Milyen fajta légkondicionáló berendezések vannak?

Ma már sokszor elveszünk a boltok kínálatbán. Szinte minden problémára, minden feladatra van valamilyen megoldás. Sok esetben nem is egy, hanem annál jóval több. Ha otthonunk hűtéséről van szó, akkor is sokféle megoldással találkozhatsz. Rengeteg féle légkondicionáló berendezés közül nehéz a választás. Vajon milyen fajta légkondicionáló berendezések vannak?

Mi az a légkondicionáló?

A légkondicionáló (vagy klíma) olyan berendezés, mely zárt térben a külső környezet hőmérsékleténél alacsonyabbat tud létrehozni. Tehát hőt távolít el a zárt térből, hogy komfortosabb belső környezetet tudjon kialakítani, és számos esetben a belső levegő páratartalmát is szabályozza.

A légkondicionáló nemcsak épületekben, hanem más zárt helyiségekben például autó, repülőgép, busz felszerelései között is szerepel. Most csak az épületekben levő klímákkal foglalkozunk. Ha hasonló témában szeretnél olvasni, akkor itt megteheted.

Milyen fajta légkondicionáló berendezések vannak?

Most csak azokat a fajta berendezéseket sorolom fel, amiket otthon is tudsz és megéri használnod.

Illetve az olyan készülékeket nézzük meg, amit itthon is könnyen be tudsz szerezni, ugyanis sok fajta van, amit csak külföldi honlapok kínálata között láttam. Ilyen például az ablak klíma, ami ablakra szerelhető, ez a mini klímánál erősebb, de a mobilnál már gyengébb. Valamint a padlóra szerelhető klíma, ez akkor jó, ha nincs lehetőség a split klíma falra szerelésére. Nézzük meg milyen fajta légkondicionáló berendezések vannak?

Mini klíma

Ezek az eszközök egyszerűbb hűtési módszerrel rendelkeznek, mivel kémiai hűtőközeget használnak fel a helyiség lehűtésére. Kis méretük és kis teljesítményük miatt energiafelhasználásuk sem kimagasló, ezáltal csak kisebb területek hűtésére alkalmazhatóak. Az egész házat, vagy egy nagyobb szobát ezzel a kis eszközzel nem fogsz tudni megfelelően lehűteni.
Ezeknek a klímáknak rengeteg fajta kivitelezése és dizájnja megtalálható a boltok polcain.

Előny

 • Legalacsonyabb ár.
 • Kis mérete miatt bárhol, könnyen üzembe helyezhető.
 • Kevés energiafelhasználás.

Hátrány

 • Kis teljesítménye miatt csak nagyon kicsi helyiségekben javasolt a használatuk.

Mobil (hordozható):

Ez a berendezés egy osztatlan, önálló kondicionáló, mely egy helyiség padlóján van elhelyezve. A hő egy vastagabb szellőzőcsőn keresztül egy külső falon, vagy ablakon keresztül távozik a környezetbe. Ha szeretnéd a készüléket áthelyezni, akkor a légkivezető és vízelvezető tömlőre és annak elhelyezésére mindenképpen figyelj oda.

Mivel a párologtató és a kondenzátor (kompresszor) is egy egységben találhatóak, így ezek a készülékek zajosabbak, mint a többi légkondicionáló berendezés.

Ezeket az eszközöket általában a kisebb helyiségekben érdemes használni, vagy esetleg akkor, ha ideiglenes hűtést kell beállítani.

  Előny

  • Könnyű telepítés.
  • Áthelyezése viszonylag könnyen kivitelezhető.
  • Gyors és egyszerű beállítás.
  • Kisebb terek hűtésére ideálisak.

  Hátrány

  • Zajos.
  • Nagy terekhez nem ideális.
  • Nagyobb tömlővel a szabadba ki kell vezetni a levegőt.
  • Egy kisebb csövön a kondenzvíz kivezetését is meg kell oldani.

Split (osztott):

A jelenleg használt légkondicionáló berendezések többsége osztott (split). Ez azt jelenti, hogy maga az eszköz két részből áll: egy beltéri egységből (léghűtő, elpárologtató), amit az épületen belül helyeznek el és egy kültéri egységből (kondenzátor, kompresszor), amit az épület külső falára szerelnek fel. Ez a két egység csövekkel van összekötve, melyek segítségével hűtőközeg és levegő kering.

Ezeket ne keverd össze azokkal a mini hősugárzókkal, melyeket ugyanígy fel lehet szerelni a falra és teljesen úgy néznek ki, mint a beltéri egység. Ezek a berendezések ugyanis a legtöbb esetben szinte csak fűteni tudnak.

Léteznek ugyanakkor multisplit klímák, ez azt jelenti, hogy a kültéri egységhez több beltéri egységet lehet csatlakoztatni. Ez akkor lehet jó, ha egy klímával több helyiség hűtését szeretnéd biztosítani.

  Előny

  • Hatékonyabb hűtést biztosít, mint a mobil klíma.
  • Rengeteg extra funkciója van.

  Hátrány

  • Telepítés bonyolult.
  • Nem lehet áthelyezni, csak újrabekötéssel.

Hőszivattyú

Az elektromos hőszivattyúk olyan háztartási készülékek, amelyek fűteni és hűteni is tudnak egy otthont. Ezek a készülékek a legdrágábbak, ugyanakkor a leghatékonyabbak is. Egyszerre válthatják ki mind a hagyományos légkondicionálót, mind az egyéb (kályha, kazán) fűtési rendszereket is. Mivel nem használnak fosszilis tüzelőanyagokat, ezek a berendezések a legkörnyezetbarátabb fűtési és hűtési megoldások.

Mivel nemcsak az épület hűtését lehet ezzel a rendszerrel hatékonyan megoldani, hanem a fűtését is, így érdemes akkor beruházni egy ilyen eszközre, ha nem csak a hűtés megoldása az elsődleges szempontod.

  Előny

  • Leghatékonyabb fűtési és hűtési rendszer.
  • Legkörnyezetkímélőbb megoldás.
  • Használata során nemcsak energiát, hanem pénzt is megtakaríthatsz.

  Hátrány

  • Telepítés bonyolult.
  • A legdrágább megoldás.
  • Alacsonyabb teljesítmény extrém hőmérsékletnél.

Összegezve

Ma már sok fajta klímából választhatsz. Hogy melyiket érdemes megvenned, arra több szempontot is figyelembe kell venned. Hogy melyek ezek, a következő cikkből kiderül.

Forrás:

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Szólj hozzá!

1 + 19 =