Mosogatógép speciális funkciói: miből választhatsz?

Ahhoz, hogy a számunkra megfelelő mosogatógépet ki tudjuk választani szükségünk van, az általános információkon túl, néhány speciális adatra. Ez a bejegyzés a mosogatógép extra funkcióiról fog szólni.

Milyen a belső kialakítás?

Belső kialakításuk általában egyforma a gépeknek, de némelyik tud extra funkciót is nyújtani. Valahol a belső elrendezés már igény szerint alakítható. Nézzünk meg ezekből néhányat:

 • Betehetünk egy plusz emeletet az evőeszközök részére.
 • Néhány berendezésnél van külön pohár tartó.
 • Találkozhatunk már olyan rendszerrel, ahol lehetővé teszi a gyártó, hogy a felső kosár 3 fokozatban állítható legyen.
 • A legtöbb gépnél a tányértartó tüskék is lehajthatóak, arra az esetre, ha nincs szükség rájuk, mivel fazekakat vagy különböző méretű serpenyőket szeretnénk mosogatni.
 • Van külön tálca, vagy tepsi mosási lehetőség is. Itt speciálisan rögzíthető 3 db tepsi a gépben, így a nagy nyomású mosásuk is lehetővé válik.

Mosogatógép karok: van speciális?

Ma már elég sok mosogatógép típus kínál speciális mosogatási megoldásokat. Igazából, ahány gyártó annyi új fejlesztéssel találkozhatsz. Itt néhány fontosabbat emelnék ki:

 • Egyes gépek esetében választható olyan funkció is, hogy az alsó kosárban levő edényeket nagyobb permetezési hatékonysággal (erősebb vízsugárral) tisztítsa meg.
 • Találkozhatsz olyan berendezésekkel, ahol plusz forgó karok vannak a vízpermetező rész végén az eredményesebb tisztítás érdekében.
 • Láthatsz olyan készülékeket is a kereskedelemben, ahol a forgókarok képesek arra, hogy megváltoztassák a vízpermetezés szögét, hogy még hatásosabbá tegyék a mosogatást.
 • Van olyan funkció is, hogy az erősen szennyezett edényekre a mosogatógép gőzt bocsát ki, a szennyezettség feloldására. Így a mosogatás során edényeinket könnyebben meg tudja tisztítani.

Itt általánosan érvényes az a szabály, hogy a gép alsó részét szerelik fel ezekkel a plusz funkciókkal. Így az erősen szennyezett edényeket tehetjük az alsó részre, a hatékonyabb tisztítás érdekében. A felső rész megmaradhat a normál szennyezettségű edényeinknek és poharainknak.

Mosogatógép programok: mik vannak?

A kereskedelemben kapható mosogatógépek programjai nagyon sokfélék lehetnek. Néhány fontosabb ezek közül:

 • Vannak olyan rövid programok, melyek akár 1 óra alatt elvégzik a mosogatást az átlagos szennyezettségű edényeken is.
 • Néha van lehetőségünk a programok idejének a lerövidítésére is.
 • Vannak olyanok, amik speciálisan poharakhoz vannak kitalálva. Ezek lehetnek rövid, akár 30 percesek is, viszonylag alacsonyabb hőmérsékletű vízzel. Ezzel elkerülhetjük a károsodásukat.
 • Létezik automata program, amely beállítása esetén automatikusan kiértékeli a mosáshoz szükséges időt és hőmérsékletet, az edények szennyezettségének mértékétől függően. Sajnos azt nem tudom, hogy a gyakorlatban ez milyen módon kivitelezhető.
 • Extra öblítési ciklus is lehetséges.
 • Program késleltetést már szinte minden gépnél találhatunk.
 • Létezik előmosás funkció, ami azt jelenti, hogy az edényeket betesszük, és ha még nem telt meg a gép, így még nem szeretnénk egy teljes mosogatást, akkor ezt a programot elindítjuk. Egyszerűen elöblíti a behelyezett edényeket. Abban segít, hogy a reggeli edényekre ne száradjon rá az ételmaradék, az esti mosogatásig.
 • Léteznek külön higiéniai programok. Itt 70 ° C-on mosogatja el a gép a behelyezett edényeket, ezáltal egy nagyobb fertőtlenítőhatást biztosítva.

Vízlágyító funkció

Néhány mosogatógép tudja szabályozni a víz keménységét. Mivel a túl lágy víz marhatja az üveg felületeket, így végső soron kárt okozhat a mosás. Ezzel a funkcióval viszont elősegíthetjük az üveg és a porcelán tárgyaink védelmét.

Ehhez a funkcióhoz szükséges egy előzetes beállítás, melyet a használati utasításunk tartalmaz. Beüzemelésnél mindenképpen figyeljünk oda rá.

Mobil applikáció

Drágább gépek rendelkeznek wi-fi hozzáféréssel és külön mobil applikáció is készült a mosogatógépekhez.

Néhány gépet hang alapján is lehet vezérelni (Amazon és Google).

Létezik még távdiagnosztika: probléma esetén a hivatalos szerviz hívása, akik az applikáción keresztül mérik fel a mosogatógép állapotát, és akár távolról is tudnak segítséget biztosítani.

Mosogatógép egyéb funkciói

Modernebb és drágább gépek esetén találkozhatunk extra funkciókkal is. Ezek a következőek lehetnek:

 • Drágább gépek tartalmaznak töltöttség szenzort is, ennek segítségével tudják biztosítani az optimális vízfelhasználást. Ez érzékeli, hogy több vagy kevesebb edény van a gépben, és aszerint állítja be a víz mennyiségét.
 • Létezik zsír és mosószer érzékelő is. Ezek alapján a berendezés be tudja állítani, hogy előbbi esetén szükség van e még plusz mosásra, utóbbi esetben pedig plusz öblítésre.
 • Egyes mosogatógépek már a hátralévő időn túl ki tudják azt is írni, hogy az adott programnak előreláthatóan mekkora lesz a víz és az energiafogyasztása.
 • Valahol a mosogatószer teljes feloldását ígérik úgy, hogy külön tálca biztosítja a tabletta helyét a mosogatás ideje alatt, ahol teljes mértékben feloldódhat.
 • Speciálisan kialakított csővezeték és biztonsági szelep védelmet nyújthat a vízkárok ellen.
 • Néhány készülék beköthető meleg víz csatlakozóhoz is. Ez által nagyobb az áram megtakarítás a mosogatógép esetében. De ezt a vizet is fel kell melegíteni, szóval itt kérdés, hogy amit a mosogatásnál „megspórolunk”, azt „elveszíthetjük-e” a boilernél.
 • Külön funkció még az is, hogy a mosogatóprogram lejárásával a hatékonyabb szárítás érdekében az ajtó automatikusan kinyílik.

Összegezve

Ma már a mosogatógépek esetében is rengeteg funkcióval találkozhatunk. Hogy mi melyik gépet szeretnéd használni és milyen funkciót választasz hozzá, csak rajtad múlik.

Ha nincs szükséged extra funkcióra, akkor egy olcsóbb gép is tökéletesen teszi a dolgát. Az általános választási ismertető egy másik bejegyzésben szerepel.

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb