Szájzuhany: hasznos a fogínyproblémák kezelésében?

A szájzuhany nem igazán ismert része a szájhigiéniai termékeknek, éppen ezért jelent nagyobb kihívást utánajárni, hogy hatékony eszköz-e. Ha pedig szeretnél egy ilyen eszközt otthonra, akkor mit érdemes figyelembe venni a választásnál?

Mi az a szájzuhany?

A szájzuhany, más néven a szájöblítő (angolul: oral irrigator, dental water jet, water flosser, waterpik) egy olyan otthon használatos elektromos, fogápoló készülék, mely nagy nyomású (egyes esetben pulzáló) vízsugarat használ a lepedék, valamint ételmaradék eltávolítására a fogak közül, és az íny alól. Hasonló a hatása a fogselyemhez, ám ez a vékony cérna helyett vízsugarat használ.

Milyen részei vannak? A szájzuhany egy motoros szivattyúból áll, amely a megfelelő víznyomást állítja elő. Ehhez egy víztartály, illetve egy kézi pálca is csatlakozik, melynek végén a fúvóka található, amivel a víz áramlását lehet irányítani. Ez utóbbi a vízsugár irányának állítását is lehetővé teszi.

Kétfajta kivitel létezik. Az olcsóbb verzió a vezeték nélküli. Ez azt jelenti, hogy a fúvóka alatti markolatba van beépítve a motor mellett a víztartály, és az akkumulátor is. Ez kisebb víztartállyal rendelkezik. Így könnyebben hordozható, akár utazáshoz is jó szolgálatot tehet. A drágábbak már dokkolóval rendelkeznek, a motor, a víztartály már nem a markolatban vannak. Nagyobb a víztartályuk kapacitása is, illetve tápellátásuk hálózatról megoldott. Ezeknél az eszközöknél a markolatot a dokkolóval egy vékony vízcső köti össze, amely során a tartályból eljut a víz a fúvókán keresztül a szánkba. Ennél a típusnál a vezeték lehet egy gyenge pont, mivel hazánk kemény vize könnyen tönkreteheti és elvízkövesedhet, rosszabb esetben elszakadhat. Általában kivehető tartállyal rendelkeznek, így az utántöltésük a csapnál kényelmesen megoldható.

Gyakran javasolt kiegészítő eszköze a fogmosásnak azoknál az embereknél, akik fogszabályozóval, implantátummal, vagy más olyan fogászati eszközzel rendelkeznek, amelyek megnehezítik a hagyományos fogselyem használatát. Hasznosak lehetnek azok számára is, akik érzékeny fogínnyel rendelkeznek, vagy nehézségük adódik a fogselyem használatával.

Mennyire hatékony?

A hatékonyságát tekintve nagyon eltérő vizsgálati eredményekkel találkozhatunk itt is, akárcsak a fogkefék esetében. A készülék célja, hogy olyan helyeken tisztítsa meg a fogakat, illetve fogközöket, amelyeket fogkefe vagy fogselyem használatával nehezebb elérni. Ráadásul a pulzáló hatás serkenti az íny vérkeringését, ezzel elősegítve az egészségesebbé tételét.

Néhány kutatás kifejezetten hatékony fogápolási eszközként tekint a szájzuhanyra a fogkefe kiegészítésként, az ínyvérzés csökkentésében. Míg más tanulmányok arra mutatnak rá, hogy nem hatásos a plakkok eltávolítására, ennek ellenére a fogíny egészségére jótékony hatással van.

Arra figyelj, hogy bármilyen hatékony eszköz a jó technikájú és rendszeres fogmosást nem fogja helyettesíteni! Éppen ezért a fogorvosok a wellness-termékek közé sorolják. Mint az elektromos fogkefénél, itt is lényeges a használat, amiben a használati utasítás segítségedre lesz, mivel itt is változhat a készülékek használatának a módja.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a szájzuhany?

Ha szájzuhanyt keresel, akkor ezekkel az adatokkal fogsz találkozni.

Általános adatok:

  • Ár skála: 2.000 – 100.000 Ft
  • Sebesség fokozat: 3 – 10
  • Fogköztisztító programok száma: 1 – 4
  • Tartály mérete: 150 – 700 ml
  • Tisztítófejek száma: 2 – 6 darab

Kevés modell esetében találkozhatsz olyan adattal, mint impulzusok száma. Ez általában 1.250 – 1.800 impulzus/perc körül szokott lenni. Néhány terméken jelzi a gyártó még azt az információt is, hogy mekkora víznyomást kínál a szájzuhany. Ez lehet 30 és 125 PSI érték között, vagy 5 – 6 bar körül. Mozgás típusok között nemcsak oszcillációs van, hanem rotációs és pulzáló is.

A tartály is eltérő nagyságú, nyilván az akkumulátorral rendelkező, kisebb eszközök, melyeknek markolatában van a tartály, a motor és akksi is, kisebb kapacitással rendlekeznek, mint a vezetékes változatok. Utóbbi víztartálya egy külön dokkolóban van a motorral együtt.

