Mik a gőztisztító előnyei?

Ez most egy rövid cikk arról, hogy miért érdemes a gőztisztítóval foglalkoznunk. Hogyan választhatod ki a legjobb készüléket, arról itt olvashatsz egy cikket. Sok háztartásba tehet kitűnő szolgálatot, de nézzük meg mik is a gőztisztító előnyei?

Hogyan működik a gőztisztító?

Ahhoz, hogy meg tudjuk mondani az előnyeit, tudnunk kell, hogyan működnek ezek az eszközök.

A gőztisztító úgy működik, hogy a tartály belsejében levő vizet az eszköz körülbelül 120 °C hőmérsékletre melegíti fel. Ez nem minden fajta gépnél van így, ugyanis léteznek olyanok, amik csak 80 °C -kal dolgoznak. Ezeken a berendezéseken van egy száraz gőzfúvóka, amely megnedvesíti az alatta elhelyezett mikroszálas párnát.

A gőz forró hőmérséklete elősegíti a szennyeződések feloldását, így a párnával már könnyen felszedhető a szennyeződés.

Érdemes figyelembe venni, hogy az erősen vízköves felületek gőztisztítása előtt egyes gyártók ajánlják a vízkőoldók használatát. Ezt úgy kell elképzelni, hogy gőzölés előtt az adott felületet kezeled a megfelelő vegyi tisztítószerrel, amit utána pár percig hagysz hatni. Ezután használod csak a gőztisztítót.

Hatékony-e a gőztisztító?

A gőz tisztítási hatékonysága elsősorban a hőjén alapul. A gőztisztítókat „zöld takarítás” példájaként tartják számon, mivel kémiai vegyszerek nélkül képes elpusztítani a baktériumok és a poratkák 99%-át (legalábbis az angol nyelvű Wikipedia szerint).

A gőz hatékonynak bizonyult a penész, baktériumok, vírusok és a biológiai szennyeződés egyéb formáinak leküzdésében is. A gépekkel a padlón és a szőnyegeken kívül nagy hatékonysággal lehet fertőtleníteni az ágyneműket, hálózsákokat, matracokat, függönyöket, radiátorok nehezen hozzáférhető helyeit és a falvédőket.

Ezeket az eszközöket gyakran használják hipoallergén környezetben, mivel a gőz mellett nem szükséges egyéb tisztítószereket használni, amire esetleg valaki allergiás lehet.

A gép használatával jobb beltéri levegőminőséget érhetünk el (nem érződik a tisztítószerek erős, néha fullasztó szaga), valamint megszüntethetjük a tisztítószerek kezelésével és tárolásával járó macerát.

Így tehát a gőztisztító előnyei: nagy hatékonysággal képes az adott felületek fertőtlenítésére, ennek ellenére mégis környezetbarát marad, és még csak nem is kell szagolnunk az erős tisztítószereket.

Érdekesség

A nagyon drága kategóriában létezik gőztisztító, amit kifejezetten ágyi poloskák ellen fejlesztett ki a gyártó. Ez a fajta készülék már 180 °C-os gőzzel dolgozik, melynek segítségével képes az ágyi poloskák által okozott gond hatékony megszüntetésében.

Továbbá a csomag tartalma még egy oldat is, mely segít ezen élőlények szagának eltüntetésében és a petéik felszámolásában.

Ehhez a készülékhez már védőkesztyű használata is ajánlott, valamint külön oktató videó is rendelkezésünkre áll a használatához.

Mivel az ár 250.000 Ft körül mozog, így ilyen készüléket csak akkor érdemes megvennünk, ha erre szakosodott vállalkozásunk van. Egyéb esetben inkább bérelni érdemes.

Ugyanakkor vegyük azt is számításba, hogy több alkalommal is használnunk kell ezt a berendezést ahhoz, hogy hatékony eredményt érjünk el.

Összegezve

Láthattuk hogyan működnek ezek az eszközök és miért hatékonyak a takarításban. Ezeknek a gépek előrevisznek egy vegyszermentesebb világba.