Milyen sütő energiaosztályok vannak 2024-ben?

Ma már szinte minden eszközhöz kapunk valamilyen energiahatékonysági címkét. Ha pedig nem tudjuk, hogy milyen adatokat tartalmaz, melyik érték számunkra a kedvező, akkor egészen biztosan használhatatlan lesz számunkra ez a segítség. Ebben a cikkben ismertetem, hogy milyen sütő energiaosztályok vannak 2024-ben?

Elektromos sütő energiacímke 2024

Amit a címkén láthatsz:

I. A szállító, illetve a gyártó neve, vagy védjegye.

II. Modellazonosító: ez azért kell, hogy ha ugyanaz lenne a gyártó, akkor meg tudd különböztetni a termékeket egymástól. Tulajdonképpen egy másik típus.

III. A háztartási sütő energiaforrása: jelen esetben ez elektromos.

IV. A sütőtér energiahatékonysági osztályának a meghatározása. Az esetek jelentős többségében ‘A’ és ‘D’ energiaosztályú termékekkel találkozhatsz a boltokban. Ez pedig szinte független az ártól.

V. A sütőtér hasznos térfogata. Ez a konkrét belső részét jelenti, amiben az élelmiszer megsül. Ez azért fontos, mert a kisebb térfogatú eszközökbe már a nagyobb tepsiket nem tudod beletenni.

VI. A sütő üzemmódjaihoz (hagyományos, vagy ha van légkeveréses) tartozó energiafogyasztás kWh/üzemciklus.

Gáz üzemű sütő energiacímke 2024

Amit a címkén láthatsz:

I. A szállító, illetve a gyártó neve, vagy védjegye.

II. Modellazonosító: ez azért kell, hogy ha ugyanaz lenne a gyártó, akkor meg tudd különböztetni a termékeket egymástól. Tulajdonképpen egy másik típus.

III. A sütő energiaforrása, ami jelen esetben gáz üzemű.

IV. A sütőtér energiahatékonysági osztályba sorolása.

V. A sütőtér hasznos térfogata literben megadva. Ez a konkrét belső részét jelenti, amiben az élelmiszer megsül.

VI. A sütő üzemmódjaihoz (hagyományos, vagy ha van légkeveréses) tartozó energiafogyasztás MJ/üzemciklusban és kWh/üzemciklusban kifejezve.

Mi mit jelent pontosan?

Ahhoz, hogy ezt az energiacímkét tudjuk egyáltalán használni a vásárlás során érdemes egy kicsit jobban is körüljárnunk a fogalmakat. A gyártó és a modell száma a készülék beazonosítását szolgálja. Ezek segítségével tudunk egy kicsit jobban is utánanézni a választott készüléknek, vagy szükség esetén egy használati utasítást keresni hozzá.

Energiaforrás alapján kétféle sütőtípussal találkozhatsz: a gáz és az elektromos sütőkkel. Az elektromos sütők hálózati áramot használnak a működésükhöz. Ha elektromos tűzhely részeként szeretnél sütőt beüzemelni, akkor szakember segítségére lesz szükséged, ugyanis közvetlenül a hálózatba kell bekötni, általában három fázisra. Így könnyen előfordulhat akár az is, hogy nemcsak a bekötés lesz problémás, hanem akár szükséged lehet egy elektromos hálózat bővítésre is. Ha csak sima sütő beszerzésén gondolkozol, akkor már lehetőséged van olyan készüléket választani (nem mindegyik ilyen), ami rendelkezik külön dugaljjal is, így közvetlenül csatlakoztatható a hálózatba. Azonban ehhez is speciális feltételekre van szükség, így a problémák elkerülése érdekében mindenképp vedd igénybe szakember segítségét.
A másik típus már gázzal működik. Itt kétféle lehetőséged van. Az egyik a közvetlen jövő gázbekötés, amikor egy sárga csővel van csatlakoztatva a gázvezetékhez. Illetve lehetőséged van gázpalack segítségével működtetni a készüléket. Ezek beüzemelését szintén szakember végzi.

Sütőtér, az a lehatárolt rész, amelyben az élelmiszer elkészítése céljából a hőmérséklet szabályozható. Ennek nagyságát, azaz térfogatát literben adja meg a gyártó.

