cikkben lesz részletesen is szó.

Tápellátása a háztartási szárítógépeknek elektromos. Gáz üzemű gépek is léteznek, de ezeket a berendezéseket mosodákban alkalmazzák. Otthoni használatra maradnak az árammal működők.

Milyen típusai vannak a szárítógépeknek?

Ezen a kategórián belül három típus meghatározással találkozhatunk. Ezek a következőek:

1. Légkivezetéses szárítógép

Ez a fajta berendezés friss levegőt szív be és ezt vezeti át a ruháinkon, textíliákon, majd a nedves levegőt a helyiség légterébe vezeti vissza. Ezt a visszaadott levegőt a magas páratartalom miatt célszerű kivezetni a szabadba.

Kereskedelemben ezzel a fajta géppel nem igazán találkozhatunk, így külön cikk sem készül róla.

2. Kondenzációs szárítógép

Ez a fajta szárítógép viszont a szárítási folyamathoz használt levegőben levő nedvességet valamilyen módon eltávolítja. Ez történhet akár kondenzációval, vagy valamilyen egyéb módszerrel is.

A kondenzáció lényege, hogy a (víz)párás levegő egy hideg felülettel érintkezik, ahol a víz kicsapódik. Itt a szárításhoz használt levegő (amely a nedvességtartalmát már elvesztette) a gépben marad, amit a szárítógép újra felhasznál. Bővebben itt olvashatsz róla.

3. Hőszivattyús szárítógép

Ez a berendezés egy hőszivattyú segítségével vonja ki a levegőből a nedvességtartalma, így a levegő kevésbé veszít a hőmérsékletéből, ezért kevesebb energiába kerül újra felmelegíteni.

Ezek a fajta gépek számítanak a legkorszerűbbnek, mivel kevesebb energiát használnak fel, mint a kondenzációs szárítógépek. Bővebb információkért kattints ide.

Centrifuga

Ebben a részben említhetjük meg a centrifugát is, ugyanis ennek az eszköznek is az a feladata, hogy mosás után a ruhákból a lehető legtöbb vizet távolítsa el.

Nem eredményezi a ruhák teljes szárazságát, viszont jelentősen lerövidítheti a textíliák száradásának hosszát. Ez a berendezés a centrifugális erő segítségével távolítja el a vizet a textíliákból.

Milyen szűrőket és tartályokat tartalmaznak?

Általánosan elmondható, hogy mindegyik gép tartalmaz szál szűrőt (a ruhákról leváló bolyhok, anyagdarabok stb. összegyűjtésére) és a berendezések többsége egy kondenzvíz tartályt. Hogy mennyi időnként kell üríteni, vagy kipucolni az a megvásárolt géptől függ.

Szál szűrő: vannak olyan gépek, hogy minden szárítás után célszerű kiüríteni, de drágább berendezések esetén a gép a telítettségtől függően jelzi ki, hogy mikor van szükség a tisztításra. Találtam már olyan típust is, ahol a szárítási ciklusok mennyiségétől függ a szűrő tisztítása.

Víztartály: ez arra a célra szolgál, hogy a szárítás során keletkezett nedves levegőből kivont vizet összegyűjtse. Vagy ilyennel van felszerelve gépünk, vagy pedig rendelkezik csatornabekötési lehetőséggel is. Esetleg mindkét formát alkalmazza a gyártó, meghagyva ezzel a lehetőséget arra, hogy ruhaszárító gépünket bárhova át tudjuk helyezni a későbbiek folyamán is.

Összegezve

Ha manapság még nem is szerves része a lakásoknak, akkor is nagy segítséget nyújthat a mindennapokban, főleg abban az esetben, ha nincs lehetőségünk a szabadban szárítani ruháinkat. De mielőtt véglegesen is eldöntenéd, hogy veszel-e vagy milyet, érdemes ezt is elolvasnod.

Forrás: