Mi kell a mosogatógépbe? Hogyan használd jól?

Ha mosogatógép tulajdonos lettél, akkor egy-két előírást be kell tartanod a gép élettartamának megőrzése és az eredményes mosogatás érdekében. Ez kiterjed a gép legelső használatára, az edények bepakolására és arra is, hogy mi kell a mosogatógépbe?

Figyelem! A cikk elolvasása nem mentesít a használati utasítás tanulmányozása alól!

Első használat előtt

Miután szakszerűen be lett kötve a mosogatógép, az első használat előtt szükséges megtenned bizonyos beállításokat.

Legelső lépésként a vízlágyító szintjének a beállítását kell megtenned. Ez azt jelenti, hogy az otthoni vízkeménységtől függően, a használati utasításban található leírás alapján kell a készüléket beállítanod. Ehhez az útmutatóban egy táblázat nyújt segítséget.

Előbb tegyünk egy kis kitérőt, és vizsgáljuk meg mi is az a vízkeménység? Vízkeménységnek a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét nevezzük. A vízkeménységet a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja. A keménységet keménységi fokban adják meg, hazánkban jellemzően a német keménységi fokot használják (nk° vagy °dH). Hogy otthon milyen keménységi fokú vízzel dolgozol, azt itt tudhatod meg.

A kemény víz tönkreteheti otthoni berendezéseinket, mert ezek az oldott anyagok lerakódhatnak a gépek belső részein, amik kapcsolatba kerülnek a vízzel. Valamint a mosás hatékonysága is gyengébb, mivel a mosószerek hatása nem érvényesül kellő mértékben.

Vízlágyítást általában különböző gyanták segítségével végzik. Ezek többfélék is lehetnek a modernebb és a régebbi típusú gépek esetében. Éppen ezért a só a mosogatógépben elsősorban a gyanta regenerálására szolgál.

Néhány eszköz esetén előfordul, hogy amíg regenerálja a gyantát, addig a program nem indul el. Ez pár percnél többet nem vesz igénybe. Mielőbb hibára gyanakodnánk várjunk egy kicsit, amíg ezt a berendezés befejezi.

Második lépésként fel kell tölteni a sótartályt és az öblítő tartályt. Persze figyelni kell arra is, hogy megfelelően legyen a gép a csatornára kötve és a megfelelő vízellátásnak is meg kell lennie.

Harmadik lépésként a készülékben levő gyártási maradványok eltávolításához el kell indítanod egy mosogatási programot. Itt nem szabad mosogatószert használni és még tilos a gépbe edényeket pakolni! Tehát egy üres mosási programot kell elindítanod.

Hogyan kerüljenek az edények a gépbe?

A készülék élettartamának hosszabbítása érdekében a nagyobb, vagy az odaégett ételmaradékokat célszerű eltávolítani az edényekről, evőeszközökről, mielőtt a gépbe tennéd. Tartalmaz ugyan szűrőt, ami ezeket a benne felejtett nagyobb darabokat felfogja, de ezek el is tudják dugítani a rendszert, ami a vízszivattyúk károsodásához vezethetnek.

Ugyanakkor az edényeket nem kell kézzel előzetesen leöblítened. Ha nagy szükséged van rá, akkor az előmosogatási programot is tudod használni. Vagy ha van olyan, akkor az előmosási fázissal is rendelkező programot tudod választani.

Arra mindenképpen figyelj oda, hogy csak a mosogatógépbe tehető dolgok kerüljenek bele a gépbe. Hogy mit nem tehetsz bele, arról egy listát itt találsz.

Hogyan pakold be a mosogatógépet?

Alapszabály az, hogy a tányérokat, lábasokat, fazekakat, tepsiket mindig az alsó kosárba kell tenned. A felső kosár a kevésbé szennyezett edényeknek, de leginkább a poharak és bögrék számára van fenntartva. Evőeszközöknek létezik külön kosár, ami vagy a legfelső szinten kerül kialakításra, vagy pedig egy külön rész az alsó szinten. Ez mosogatógépenként változik.

