Amit a mosógép használata előtt tudni kell

A mosógép egy háztartási készülék, amely víz felhasználásával tisztítja a textíliát. Ez a kifejezés nem vonatkozik a száraz tisztításra (amely alternatív tisztító folyadékokat használ), vagy az ultrahangos tisztítószerekre, melyek szintén más módszert használnak.

Egy nagyon jó cikk született arról, hogy mit nem szabad a mosógépbe tenni, ezt itt el tudod olvasni.

Automata vagy félautomata mosógép?

Létezik automata és félautomata mosógép. Utóbbival a mai világban már nagyon ritkán találkozhatunk, a legelterjedtebbek az automata mosógépek, ami,

„olyan mosógép, amely a töltetét a program teljes ideje alatt felhasználói beavatkozás nélkül kezeli”.

A BIZOTTSÁG (EU) 2019/2023 RENDELETE

Tehát az egész mosási ciklus gépesítve van, nem szükséges hozzá emberi beavatkozás. Félautomata gépek esetén a mosási ciklusból általánosan a centrifugálás marad ki. Ilyenkor a ruha által felszívott víz kifacsarásáról egy másik készülék (centrifuga) vagy a kezünk gondoskodik.

Mennyi a kapacitása?

A névleges kapacitás pedig azt jelenti, hogy az

adott típusú száraz textilnek a gyártó által meg­állapított maximális tömege kilogrammban, amelyet egy háztartási mosógép egy mosási ciklusa, illetve egy háztartási mosó-szárítógép egy teljes ciklusa alatt, a kiválasztott programmal kezelni lehet.

BIZOTTSÁG (EU) 2019/2023 RENDELETE

Ez azt jelenti, hogy a textíliák tömegét száraz állapotban adják meg. A mosógépek egyes programjai más-más típusú és tömegű textíliák mosására alkalmasak.

Ezek az adatok a mosógép teherbírásához, valamint a mosás hatékonyságához vannak igazítva. Ahhoz, hogy gépünk hosszú életű legyen, célszerű a gyártó ezen utasításait betartanunk.

Mosási ciklus hossza

Valakinél fontos lehet (nálam is ez a helyzet) a mosási idő az egyes programok esetében.

A legrövidebb mosási programot a gyártó már külön kiemeli, ezek a gép egyéb adataival együtt elérhetőek.

A többi program hosszát a választott gép használati útmutatójából deríthetjük ki leggyorsabban.

Célszerű egyéb szempontok alapján kiválasztani 2-3 esélyes gépet, ha ez megvan, akkor azoknak a használati utasításából megnézni a mosási ciklusok hosszát (egyes esetben a maximális töltet mennyiségét). Manapság már szinte minden használati utasítás elérhető az interneten is. Ha van olyan szerencsénk, akkor a boltban is meg tudják mutatni az eladók.

Mosógép típusok

Kétféle mosógéptípust különböztetünk meg. A felültöltős és az elöltöltős mosógépet. Mindkét géptípusról külön bejegyzés található, általános adatokkal kiemelve.

Ma már mindkét fajta géptípus teljesen megfelel bármely háztartásba, teljesítménybeli különbség nem igazán van már közöttük. Leginkább praktikussági szempontok illetve hitbeli meggyőződés szerint célszerű dönteni valamelyik gép mellett.

Összegezve

A mosógépekről kaphattunk egy átfogó áttekintést. A két géptípusról külön cikkekben esik részletesebben is szó.

Ha már eldöntötted, hogy melyik típusú gép mellett teszed le a voksod, akkor is megéri elolvasnod a másik típus leírását is. Hátha találkozol még érdekes információval.

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Washing_machine