Hogyan értelmezd a porszívó energiacímke ábráit?

Ebben a bejegyzésben szeretnék egy kicsit a porszívó energiacímke értelmezéséről is ejteni pár szót. A hatékonyságuk külön cikkben került kiemelésre. Lássuk, hogy mit is jelentenek a szimbólumok ezeken a címkéken.

Milyen az univerzális porszívó energiacímke?

Ez a címke az univerzális porszívókra alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy a készüléket a szőnyegre is és a padlóra, kőre és csempére is lehet használni.

Vannak viszont külön a kemény padlóburkolatra gyártott berendezések és külön a szőnyegre gyártottak. Ezek esetén az energiacímke kicsit módosul, érdemes rá odafigyelni, amikor porszívót választunk.

Vannak speciális porszívók?

Figyeljük meg az áthúzott piros karikákat!

Az áthúzott rész takarítására, a porszívó a gyártó leírása szerint nem alkalmas.

Az első kép esetén egy szőnyegtisztító porszívót láthatunk, míg a második esetben egy kemény padlóburkolatra való készülékkel találkozhatunk.

Mit mutat meg a porszívó energiacímke?

Éves energiafelhasználás

Az éves energiafelhasználásra (táblázatban AE jelölés) van egy bonyolult képlet az Uniós jogszabályban. Ha valaki nagyon kíváncsi a forrásoknál megtalálható a jogszabály száma.

Nekünk elég annyit tudnunk, hogy ezeket a teszteket úgy csinálják, hogy egy 87 m2-es lakás takarítását veszik alapul, amit évente 50 alkalommal (körülbelül heti egyszer) takarítunk ki.

Ráadásul egy takarítás alkalmával az egész felületen legalább négyszer halad át a porszívó, ami azt jelenti, hogy kétszer történik egy oda-vissza tolás. Célszerű ezek alapján gondolkozni, ha szempont lehet az éves energiafogyasztása is.

Nyilván egy nagyobb lakásban vagy házban nagyobb fogyasztással számolhatunk. De abban az esetben is, ha évente legalább 50 vagy több alkalommal, szeretnénk takarítani a házban. Kisebb lakás vagy ház esetén, esetleg kevesebb takarítással nyilván megint más eredmény kaphatunk.

Energiahatékonysági osztályok

Energiahatékonysági osztályÉves energiafogyasztás 1. címkeÉves energiafogyasztás 2. címke
A+++n.a.AE ≤ 10,0
A++n.a.10,0 < AE ≤ 16,0
A+n.a.16,0 < AE ≤ 22,0
AAE ≤ 28,022,0 < AE ≤ 28,0
B28,0 < AE ≤ 34,028,0 < AE ≤ 34,0
C34,0 < AE ≤ 40,034,0 < AE ≤ 40,0
D40,0 < AE ≤ 46,0AE > 40,0
E46,0 < AE ≤ 52,0n.a.
F52,0 < AE ≤ 58,0n.a.
GAE > 58,0n.a.
(AE) kWh/év(AE) kWh/év
Forrás: A Bizottság 665/2013/EU felhatalmazáson alapuló rendelete

Zajszint

Sajnos a régi címkén még egy számmal találkozhatunk. Az új címkéken már osztályokba is besorolják ezt az értéket. Itt nekünk jelen esetben marad az összehasonlítás. Az egyes porszívó típusokra lebontva ezekről az értékekről külön skálát találsz, mivel egy értéktartományt mindegyik készülékhez írtam.

Takarításhatékonysági osztályok

Porszívók választásánál nem árt ha kicsit figyelünk erre a részre, mert egyes esetekben hasznos információkat kaphatunk a készülékkel kapcsolatban. Ilyen fontos adat lehet a porszívók hatékonysága, amely egy nagyon jó kiindulás lehet abban az esetben, ha egy hatékony eszközzel szeretnénk elvégezni a mindennapos takarítást. Erről a linken egy külön leírást is találsz, hogy ezt az értéket mi alapján számolják ki.

Általánosan elmondható, hogy ma már a legtöbb porszívó az „A” takarítási osztályba tartozik, ha kemény felület takarításáról van szó. Ritkán találkozhatunk ennél rosszabb teljesítménnyel. Ennek ellenére még a „B” és „C” osztályok is kiválóan végezhetik a dolgukat.

Szőnyegtisztítás esetén általános a „C” osztály, a tartályos készülékek között szinte nem is találunk ennél jobb teljesítményt. Porszákos verziók esetén néhány készülék „B” osztályban kapott helyet. Tapasztalatom alapján már a „C” osztályosok is felszedik a szőnyeget a padlóról, a takarítási teljesítményük pedig így is elég egy átlagos háztartásba.

Összegezés

Jelen esetben még maradt a „régi” energiacímke a porszívókon. Sok háztartási gép esetén ezek már megváltoztak. Új címkével találkozhatunk például a mosogatógép és a mosógép esetében is. De ki tudod választani a legjobb porszívót?

Forrás: A Bizottság 665/2013/EU felhatalmazáson alapuló rendelete

Szépségápolás

Epilátor: mennyire hatékony?

Manapság már a szőrtelenítésre nagyon sok megoldás létezik. Az egyik legismertebb és régóta kedvelt megoldás az epilátor. Most nézzük meg,

Egészségmegőrzés

Elektromos fogkefe: kellően hatékony?

Manapság már szinte minden elektromos körülöttünk. Néhányan el se tudnák képzelni az életüket ezek nélkül a kütyük nélkül. Nincs ez

Sütés és főzés eszközei

Botmixer: aprítás felső fokon?

A botmixer nem minden háztartásnak a szerves része, ugyanakkor egy jó krémlevest nélküle elkészíteni szinte lehetetlen vállalkozás lenne. Kifejezetten jó

Sütés és főzés eszközei

Rizsfőző: kinek éri meg megvenni?

Egy lábas, amit a konnektorba lehet dugni. Kicsit furcsa szerzet ez a rizsfőző, de vajon megéri megvenni? Tényleg akkora segítséget

Szépségápolás

Hajszárító: hogyan válaszd a legjobbat?

A hajszárító ma már nélkülözhetetlen szépségápolási kellék. Ezekhez a készülékekhez használt technológia az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül. Ez