Célszerű mindig kihasználni a gép teljes kapacitását. A mosogatás csak így lesz hatékony, ez által energia- és víztakarékos is.

Amikor bepakolod az edényeket figyelj arra, hogy a mosogatókar fúvókáiból a víz teljesen elérhesse és lemoshassa őket. Fontos, hogy a tálak, evőeszközök, egyéb tárgyak, amiket a mosogatógépbe teszel ne érjenek egymáshoz és ne is fedjék le egymás felületét. Ha ez megtörténik, akkor ezeket a részeket a fúvókából kiáramló víz nem éri el és ez által nem is tudja letakarítani.

A poharakat, bögréket, lábasokat mindig a nyílásukkal lefelé kell a mosogatógépbe pakolni.

Mit kell ellenőrizned egy program indítása előtt?

Amit minden mosogatás előtt ellenőrizned kell:

  • A szűrők tiszták és megfelelően a helyükön vannak.
  • A sótartály kupakja rendesen a helyén legyen.
  • A szórókarok nem tömődtek el és a mosogatás során megfelelően tudnak forogni, mozogni (nem zavarja benne magasabb edény sem).
  • Edények elhelyezése megfelelő legyen a maximális tisztítási eredmény és a gép megfelelő működése érdekében.
  • Legyen a gépben megfelelő mennyiségű só és öblítőszer, ha nem kombinált tablettát használsz.
  • A választott program megfelel a töltet típusának és a szennyeződés mértékének.

Mit kell beletenned a mosogatógépbe?

A gépbe mosogatógép tablettát, sót és öblítőt kell tölteni mosogatás előtt. Hogy milyen időközönként kell tölteni azt részletesen is leírom.

Só és öblítő utántöltése nem szükséges minden egyes mosogatás előtt, mivel ezek nem fogynak olyan gyorsan. Ha már nem elegendő a töltöttségi szintjük ezeknek az adalékoknak, akkor a mosogatógép egy kijelző segítségével értesít róla minket. Mielőtt elindítanád a programot ezt mindenképpen figyeld meg, hogy kell-e után tölteni, vagy indulhat a mosogatás.

Tablettát ezzel szemben minden egyes mosogatás előtt bele kell tenned a készülékbe. Léteznek kombinált tabletták, amik használata esetében nem szükséges só és öblítő betöltése, erről egy későbbi fejezetben részletesen is írok.

1. Só

Az első és legfontosabb,hogy minden esetben csak mosogatógéphez készült, speciális sót használj!A sótartály általában a gép belsejének az aljában szokott lenni, aminek a tetejét lecsavarva tudjuk egy tölcsér segítségével beletölteni a mosogatógépbe való sót. Általában a gyártó szokta írni, hogy csak az első alkalommal, de 1 liter vizet kell a sótartályba önteni. Majd a sótartály nyílása köré kikerült sót el kell távolítani.

A töltés során arra oda kell figyelni, hogy só és víz keveréke juthat ki a tartályból. Ilyenkor a korrózió megelőzése érdekében azonnal el kell indítani a mosogatógépet.

2. Öblítő

Csak mosogatógéphez készített, speciális öblítőt használj!Az ajtóban levő kisebb fedelet kell kinyitni és a maximum jelzésig kell ez öblítőszert az adagolóba tölteni. Az esetlegesen kiömlött öblítőszert nedvszívó törlőkendővel fel kell törölni, hogy a mosogatás alatt megakadályozzuk a túlzott habképződést. Egyes berendezéseknél itt lehet változtatni az adagolt mennyiséget is.

3. Tabletta

Ma már rengeteg fajta mosogatógépbe való mosogatószerrel találkozhatunk a boltok polcaink.

Vannak, amik tabletta jellegűek, ez leginkább szilárd állapotot jelent. Ezek is jók tudnak lenni, de figyelni kell, hogy megfelelően feloldódnak-e és a keményebb szemcsék nem sértik a poharak üveg felületeit.