Az energiahatékonyságot kétféle üzemmódban határozzák meg. Az első a hagyományos üzemmód. Ez a sütő azon működési módja, amelyben a sütőtérben levő légmozgásról kizárólag a természetes hőáramlás gondoskodik. A légkeveréses üzemmód ezzel szemben azt jelenti, hogy a sütőtérben a légmozgásról egy beépített ventilátor gondoskodik.

Milyen fajta sütőkkel találkozhatsz?

A rendelet nemcsak a sütő fogalmát határozza meg, hanem külön sütőfajtákat is definiál. Nézzük meg ezeket:

  • Több sütőterű sütő: legalább kettő (vagy több), egymástól függetlenül melegíthető sütőtérrel rendelkező sütő.
  • Kisméretű sütő: mindegyik sütőtér szélessége és mélysége kisebb, mint 250 mm, vagy a magassága kisebb, mint 120 mm.
  • Hordozható sütő: nem beépítésre tervezett, 18 kilogrammnál kisebb sütő.

Hogyan értelmezd az energiahatékonysági osztályokat?

A sütő energiaosztályok tekintetében kezdjük először is a jogszabályban meghatározott táblázatos adatokkal:

Energiahatékonysági osztályEnergiahatékonysági mutató (EEIcavity)
A+++ (leghatékonyabb)EEIcavity < 45
A++45 ≤ EEIcavity < 62
A+62 ≤ EEIcavity < 82
A82 ≤ EEIcavity < 107
B107 ≤ EEIcavity < 132
C132 ≤ EEIcavity < 159
D (legkevésbé hatékony)EEIcavity ≥ 159
Forrás: Bizottság 65/2014/EU rendelete

Mint a fenti táblázatból láthatjuk az ‘A+++’ sütő energiahatékonysági osztály a leghatékonyabb. Tehát ez azt jelenti, hogy a sütési folyamat során ez az osztály az, ami a legkevesebb energiát használja fel, legyen az akár gáz, akár pedig elektromos áram. A ‘D’ osztály pedig a legkevésbé hatékony, tehát ott használja fel sütőnk a legtöbb energiát. Az energiahatékonysági mutató értékét százalékos formában számolják ki.

Ezeket az energiafelhasználási értékeket egy standard üzemcikluson át, a sütőteret hagyományos üzemmódban és, ha rendelkezik vele, akkor légkeveréses üzemmódban működtetve határozzák meg. A teszt során a sütőtérben egy vízzel átitatott dolgot melegítenek. Eközben ellenőrzik, hogy a sütőtér hőmérséklete a mérés teljes időtartama alatt eléri-e a beállítás szerinti hőmérsékletet. Arról, hogy egy üzemciklus mekkora időtartamot ölel fel, sajnos nem találtam pontos adatot. Mivel ebben a rendeletben a páraelszívókról is van szó, ott az üzemciklust 60, illetve 120 percben állapították meg. Valószínű, hogy ebben az esetben is ekkora időintervallumban számolnak a tesztelők.

A gyakorlatban a legtöbb készüléket az ‘A’ és a ‘D’ sütő energiaosztályok közöt találod. Bármilyen árkategóriában is nézelődsz erre külön is érdemes figyelni, mivel nem lehet kijelenteni, hogy a drágább készülékek a leghatékonyabbak is. Így az olcsó termékek között is láthatsz ‘A’ energiajelzéssel ellátott berendezést, míg a drágábbak között is megtalálható a ‘D’ energiaosztály.

Mivel a sütő energiaosztályok elég kevésnek bizonyulnak a sütő vásárlásához, így érdemes elolvasnod a sütő választáshoz segítséget nyújtó cikket is, amit ide kattintva megtehetsz:

Összességében

Bár az energiacímke alapján kifejezetten nehéz lenne megfelelő készüléket választani, mivel elég kevés adattal rendelkezik, azonban egy jó kiinduló pont lehet abban az esetben, ha az energiafelhasználás lényeges szempont a vásárlás során.

Ha kíváncsi vagy még hasonló cikkekre:

Forrás:

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Szólj hozzá!

tizennégy − 5 =