13 dolog, amit soha ne tegyél a mikróba!

Van pár dolog, amit soha ne tegyél a mikróba, mert komoly baj lehet belőle. Enyhébb esetben csak jelentősebb takarítási munkával ajándékozod meg magad, míg durvább esetben a mikróba tett dolgok akár lángra is kaphatnak! Most nézzük meg mit nem szabad a mikróba tenni?

Soha ne tegyél a mikróba

1. Fémek:

Fő szabály szerint nem szabad semmilyen fém eszközt a mikróba tenni. Ez mondjuk ősidők óta ismert mondás, amely szülőről gyerekre száll: „mikróba fémet nem teszünk”.

A probléma ott kezdődik, ha nem tudjuk, hogy az adott tárgyon vagy tárgyban fém van. Én találkoztam már olyan kerámia bögrével, amelynek a fülébe fémet tettek, így a teám mikróba történő felmelegítését követően rögtön égési sérülést is szenvedtem a bögre fülének megfogásával.

A fémekről a mikróban, kicsit részletesebben egy másik cikk fog szólni.

2. Régi tányérok, étkészletek:

Az ólmot tartalmazó eszközökből az ételbe is beszivároghat az ólom.

Készítési technológiájukból adódóan fémet tartalmazhatnak, amitől jobban felmelegszenek az edények, mint a bennük levő étel. Ez is igaz állítás, sajnos sikerült megtapasztalnom. Van egy egyszínű, kerámia levesestányérom, amit betettem a mikróba. Ennek az volt a hatása, hogy a tányér iszonyatosan forróra melegedett fel (könnyen okoz égési sérülést), ezzel szemben ami a tányérban volt (például leves), hideg maradt.

Szinte ugyanaz a helyzet, mint a fent nevezett bögrével. De ez a szabály érvényesülhet az aranyszegélyű tányérokra is.

3. Alufólia:

Mivel szintén fém, így a mikróba tétele ugyancsak nem javasolt. Bár olvastam használati utasítást, amely nagyon erős korlátozásokkal minimális mennyiségben megengedi. Mégis azt javasolnám, hogy ezt lehetőleg kerüljük.

4. Tojás, főtt tojás:

Mivel melegítése esetén a sárgája jobban melegszik, mint a fehérje, ezért még a félbevágott főtt tojás is eldurranhat. Ezt személyesen is sikerült megtapasztalnom: a főtt tojással töltött fasírt felmelegítése során az előző mondat tökéletesen igaznak bizonyult. Miután betettem vacsorámat a készülékbe hirtelen egy hatalmas pukkanásra lettem figyelmes, ami a mikróból származott. Azonnal leállítottam a berendezést, majd az ajtót kinyitva rettenetes látvány fogadott. A főtt tojás és fasírt sok pici darabbal dekorálta ki a mikró teljes belsejét, több rétegben is. A történet vége: a vacsorám megsemmisült, én pedig éhesen fél óra mikrótakarítást kaptam jutalmul.

5. Őrölt, csípős borssal megszórt étel:

Nagy mennyiségben a bors felhevülhet és meggyulladhat, vagy a sütőből való kivételkor az ember szemébe juthatnak belőle felszabaduló gázok (hatása a gázspréhez hasonlatos). Ezt szerencsére nem tapasztaltam meg.

6. Mosogatószivacs:

A mikró ugyan elpusztítja a felületén megtelepedett baktériumokat, de amikor a szivacs kiszárad, felhevül, így könnyen lángra kaphat. Ha ilyen módon mégis szeretnénk fertőtleníteni, akkor előbb a szivacsot kell vízbe áztatni, és fokozottan figyelni, mikor a kiáramló gőz mennyisége csökken, le kell állítani a folyamatot. De lehetőség szerint a fertőtlenítést más módszerekkel oldjuk meg.

