Hűtőszekrény választás: egyszerű nagyszerű?

Ebben a cikkben a sima, egyszerű hűtőszekrények tulajdonságait vizsgáljuk meg. Ha hűtőszekrény választás témában gondolkodunk, akkor milyen adatokkal találkozhatunk és kinek lehet ez a fajta hűtő megfelelő választás? A kombinált hűtőszekrényekről egy másik cikkben olvashatsz.

Mi is az a hűtőszekrény?

A hűtőszekrény egy olyan háztartási készülék, amely hőszigetelt részből és hőszivattyúból áll. Ez a hőt a rekesz belsejéből a külső környezetbe továbbítja úgy, hogy a belső rész szobahőmérséklet alatti hőmérsékletre hűljön le.

Ez a fajta hűtőszekrény nem tartalmaz külön fagyasztó rekeszt.

„Hűtőkészülék”: szigetelt szekrény egy vagy több, adott hőmérsékletre szabályozott, természetes vagy kényszerített keringetéses hűtéssel hűtött rekesszel, amelynek hűtését egy vagy több energiafogyasztó eszköz biztosítja.

A BIZOTTSÁG (EU) 2019/2019 RENDELETE

A hűtés elengedhetetlen élelmiszer tárolási technológia a fejlett országokban.

Az alacsony hőmérséklet csökkenti a baktériumok szaporodási sebességét, ezáltal lassíthatjuk az ételek megromlásának az idejét. Ezeknek a romlandó élelmiszereknek az optimális tárolási hőmérséklete 3 – 5 °C.

Milyen tulajdonságokra figyelj a vásárlás során?

Szabadonálló vagy beépíthető?

Létezik standard (szabadon álló) vagy beépíthető változatok is. Utóbbi esetében arra kell figyelni, hogy a konyhaszekrényeinket ennek megfelelően kell tervezni. Tehát ennek a fajtának kell valamilyen külső borítás.

Milyen az ajtónyitás iránya?

Néha találkozhatunk azzal a kifejezéssel, hogy megfordítható ajtó. Ez azt jelenti, hogy az ajtónak a nyitás irányát tudjuk némi szereléssel megfordítani.

Ez a funkció jó tud lenni, mivel vásárlásnál erre a paraméterre nem kell figyelni. Ugyanis, ha sarokba tervezzük a hűtőt, akkor könnyen előfordulhat, hogy pont úgy tudjuk csak kinyitni az ajtót, hogy az egyik irányba az se nem kényelmes, se nem praktikus, és valami fizikálisan akadályozhatja is.

Így az ajtó nyitás irányát könnyen számunkra jobb pozícióba tehetjük.

Minibár?

A legolcsóbb kategóriában általában csak minibár szerű nagyon kicsi méretű, általában 38 – 68 literes hűtőszekrényeket találhatunk. Ez azt jelenti, hogy pár ital, esetleg nagyon kevés élelmiszer fér csak el benne.

Általában hotelekben szokták ezeket alkalmazni, ott is csak pár ital hűtés erejéig. Háztartásokban nem igazán elterjedt ezeknek a gépeknek a használata.

Hőmérséklet állítása

Általánosan elmondható, hogy mindegyik hűtőszekrénynél lehetőség van a hőmérséklet beállítására.

Drágább gépek esetében ez már digitális formában is elérhető. Ebből sejthető, hogy mindegyik fel van szerelve termosztáttal is.

Sőt a modernebb hűtőszekrénynek már vannak olyan részei is, amelyek hidegebbre állíthatóak, mint a többi rekesz.

Milyen adatokkal találkozhatsz hűtőszekrény választás esetén?

Néhány fontos adat elősegítve a választást (tájékoztató jelleggel):

  • Évi energiafogyasztás: 116 – 152 kWh
  • Ár skála: 41 000 – 600 000 Ft
  • Nettó űrtartalom: 41 – 387 l
  • Polcok anyaga: üveg vagy biztonsági üveg
  • Zajszint: 36 – 41 dB
  • Hűtve tartási idő áram nélkül: 20 – 24 h (ezt nem mindenhol adják meg)
  • Hűtőszekrény leolvasztó rendszer: automatikus
  • Hűtőrendszer: statikus, dinamikus

A nettó űrtartalom azt jelenti, hogy a hűtőszekrény belsejével számolva ekkora légtér áll rendelkezésedre a pakoláshoz. Itt el kell döntened, hogy mekkora berendezésre van szükséged.

Más lesz a választási szempont 2 fő részére és más lesz 6 személyes család ellátására is. Akkor is más a szempont, ha nyaralónkat, irodánkat, munkahelyünket, kollégiumi szobánkat kívánjuk felszerelni ezzel az eszközzel.

A hűtve tartási idő áram nélkül azt jelenti, hogy áramszünet esetén gépünk mennyi ideig képes az optimális hőmérsékletet megőrizni a hőszigetelésnek hála. Célszerű ilyen esetben ritkábban kinyitni az ajtót, ezzel is elősegítve a hűvös hőmérséklet megőrzését.

Az újabb hűtőszekrények már szinte kivétel nélkül automatikus leolvasztó rendszerrel vannak felszerelve. Ez azt jelenti, hogy a rendszer nem engedi a lecsapódott párát a hátfalhoz jegesedni.

A világítást az újabb, drágább készülékeknél már LED szolgáltatja, a korábbi hagyományos izzókkal szemben.

Milyen speciális tulajdonságokkal rendelkezhetnek?

Az újabb hűtőknél már létezik gyorshűtés funkció, ez a nevéhez hűen azt jelenti, hogy amit beteszünk a hűtőbe és megnyomjuk a gombot, akkor sokkal gyorsabban hűl le, mintha kivárnánk az általános időt (ezt a hőmérséklet csökkentésével éri el eszközünk). Italok esetében lehet ez kifejezetten előnyös.

Drágább gépek már többféle tárolórekesszel is fel vannak szerelve. Ezt a használati utasításból részletesen is megtudhatjuk. Ilyen lehet, ha hűtőszekrényünkben külön bortároló rekesz van kialakítva.

A drágább készülékeknél már egy üzemzavarra figyelmeztető jelzés is megtalálható. Ez lehet egy LED visszajelző fény is.

Ugyanígy találkozhatunk áramszüneti figyelmeztető jelzéssel is. Modernebb gépek képesek arra is, hogy megjelenítsék az áramszünet alatt elért maximális hőmérsékletet.

A speciális tulajdonságokról bővebben itt olvashatsz.

Kinek jó választás?

Hotel szobákba minibárként a kisebb gépek jó szolgálatot tehetnek. Irodákba, munkahelyekre tökéletesen megfelelnek már a nagyobb változatok.

Esetleg háztartásba is ajánlható, amennyiben rendelkezünk külön fagyasztó készülékkel is. Ezekről bővebben itt olvashatsz.

Összegezve

Manapság hűtőszekrénnyel már minden háztartásban találkozunk. A hűtőszekrény megfelelő választás már mindenhol fontos szempont. Akár életünk első hűtőszekrényét vesszük meg, akár egy tönkrement készüléket kell pótolnunk.