Vannak amik inkább gél állagúak, ezek úgy néznek ki, mintha egy zacskóban lenne valamilyen sűrűbb folyadék. Ezeket leginkább a mosógépbe dobható mosókapszulákhoz tudnám a legjobban hasonlítani. Itt fontos, hogy nem szabad a kis tasakot megbontani, mivel ezek olyan anyagok, amik víz hatására feloldódnak.

Nincs bevált recept, mindenkinek más-más kapszula vagy tabletta válik be. Ki kell őket próbálni, és amelyik a legjobb eredményt hozza, annál kitartani. Kipróbálásnál ne a legnagyobb kiszerelést vedd, mivel ha nem válik be, akkor is jobb elhasználni a csomag tartalmát a fenntarthatóság érdekében.

Kombinált mosogatószer tabletták használata

Ezt a modern mosogatógépek már lehetővé teszik. Ha régebbi típusú (de akkor is, ha új) berendezéssel rendelkezel, akkor nézz utána a használati útmutatóban, hogy lehet-e ilyen mosogató tablettákat használni. Ha ezt engedélyezi a gyártó, akkor a gép utasításában megtalálod.

Általában igaz, hogy ilyenkor nem szabad feltölteni a sótartályt és az öblítőszer adagolót, ugyanis ezeket az anyagokat is tartalmazza az adott típusú tabletta (leírásban mindenképp keresd meg!). Ha ilyen tablettát szeretnél használni, akkor a vízlágyítót és az öblítőszer adagolót is a legalacsonyabb szintre kell beállítanod.

Kemény és nagyon kemény víz esetében nem ad megfelelő tisztítási eredményt ez a fajta tabletta, ilyenkor javasolt a 3 adalékanyag betöltése a gépbe és sima tabletta használata a kombinált helyett.

Ha kombinált mosogatógép tablettát használtál, és úgy gondolod, hogy át akarsz állni a sima mosogatógép tablettára, akkor a mosogatógép átállítására van szükség. Ezt a használati útmutató részletesen is tartalmazza.

Karbantartás

A legtöbb gyártó előírja, hogy havonta legalább egyszer speciális tisztítószerrel kell a mosogatógépet „kitakarítani”. Ez azt jelenti, hogy boltban kapható kifejezetten mosogatógépek tisztítására alkalmas tisztítószert kell a gépbe beletenni az utasításnak megfelelően, és egy program elindításával a vegyszer elvégzi a tisztítást. Ilyen tisztítószert bármelyik drogériában vagy nagyobb vegyesboltban találhatsz.

A gép belsejének a takarítását egy nedves törlőruha segítségével könnyen elvégezheted. Itt a gumi tömítésekre fokozottan figyelni kell, hogy megfelelően legyenek tisztítva. A kezelőpanelt és a kijelzőt ne érje víz! Ezért érdemes vigyázni a mosogatógép elhelyezésénél is, hogy ha közel van a vízcsap, akkor ne folyjon a mosogatógép gombjaihoz a víz.

Szűrő tisztítása: ezt az útmutató részletesen leírja, minden géptípusnál más és más ez a fajta művelet, így csak említésként írok róla, hogy ne felejtsd el megtisztítani.

Szórókarok: ezeket nem szabad kiszerelni, csak ellenőrizni kell, hogy nem tömődtek-e el. Ha igen, akkor egy hegyes tárggyal ki lehet belőle piszkálni azt, ami eldugította.

Ha rendszeresen rövid időtartamú programokat használsz, akkor legalább 2 havonta célszerű egy hosszabb mosogatóprogramot is futtatnod annak érdekében, hogy felold a gép belsejében levő zsír- és vízkőlerakódásokat.

Összegezve

Minden mosogatógép más és más, ezáltal nem lehet általánosan fogalmazni, mert egyes gépek esetén ezek nem állják meg a helyüket. Most a legáltalánosabb információkat foglaltam össze ezekkel az eszközökkel kapcsolatban. A használati utasítást végig követve szépen leírásra kerül minden fontos információ, amit ezeknek a berendezéseknek a megfelelő üzemeltetéséhez tudnod érdemes.

Forrás: