7 kérdés, ami felmerül mikró vásárlás esetén

Ma már szinte mindegyik háztartásban megtaláljuk ezeket a készülékeket. De ha jó berendezést szeretnél vásárolni, akkor érdemes egy-két dologra odafigyelni. Mire érdemes figyelned mikró vásárlás esetén? A beépíthető és a szabadon álló mikrók jellemzéséről külön cikkben írtam.

Mi az a mikrohullám sütő?

A mikrohullámú sütő kinézetre egy közepese méretű dobozhoz hasonlítható a legjobban. Az oldalán található az ajtó, amin keresztül beletehetjük a melegíteni kívánt, finom ételeket.

Az itt összefoglalt tulajdonságokat mind a beépíthető, mind pedig a szabadon álló készülékek esetén megtalálhatjuk. Minél több extra funkciót szeretnél az ár úgy megy egyre feljebb. Itt most az alap funkciókkal fogunk foglalkozni. Mikró vásárlás esetén mindenképpen nézd meg ezeket az adatokat!

1. A fogyasztás és a teljesítmény más adat lehet?

Energiafogyasztás és a teljesítmény nem két egyforma adat! Általánosan elmondható, hogy a fogyasztása, tehát a működéséhez szükséges áram felvétele jóval nagyobb, mint maga a teljesítmény.

Egyes gépeknél külön kiemelik ezeket és míg 700 W-os a teljesítménye, addig az energiafogyasztása már 1200 W is lehet. A kiírt adatoknál mindig nézd meg, vagy külön kérdezz rá, hogy a teljesítményre vonatkozik-e az adat, vagy pedig az áramfelvételre.

Ezt vegyük figyelembe az elektromos hálózatunk tervezésénél is!

2. Milyen kijelzője lehet?

A drágább készülékek digitálisak, a mechanikus vezérlésűek olcsóbbak. Nem beszélhetünk lényeges árkülönbségről, csupán pár ezer forintos tételre gondoljunk.

Itt sok esetben szempont lehet a kezelhetőség egyszerűsége, főleg az idősebb korosztály számára, akik egy egyszerűen kezelhető gépet szeretnének, alapfunkciókkal.

Digitálisnál is van többfajta. Van amelyik csak digitálisan írja ki az adatokat, de a készüléket gombok segítségével állíthatjuk be, ugyanakkor létezik érintőképernyős változat is. Néhány esetben a kinyitás gomb is érintő kijelzővel működik.

3. Biztonságos készülékek?

Már általános az a biztonsági funkció, hogy az ajtó kinyitásával kikapcsol a készülék. Ezt nevezhetik aminek akarják (van ahol plusz funkciónak írják le), az összes készülék így működik.

Célszerű figyelnünk ilyenkor arra, hogy ha a készülék visszaszámlálója (általában a mechanikusoknál fordul elő), nincs kinullázva, akkor az ajtó becsukásával folytatódik a melegítés. Ha ilyenkor nincs semmi a sütőben, akkor a mikrónk akár tönkre is mehet.

4. Milyen a belső világítás?

Általában rendelkeznek ezek a gépek belső világítással is. Itt is széles skála közül választhatunk, vannak gyártók, ahol kifejezetten erős világítást alkalmaznak.

Általános, hogy akkor van világítás, amikor a gép működik, és éppen valamilyen ételt melegítünk. Ritkábban találkozhatunk azzal, hogy a világítás akkor is bekapcsol, ha a gép ajtaját kinyitjuk (ahogy a fenti képen láthatjuk). Ez már plusz funkció, ami néha igencsak jól jön.

5. Kiolvasztás hogyan működik?

Kiolvasztás funkció: Az olvasztás alacsony teljesítmény-beállítással történik, így elég idő jut arra, hogy a hő az étel még fagyott részeibe is eljusson.

Ezt a funkciót kétféle módon állíthatjuk be: választhatunk súly szerint, vagy idő szerinti kiolvasztást.

6. Tisztításra van jó megoldás?

Vannak gépek, amelyek tisztítását a gyártó megkönnyítette egy külön gombbal. Ennek az a lényege, hogy mikrónkba egy üvegedénybe vizet teszünk, majd megnyomjuk a tisztítógombot. Ennek segítségével eszközünk a vizet gőzzé melegíti fel, ami megkönnyíti a lerakódott szennyeződések eltávolítását a berendezés belső oldaláról.

Drágább mikró belső része már olyan bevonattal rendelkezik, amelyet könnyebb tisztítani (néhány esetben ez kerámia bevonatot jelent).

7. Mennyi a garancia ideje?

Általános az 1-2 éves garanciaidő. Ennek ellenére még az „olcsóbb” kategóriák mikrói között is találkozhatunk akár 5 éves jótállással is.

Összefoglalva

A cikkben a mikró vásárlás során felmerülő kérdésekről és válaszokról olvashattál. Jó kiegészítése a bejegyzésnek a mikrók összehasonlításáról szóló írás.

Ezeket a funkciókat a legtöbb gép már tudja. Esetleg egy-két drágább készüléknél ezek az alapvető jellemzők tovább lettek fejlesztve, ez által sokkal inkább az igényeinkre lettek szabva.