7. Műanyag tárolóedények, ételes dobozok, vagy bármi más, amiben szállíthatjuk (például hungarocell anyagú doboz):

Általánosan nem szabad használni mikróban, mert egészségre káros anyagok oldódhatnak ki belőle. Ez alól kivételt képez, ha a gyártó a dobozon jelöli, hogy mikróban is használható.

8. Papírzacskó

A normál papír nincs felkészítve a mikróban való használatra. Melegítéskor mérgező anyagok szabadulhatnak fel belőle, de akár meg is gyulladhat. A pattogatott kukorica elkészítő zacskóját kivéve, mivel az speciális anyaggal van kezelve.

Megjegyzés: a pattogatott kukorica esetén is oda kell figyelni, hiszen a zacskó ugyan védett a mikró szárító hatásától, de a kipattogott kukorica már nem. Így túlzott melegítés esetén, ha a papír nem is, de a kukorica biztosan szénné válik (egy újabb személyes tapasztalat).

9. Nedves, elázott pénz, esetleg papír:

Hasonlóan a papírzacskóhoz, ha kiszáradt a pénz, utána könnyen el is éghet. Itt nehéz megítélni, hogy mikor száradt ki teljesen, csak akkor tudjuk biztosra, ha már elkéstünk. Így a „pénzmosás” után könnyen elszáll a megtakarításunk füst formájában és a megmaradt pénzhamu mellett búslakodhatunk a rossz döntésünk miatt. Tehát soha ne tegyél a mikróba papírt.

10. Szőlőszem:

Ezt mindenképpen kerüljük, a youtube-on számos felvétellel találkozhatunk, hogy mi történik vele. Ilyen tapasztalatom szerencsére nincsen. De ötletem sincs, hogy ki és miért használná ilyenre a mikrót.

11. Fa:

Ez kiszárad a sütő részben, és akár el is repedhet. Használata szintén nem ajánlott.

12. Semmi:

Ha a mikrohullámú sütőt tárgy nélkül működtetik a keletkezett hullámot nem nyeli el semmi. Így az energia oda-vissza tükröződik a cső és a főzőkamra között. Ez a cső túlterhelését és kiégését okozhatja.

13. Lezárt doboz

Folyadék vagy étel lezárt dobozban történő melegítése sem megengedett. Itt a használati utasítás azt írja, hogy a doboz akár fel is robbanhat.

Odafigyelést igénylő dolgok

Amire mindenképpen figyeljünk oda, bár nem tilos a mikróba tenni:

  • Italok melegítése: ezt minden folyadékra célszerű alkalmaznunk. Mivel az italok melegítése egy késleltetett forrást eredményezhet, ezért melegítés után mindig nagyon óvatosan mozgassuk csak a bögrét, vagy más edényt, tárolót.
  • Ha babánk van, akkor főleg figyeljünk, ha bébi ételeket és etető üvegeket melegítünk. Itt minden esetben a legfontosabb, hogy ellenőrizzük a melegített élelmiszer hőmérsékletét. Ha nem tesszük könnyen égési sérülés lehet a következménye gondatlanságunknak. Személyes tapasztalat az, hogy míg viszonylag hűvösnek érezzük a melegítésre szolgáló edényt, addig a belseje tényleg okozhat égési sérülést. A baba minden esetben megúszta, a kezem viszont sokat „szenvedett”.
  • Üveg: itt is csak hőálló üveget szabad használnunk. De a legtöbb üvegpohár nem hőálló és akár el is törhet. Ha mindenképpen szeretnénk ilyesmit mikróba tenni, akkor figyeljünk a gyártó utasítására. Ezen felül ne legyen elrepedve és ne legyen benne fém (például ólomkristály pohár, dísz fémcsík).

Összegezve:

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy az adott tárgy a mikrohullámú sütővel kompatibilis, úgy semmiképpen se tegyük azt a mikróba. Ha mégis mikrózni szeretnénk, akkor mindenképpen olvassuk el a használati útmutatónk ide vonatkozó részét. Így megelőzhetjük a kisebb, (rosszabb esetben) nagyobb katasztrófákat.

Forrás: