Mosogatógép energiaosztály 2023-ban

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Mosogatógép energiacímke

Miért volt szükséges az új energiacímke?

Az energiafelhasználásról szóló hatásvizsgálat lényege az, hogy már nem lehetett megkülönböztetni a legtöbb kereskedelemben kapható mosogatógép energiahatékonyságát.

Az összes gép az „A” hatékonysági osztály valamelyik kategóriájába tartozott. Így a leggyengébben teljesítő berendezések is itt szerepeltek.

Mit mutat az új címke?

Az energiaosztályok részletes adatai már az eco programokra vonatkoznak:

„eco”: a háztartási mosogatógép azon programjának neve, amely a gyártó nyilatkozata szerint alkalmas arra, hogy az átlagosan szennyezett konyhai edényeket elmosogassa, és amelyre az energiacímkén és a termékinformációs adatlapon szereplő tájékoztatás vonatkozik.

A Bizottság (EU) 2019/2022 Rendelete (2019. október 1.)

Az energiafogyasztásnál 100 mosási ciklusra vetítve kaphatjuk meg az áramfogyasztás eredményét. Egy mosási ciklus egy teljes tisztítási, öblítési és szárítási folyamatot foglal magában.

Energiaosztály

Az energiaskála „A” osztálytól „G”-ig terjed. Az „A” a legjobb, a „G” pedig a legrosszabb energiahatékonyságot mutatja.

Energiahatékonysági mutató: itt a jogszabályban találkozhatunk egy bonyolult képlettel. Aki esetleg kíváncsi rá, utána tud olvasni részletesebben is. Most csak annyival foglalkozunk, hogy a számítás összehasonlítja a háztartási mosogatógép ökoprogramjának az energiafogyasztását az alapprogram energiafogyasztásával.

Tisztítóteljesítmény-mutató: A képlet szintén a jogszabályban található. Ennek „számításakor össze kell hasonlítani a háztartási mosogatógép ökoprogramjának tisztítóteljesítményét a referenciaként szolgáló mosogatógép tisztítóteljesítményével”.

Szárítóteljesítmény-mutató: „számításakor össze kell hasonlítani a háztartási mosogatógép ökoprogramjának szárítóteljesítményét a referenciaként szolgáló mosogatógép szárítóteljesítményével”.

A jogszabályban említett referenciaként szolgáló mosogatógép adatait is megtalálhatjuk az V. mellékletben.

Milyen újítások léptek életbe?

Zaj

A mosogatógép energiaosztályok körében jogszabály külön meghatároz egy zajkibocsátási skálát is. Most már átfogóbb képet kaphatsz arról, hogy mosogatógéped milyen osztályba tartozik.

Kizárólag a számok alapján nem tudtam volna meghatározni, hogy az adott gép túlzottan zajos-e vagy sem. Ezt csak úgy lehetett valamennyire átlátni, ha több gépet néztünk meg, és ezeknek a zaj szintjét egymáshoz hasonlítottuk.

Vízfogyasztás

A régi energiacímke még az éves vízfogyasztást tüntette fel. Mivel minden háztartásban mások a szokások, más népességszámban van jelen a család, így a mosogatási szokások is mások. Ez az adat önmagában nem sokat mondott.

Éppen ezért vezették rá a címkére az Eco program által használt vízmennyiség átlagának kiszámítását. Ez egy mosás közelítőleges vízhasználatát határozza meg.

Változás

Kikerült a szárítóhatékonysági osztály az energiacímkéről, helyette beemelték az Eco programok időtartamát.

Kijátszás

A jogszabály 6. cikkében bevezetett egy új részt, méghozzá „kijátszás” címén. A berendezés a tesztelés alatt, reagálva a vizsgálatra, automatikusan meg tudja változtatni a teljesítményét azzal a céllal, hogy valamely vizsgálati paraméter tekintetében kedvezőbb eredményt érjenek el. Ezzel a kiegészítéssel már tilos az ilyen „plusz funkció”.

Mitől környezettudatos a tervezés?

A környezettudatos tervezés meghatározásánál már külön kitérnek a gépek programjaira, az energiahatékonyságra, funkcionális, erőforrás-hatékonysági és tájékoztatási követelményekre. Meg vannak határozva a mosogatógépek által használt alacsony energiaszintű üzemmódok is.

Érdekes, hogy külön meghatározásra került az erőforrás-hatékonysági követelmény. Meghatározzák, mely alkatrészeket, mennyi ideig kell a hivatalos szerviznek rendelkezésre bocsátani.

Kiemelten vannak pótalkatrészek, melyeknek a cseréjét „széles körben elérhető szerszámokkal” javíthatóan kötelesek biztosítani a gyártók.

Illetve a pótalkatrészeknek mennyi lehet a maximális szállítási ideje. Ez a „megrendelés kézhezvételétől számított 15 munkanapon belül” kell, hogy megtörténjen.

A boltokban milyen besorolású gépek vannak?

A gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb olcsó mosogatógép a „D” energiaosztályba tartozik az új címke alapján.

A középáras szegmensben, viszont gyakrabban találkozni „C” osztályú berendezésekkel. Nagyon ritka, de létezik „B” energiahatékonysági osztályú készülék is.

Összegezve

Annyira sok új dolog nem történt. A címke alapján továbbra sem lesz könnyebb a választás. Valamerre azonban el lehet indulni.

Kapcsolódó tartalom

Forrás

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Tűzhelyek

Sütő választás: milyet érdemes?

Ma már szinte minden háztartás rendelkezik valamilyen formában sütővel. Ez lehet akár egy tűzhely, de lehet külön kapható, beépített sütő

Sütés és főzés eszközei

Turmixgép: az egészség alapja!

Ma már szinte minden az egészséges életmódról szól. Ennek pedig szerves részét képezi egy jó turmix, vagy a most nagyon