Rúdporszívó: ráfázol, ha megveszed?

A rúdporszívó leginkább az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában volt leginkább elterjedt. A kontinentális európai országokban sokáig szokatlanok voltak. Itt inkább a hagyományos porszívók nyertek teret. Csak mostanában kezd elterjedni ezeknek a porszívóknak a használata hazánkban is. De vajon tényleg jó?

Milyen a rúdporszívó?

Ennek az eszköznek sokféle elnevezésével találkozhatunk. Ilyen például az állóporszívó, rúdporszívó név, de hallottam már függőleges porszívó meghatározást is.

Itt a nevéből is adódóan egy függőleges egységről beszélünk. Kinézetre egy hosszú, keskeny eszközről beszélhetünk. A tetején a fogórésznél tarthatjuk kézben a porszívót.

A rúd közepén találkozhatunk a motorral és a tartállyal. Porzsákos verziót már nem láthatunk, ezek a gépek már mind porzsák nélküliek. Általában kisebb a tartály kapacitásuk, mint a hagyományos változatoknak. Itt a kapacitás 0,45 és 0,8 liter között változhat. Ezért ezeknek a berendezéseknek a tartályát gyakrabban kell üríteni.

A készülék legalsó részén láthatjuk a fejegységet. Ez a fejegység néhány gép esetén tartalmaz egy forgó kefetekercset is. Ez a rész szőnyegporszívózás esetén kiválóan működik, mivel a koszt „kiforgatja a szőnyeg szálai közül”. Ezáltal hatékonyabban végzik a munkát, mint hagyományos társaik.

Fontos, hogy a fejegység minden irányban megfelelően mozogjon, illetve a kialakítása is olyan legyen, hogy beférjen a viszonylag alacsonyabb bútorok alá is minden probléma nélkül. Valamint az is lényeges, hogy a sarkokat is megfelelően tisztán tudjuk vele tartani.

Súlyuk általában 1,2 – 3,64 kg között van. Ezek könnyen kezelhető kis súlyú gépek. Ritkán előfordul 9,8 kg-os készülék is. Ismeretségi körben volt probléma, hogy ha nagyon nehéz a gép, akkor lényegesen nehezebb vele dolgozni, illetve manőverezni a szobában. Egy takarítás felér ilyenkor egy jó edzéssel is.

Milyen tulajdonságokkal találkozhatunk?

Ebben a kategóriában találkozhatunk vezetékes és vezeték nélküli változattal egyaránt.

Akkumulátorral az üzemidő általában 20-36 perc között változik az olcsóbb gépeknél. Drágábbak esetén ez az érték 60 perc szokott lenni, de ritkán találkozhatunk 120 perccel is. Általános töltési idő 3-16 óra.

Vezetékes választása esetén a kábel tárolásának módja és hossza jelenthet problémát. Mivel az egész készüléket visszük magunkkal, így gond lehet, ha a vezetéket folyamatosan arrébb kell pakolgatni, hogy rendesen ki tudjuk porszívózni a szobát.

Teljesítményben nagyon változó palettával találkozhatunk. Általában 30-610 W, de még a drágább kategóriában is létezik csupán 170 W-os teljesítményű eszköz. Vezetékes változatok esetén nem ritka a 800 W sem. Néhány gépnél lehet a szívás erősségét is állítani.

Vannak extra tulajdonságai?

A gyártó külön megjelöli, ha az adott készülék alkalmas állatszőr eltávolítására is. Ha erre a funkcióra szükség lenne, akkor mindenképpen figyeljünk a kiírásra. Ahol ez megvan, ott biztosan lehetünk benne, hogy készülékünk ezt a funkciót maradéktalanul el fogja látni. Míg ha ez nincs jelezve, akkor nem biztos, hogy teljesül.

Kereskedelemben találkozhatunk olyan gépekkel is, hogy középről, a tartályos része külön kivehető. Így akár kézi porszívóként is használhatjuk a kisebb munkák esetére. Ez akkor lehet jó, ha csak néhány leszórt morzsát szeretnénk eltávolítani a nagyobb egység beüzemelése nélkül.

Néhány porszívó esetén a fejegységen található LED világítás is. Ez nagyon jól jöhet a sötét sarkokba, kiváltképpen a bútorok alatti helyeken. Így könnyebben észrevehetjük, hogy esetleg még melyik rész maradt ki a takarítás során.

A legtöbb akkumulátoros készülék már tartalmaz töltöttség kijelzőt is. Ez mindenképpen hasznos lehet, hogy ha előkészülünk a munkára, akkor meg tudjuk állapítani, hogy még az utolsó szobát is ki tudjuk e takarítani, vagy szükséges feltölteni mielőtt munkához látnánk.

Kinek ajánlom?

Elsősorban, aki a tárolás szempontjából keres egy praktikus gépet, jó felhasználással. A kategóriában kifejezetten jó választékot kínálnak már szinte bárhol. Ezek egyszerű, könnyen kezelhető gépek, egy lakás kitakarítására tökéletesen alkalmasak. Itt is figyeljünk a takarítás hatékonysági osztályokra vásárláskor.

Összegezve

Mostanában elterjedt porszívófajta. Jó alternatívája lehet a hagyományos porszívónak, ha kicsi helyünk van a tárolásra. Szinte bármelyik háztartásban kiválóan megállja a helyét.