Kezdőlap » Háztartási kis gépek » Mi a legjobb porszívó hosszú szálú szőnyeghez?
Egy kép az otthoni takarításról.

Mi a legjobb porszívó hosszú szálú szőnyeghez?

A legjobb porszívó hosszú szálú szőnyeghez egyértelműen a száraz-nedves porszívó. Kiváló olyan helyen, ahol több szőnyeg van, vagy ezek erősebb, vastagabb anyagúak, esetleg a nagyobb igénybevétel miatt gyakrabban szorulnak tisztításra. De miről is van szó pontosan?

Milyen a száraz-nedves porszívó?

A hagyományos porszívónak a speciális változata az úgynevezett száraz-nedves porszívó. Külleme alapján egy sci-fi filmbe is kiváló választás (Star Wars után szabadon).

Kinézetre egy hatalmas tartály és motor van kerekekre szerelve. Ezt egy tömlő köti össze a fejegységgel, amivel így szabadon mozoghatunk takarítás közben.

Abban térnek el a normál változatoktól, hogy ezek a gépek alkalmasak nedves vagy folyékony anyagok összeszedésére is.

Ebben a kategóriában fordulnak elő leginkább az ipari porszívók. A következő bekezdésben tegyünk rendbe néhány elnevezést, ami kavarodást okozhat.

Nedves vagy száraz-nedves? Nem mindegy!

A kategóriánál ne felejtsük el, hogy vannak nedves és vannak száraz-nedves porszívók is, sőt találkozhatunk vízszűrős berendezésekkel is.

Az első kettő között az a különbség, hogy a nedves porszívó a tisztítandó felületre vízben oldott tisztítószert vagy gőzt enged, majd azt felszívva távolítja el a szennyeződést, függetlenül attól, hogy ez a kosz száraz vagy nedves jellegű.

Viszont a száraz-nedves porszívó csupán folyadék eltávolítására tervezett eszköz, ami egyszerű száraz porszívóként is üzemeltethető.

Külön kategóriába tartozik a vízszűrős porszívó, amiről részletesen itt olvashatsz. Ez a készülék szűrőközegként a vizet használja, ami azt jelenti, hogy a felporszívózott kosz a vízben “fennakad”.

Porszívó hosszú szálú szőnyeghez:

A száraz-nedves porszívók nehezebbek, mint a hagyományos társaik. Ugyanakkor erősebb teljesítménnyel és nagyobb tartállyal rendelkeznek, mint bármelyik másik fajta készülék.

Hátrányuk viszont a méretből fakadó nehézkes tárolás, valamint az, hogy ezek a porszívók már jóval erősebb, hangosabb zajjal, zúgással üzemelnek.

Létezik belőlük akkumulátoros verzió, de sokkal gyengébb teljesítménnyel és nagyobb súllyal, mint a vezetékes változatok.

Fontosabb adatok tájékoztató jelleggel:

  • Tartály: 4-38 l
  • Súly: 4-15 kg
  • Teljesítmény: 90-2100 W (utóbbi már ipari kategória)
  • Zaj: 80-88 dB
  • Ár skála: 15.000-390.000 Ft

Jó lehet még máshova is, mint a hosszú szálú szőnyeghez?

Legjobb a száraz-nedves porszívó hosszú szálú szőnyeghez

Általában olyan helyre lehetne őket javasolni, ahol szükség van a nagyobb teljesítményre.

Ideális gépek nagyobb, erősebb anyagok, falvédők, függönyök valamint matrac tisztítására is.

Ott is jó szolgálatot tehetnek, ahol nedves vagy folyékony anyag felporszívózására gyakrabban is igény van.

Ha viszont csak ritkábban van szükségünk ilyen teljesítményre, és egyébként sincs helyünk egy ekkora gépnek, akkor célszerűbb ilyen eszközöket bérelni a takarítás idejére.

Összegezve

A hatékonysága, a nedves anyagok felszívása miatt a száraz-nedves porszívó hosszú szálú szőnyeghez a legjobb választás. Nagy teljesítménnyel kifejezetten hatékony a szőnyegek, matracok alapos áttakarítására. Porallergiások részére ez kifejezetten nagy előnyt jelent.

Nehéz súlya és nagy mérete miatt a tárolásnál problémába ütközhetünk. Ennek ellenére a fenti esetekben mégis kiváló szolgálatot nyújthat.