Hogyan értelmezd a porszívó energiacímke ábráit?

Ebben a bejegyzésben szeretnék egy kicsit a porszívó energiacímke értelmezéséről is ejteni pár szót. A hatékonyságuk külön cikkben került kiemelésre. Lássuk, hogy mit is jelentenek a szimbólumok ezeken a címkéken.

Milyen az univerzális porszívó energiacímke?

Ez a címke az univerzális porszívókra alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy a készüléket a szőnyegre is és a padlóra, kőre és csempére is lehet használni.

Vannak viszont külön a kemény padlóburkolatra gyártott berendezések és külön a szőnyegre gyártottak. Ezek esetén az energiacímke kicsit módosul, érdemes rá odafigyelni, amikor porszívót választunk.

Vannak speciális porszívók?

Figyeljük meg az áthúzott piros karikákat!

Az áthúzott rész takarítására, a porszívó a gyártó leírása szerint nem alkalmas.

Az első kép esetén egy szőnyegtisztító porszívót láthatunk, míg a második esetben egy kemény padlóburkolatra való készülékkel találkozhatunk.

Mit mutat meg a porszívó energiacímke?

Éves energiafelhasználás

Az éves energiafelhasználásra (táblázatban AE jelölés) van egy bonyolult képlet az Uniós jogszabályban. Ha valaki nagyon kíváncsi a forrásoknál megtalálható a jogszabály száma.

Nekünk elég annyit tudnunk, hogy ezeket a teszteket úgy csinálják, hogy egy 87 m2-es lakás takarítását veszik alapul, amit évente 50 alkalommal (körülbelül heti egyszer) takarítunk ki.

Ráadásul egy takarítás alkalmával az egész felületen legalább négyszer halad át a porszívó, ami azt jelenti, hogy kétszer történik egy oda-vissza tolás. Célszerű ezek alapján gondolkozni, ha szempont lehet az éves energiafogyasztása is.

Nyilván egy nagyobb lakásban vagy házban nagyobb fogyasztással számolhatunk. De abban az esetben is, ha évente legalább 50 vagy több alkalommal, szeretnénk takarítani a házban. Kisebb lakás vagy ház esetén, esetleg kevesebb takarítással nyilván megint más eredmény kaphatunk.

Energiahatékonysági osztályok

Energiahatékonysági osztályÉves energiafogyasztás 1. címkeÉves energiafogyasztás 2. címke
A+++n.a.AE ≤ 10,0
A++n.a.10,0 < AE ≤ 16,0
A+n.a.16,0 < AE ≤ 22,0
AAE ≤ 28,022,0 < AE ≤ 28,0
B28,0 < AE ≤ 34,028,0 < AE ≤ 34,0
C34,0 < AE ≤ 40,034,0 < AE ≤ 40,0
D40,0 < AE ≤ 46,0AE > 40,0
E46,0 < AE ≤ 52,0n.a.
F52,0 < AE ≤ 58,0n.a.
GAE > 58,0n.a.
(AE) kWh/év(AE) kWh/év
Forrás: A Bizottság 665/2013/EU felhatalmazáson alapuló rendelete

Zajszint

Sajnos a régi címkén még egy számmal találkozhatunk. Az új címkéken már osztályokba is besorolják ezt az értéket. Itt nekünk jelen esetben marad az összehasonlítás. Az egyes porszívó típusokra lebontva ezekről az értékekről külön skálát találsz, mivel egy értéktartományt mindegyik készülékhez írtam.

Takarításhatékonysági osztályok

Porszívók választásánál nem árt ha kicsit figyelünk erre a részre, mert egyes esetekben hasznos információkat kaphatunk a készülékkel kapcsolatban. Ilyen fontos adat lehet a porszívók hatékonysága, amely egy nagyon jó kiindulás lehet abban az esetben, ha egy hatékony eszközzel szeretnénk elvégezni a mindennapos takarítást. Erről a linken egy külön leírást is találsz, hogy ezt az értéket mi alapján számolják ki.

Általánosan elmondható, hogy ma már a legtöbb porszívó az „A” takarítási osztályba tartozik, ha kemény felület takarításáról van szó. Ritkán találkozhatunk ennél rosszabb teljesítménnyel. Ennek ellenére még a „B” és „C” osztályok is kiválóan végezhetik a dolgukat.

Szőnyegtisztítás esetén általános a „C” osztály, a tartályos készülékek között szinte nem is találunk ennél jobb teljesítményt. Porszákos verziók esetén néhány készülék „B” osztályban kapott helyet. Tapasztalatom alapján már a „C” osztályosok is felszedik a szőnyeget a padlóról, a takarítási teljesítményük pedig így is elég egy átlagos háztartásba.

Összegezés

Jelen esetben még maradt a „régi” energiacímke a porszívókon. Sok háztartási gép esetén ezek már megváltoztak. Új címkével találkozhatunk például a mosogatógép és a mosógép esetében is. De ki tudod választani a legjobb porszívót?

Forrás: A Bizottság 665/2013/EU felhatalmazáson alapuló rendelete

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb