Porszívó és gőztisztító egyben: megéri?

A porszívó és gőztisztító egyben egy viszonylag újfajta készülék a piacon. Kicsit bizalmatlan vagyok ezzel a fajta géppel szemben, mivel két külön berendezést egyesít. Ezért kérdés lehet a teljesítmény és a súly. Most nézzük meg, hogy milyenek ezek az eszközök?

Mit jelent a porszívó és gőztisztító egyben?

Ezeket az eszközöket gőztisztító vagy takarítógép néven találhatod meg. Az a készülék, ami a porszívó részt nem tartalmazza, viszont már csak gőzfelmosó néven látható.

Ezek a berendezések általában egy gőzfelmosót és egy porszívót tartalmaznak egy eszközben. Az ebben található porszívó lehet egy egyszerű szerkezet, de láthatsz már száraz-nedves porszívót is.

Könnyebbé teszi a takarítást, hogy a porszívózáshoz és a felmosáshoz, csak egyetlen berendezésre van szükség, valamint mindehhez elegendő egyszer végigmenni a készülékkel a lakáson. A két funkció egyszerre és külön-külön is működtethető.

Legtöbb esetben a szívófej is úgy van kialakítva, hogy a port mindig a padló gőztisztítása előtt távolíthatod el. Ez a leghatékonyabban az előre-hátra mozdulatokkal érhető el.

A porszívó és gőztisztító egyben két fajta tartályt is tartalmaz. Az egyikbe a vizet tölthetjük a felmosáshoz (víztartály), a másikba viszont a készülékünk gyűjti össze a port a porszívózás során (portartály). Itt már nem találkozhatsz porzsákos készülékkel, hanem kizárólag portartály található meg.

Általában a vezérlése nem igényel sok gondolkodást, mivel egyszerűen szabályozható, akár a gőz mennyisége, akár a működése (gőzölés, porszívózás, vagy a kettő egyszerre).

Milyen tulajdonságai vannak?

Néhány fontosabb tulajdonság, amit figyelnünk kell a vásárlás során:

  • Ár: 50.000 – 100.000 Ft
  • Víztartály kapacitása: 0,4 – 0,7 l
  • Porgyűjtő tartály kapacitása: 0,4 – 1 l
  • Teljesítmény: 1600 – 1700 W
  • Súly: 5 – 6 kg
  • Zaj: 80 – 84 dB
  • Melegedési idő: 30 másodperc – 4 perc

A gőz hőmérsékletére változó adatokat ad meg a gyártó: valahol 80°C feletti, máshol pedig a maximális 95-100 °C-ot ígéri.

A gőztisztító készülékeknek külön előnye, hogy a baktériumok jelentős részét tisztítószerek nélkül el tudja pusztítani (reklámokban kimondják, hogy a baktériumok 99%-át képes elpusztítani). Ez azt jelenti, hogy akik allergiásak a tisztítószerekre, kitűnő választás lehet egy ilyen gőztisztító gép.

Viszont éppen ezért még előnyének számít az is, hogy sokkal környezettudatosabbak lehetünk a kevesebb vegyszerrel, valamint pénztárca barát is egyben, mivel nincs szükség ezeknek a szereknek az állandó megvásárlására.

Mivel ezeknek az eszközöknek a tudása már elég nagy, így jelentős hátrányt jelenthet a súly kérdése. Létezhet nehéz készülék, amivel a munka már nem olyan könnyű, hanem felér egy erősebb intenzitású edzéssel.

Vásárlásnál erre az információra kiemelten érdemes figyelned, ha van lehetőséged, akkor kipróbálni, hogy mennyire lenne megerőltető egy ilyen gép használata. Azt is vedd számításba, hogy nem fél percig kell megtartani, hanem időnként akár fél órás munkát is végezhetsz velük!

Ezek a gépek is tartalmaznak már vízkőmentesítő rendszert a hosszabb élettartam elérése érdekében. Valahol még beépített vízszűrővel rendelkeznek. Bizonyos idő elteltével ennek az alkatrésznek a cseréjét a gyártó előírja. Ha ilyen készülék vásárlásán gondolkozol, akkor ennek a szűrőnek a beszerzését is célszerű előre tervezned.

Nagyon drágán ugyan, de létezik belőle vezeték nélküli, akkumulátoros verzió is. Ez még gyerekcipőben jár, ugyanis csak 60 °C-ot ígér a gyártó, 400 ml-es víztartállyal és 200 ml-es porgyűjtő tartállyal.

Mik a vásárlói tapasztalatok?

Ezeket a készülékeket általában nagyon sokan dicsérik, valamint megemlítik azt is, hogy a takarítási idő a felére csökkenthető egy ilyen eszközzel. Ugyanakkor sajnos vannak néhányan, akik szerint egy ilyen szerkezet teljesítménye nem elegendő a takarításhoz.

Ha sok kiegészítőt tartalmaz terméked, abban az esetben egy berendezéssel szinte az egész lakás kitakarítása megoldható. Ennek az a további előnye, hogy nem kell egy új készüléket beüzemelned és a régit elpakolnod, amivel rengeteg időt spórolhatsz meg.

Ráadásul meglepően hatékonynak írják le, bármelyik hideg padlóburkolaton könnyen, gyorsan lehet használni, és nagy tisztaságot hagy maga után.

Hátrányként azt mondják róla, hogy nehezebbek, mint másfajta eszközök és sajnos még nincs belőle elfogadható vezeték nélküli verzió.

Összegezve

Ha nem szeretnél sok eszközt beszerezni és ezeknek a tárolásáról sem szeretnél gondoskodni, akkor kiváló választás lehet ez a berendezés. Mivel hatékonyan tudsz vele dolgozni, így csökkenthető a takarításra szánt idő is. De hogyan tudod kiválasztani a legjobbat? Itt elolvashatod.