Porszívó választás 5 tippje!

Nagyon sokféle porszívó fajta közül választhatunk, így nem könnyű a jó döntést meghoznunk. Néha még akkor sem könnyű választani, ha konkrétan tudjuk, hogy mit szeretnénk. Most nézzük meg milyen tippek tehetik könnyebbé a döntésünket a porszívó vásárlás terén!

1. porszívó választás tipp: kemény felületek

Kemény felületekhez, (mint például csempe, parketta, kő, padlólap) elég lehet egy „gyengébb” teljesítményű gép is. Mindenképpen olyat válasszunk, ahol lehet szabályozni a szívóerőt, mivel ha nagyon tapad a padlóhoz, akkor sokkal nehezebb lesz vele dolgozni. A hagyományos porszívóknál rúd tetején van egy légbeömlő szabályozó, amit ha kinyitunk több levegőt szív be ott, ezzel pedig csökkenthetjük a szívóerőt. Jelen esetben tökéletes választás lehet a hagyományos vagy rúdporszívó is.

2. porszívó választás tipp: szőnyegek

Szőnyeghez célszerű erősebb teljesítményű gépet választani a megfelelő tisztítás érdekében. A szőnyegtisztítási teljesítményét mindenképpen vegyük figyelembe. Kárpitokhoz a legjobb választás lehet egy hagyományos készülék, esetleg vastagabb, vagy több szőnyeghez egy száraz-nedves porszívó. Ugyancsak megfelelő lehet egy rúdporszívó is, persze a megfelelő teljesítmény mellett.

3. porszívó választás tipp: állattartás

Amennyiben állatokat tartunk a lakásban, itt főként kutyára és macskára vonatkozik a leírás, mert halak esetében értelmetlen lenne ezzel foglalkozni. Célszerű olyan gépet választani, ami kiemelten állatszőr eltávolítására is használható. Ezt sok gyártó kifejezetten kiemeli a gépei leírásánál, ilyenkor ezt mindenképpen vegyük figyelembe.

4. porszívó választás tipp: nagy lakás vagy kertes ház

Nagy lakásba jó választás lehet egy nagy tartállyal/porzsákkal, valamint hosszú kábellel rendelkező készülék. Ha sok a szőnyeges felület, akkor célszerű nagyobb hatékonyságú gépet választani, vagy esetleg egy porzsákos készüléken elgondolkodni. Ez esetben már jó áron található, kiváló szőnyegtisztítási minősítéssel rendelkező gép.

5. porszívó választás tipp: ha fontos a garancia

Garanciaidőről általánosan elmondható, hogy mindegyik gyártónál kaphatunk minimum 1-2 éves garanciát, de legtöbb esetben plusz pénz kifizetése után tovább növelhető ez az időtartam. Prémium kategóriában már nem ritka a 4-5 éves alap garanciavállalás a gépekre. Jól járunk, ha olyan berendezést választunk, melynek jó a szerviz hálózata hazánkban. Ugyanis akár garanciában, akár ez időn túl tönkremegy a segédünk, jó ha tudjuk, hogy a közelünkben is van olyan hely, ahova el tudjuk vinni gépünket javításra.

+1 tipp: tartozékok

Néhány esetben fontos lehet a tartozékok száma. Ha egy porszívóval minél több feladatot szeretnénk ellátni, akkor célszerű a több tartozékkal rendelkező berendezést választani. Itt is lényeges a leírás, mert hallottam már olyan esetről, hogy a képen több kiegészítőt láthattunk, mint amit a kereskedelemben a készülékhez valójában mellékeltek.

Összegzés

Ha ragaszkodunk egy márkához, esetleg valaki ajánlott egy márkát, akkor sem vagyunk könnyebb helyzetben. Ugyanis már szinte mindegyik gyártónak széles termékpalettája van, az olcsótól a drágáig. Ezek közül pedig nekünk kell meghozni a döntést, ha vásárolni kívánunk.