Tisztítófejek számánál létezik 8 – 12 darabos is, de ott 3 – 4 féle fúvóka van, így a többi csak pót eszköz, mert már ugyanaz a fajta. Ez akkor jó, ha ketten (vagy többen) is használjátok ugyanazt az eszközt, így elegendő csupán a fejeket cserélni. A legtöbb készülékhez standard fúvóka fejeket adnak, ezek segítségével a fogközi, illetve az ínyvonal mentén lerakódott anyagokat lehet eltávolítani. De létezik külön fogszabályozóra és külön implantátumok, koronák és hidak körüli lerakódások takarítására szolgáló fúvókák is.

Tápellátása általában hálózati, így elég csak a fali dugaljhoz csatlakoztatni és már használható is a készülék. Ha a fürdőszobában a hálózati helytől messzebb szeretnéd használni, akkor fontos lehet a vezeték hossza is. Ilyenkor a választás során ezt is figyelembe kell venni, bár kompromisszum is köthető egy hosszabbító segítségével. Az olcsóbb típusok már USB segítségével tölthető akkumulátorokkal működnek, ugyanolyan módon jól elszeparálva a vizes résztől, mint a fogkefék esetében. Régebben (de még most is találni) léteztek a ténylegesen legolcsóbb kategóriában elemmel működő készülékek is.

Speciális funkciók:

  • Digitális kijelző: ez nemcsak az időt mutathatja, hanem az akkumulátor töltöttségi szintjét is, ami nagy segítség lehet.
  • Ózonizálás: léteznek olyan eszközök is, melyek képesek a tartályban levő víz ózonizálására. Ennek során az öblítéshez használt vízből eltávolításra kerülnek a baktériumok, vírusok és más nemkívánatos anyagok.
  • Időkapcsoló: vagy 3 perc után teljesen kikapcsol a készülék, vagy pedig ideiglenesen szünetel rövid időközönként, ezzel jelezve a felhasználónak, hogy ideje a következő fog tisztítására rátérni.

Létezik speciális kialakítás is belőle, amit szájcenter néven láttam. Ez egy kombi készülék, mely egy hatalmas dokkolóból áll, amihez nemcsak szájzuhanyt, de elektromos fogkefét is kapunk. Így ezzel az eszközzel a teljes szájhigiéniás tisztítási folyamatot el tudjuk otthon végezni.

Hogyan vásárolj szájzuhanyt?

Ha szájzuhany vásárlásán gondolkozol, akkor ezeket a dolgokat mindenképpen nézd meg még vásárlás előtt. Így a lehető legtöbb hibát ki tudod küszöbölni.

Víznyomás és beállítások: minél több beállítás között választhatsz, annál biztosabb, hogy találsz olyan módot, ami számodra is megfelelő lesz. Érdemes megnézni az adott készülékről szóló vásárlói véleményeket is, mivel egyes készülékek erősebb vízsugárral rendelkeznek, míg mások ennél jóval gyengébbel. Utóbbi is jó lehet, ha érzékeny fogaid vagy ínyed van.

Tartály kapacitása: ez azt befolyásolja, hogy mennyi ideig tudod újratöltés, azaz megszakítás nélkül használni a szájzuhanyt. Ha alaposabban, vagy több területet szeretnél tisztítani, akkor érdemes lehet a nagyobb tartálykapacitású eszközt választani.

Hordozhatóság: ha szeretnéd utazásokra is magaddal vinni, arra az esetre vannak olcsóbb kategóriában, akkumulátorral (vagy elemmel) működő eszközök, melyek egy markolatból és egy fúvókából állnak. Ebben a markolatban helyezkedik el a motor, a víztartály, valamint az akkumulátor (vagy a még olcsóbb kategóriában az elem). Persze utóbbi esetben fontos azt is előre tudni, hogy mennyi ideig bírja egy töltéssel kis eszközünk, kell-e magunkkal vinnünk a töltőt, hogy ne egy felesleges holmit kelljen cipelni, mert az utazás vége előtt lemerült.

Speciális funkciók léte: ha szükséged van a szájhigiénia nyomon követésére, akkor érdemes kijelzővel rendelkező készüléket választanod.

Tárolás: mielőtt valamilyen eszközt megveszel már érdemes a tárolásra is gondolni. Ezzel nemcsak a kivitelt tudod meghatározni, hanem azt is meg tudod nézni, hogy a dokkolós változatoknál mennyire van kialakított helye a külön kiegészítőknek.

Vásárlói vélemények

A legtöbb készüléket árkategóriától függetlenül jónak írják le, amik teszik a dolgukat és jól használhatóak. A víztartály mérete lehet egyes esetekben túl kicsi, de utazáshoz néha fel kell adnunk ezt a kényelmi funkciót. Általános az az észrevétel, hogy a 150 ml-es tartályú eszközöket egy fogápolási metódus során kétszer kell megtölteni.

Néhány termék esetében sokan panaszkodnak arra, hogy gyenge a vízsugár, míg más terméknél meg a túl erős vízsugár a probléma. Igazából sajnos ez éppen ezért egy nagyon szubjektív tényező, ezt kipróbálás után lehet a legjobban megmondani, látatlanban nagyon nehéz. Egy kicsit árnyaltabb képet ad az, hogy termékértékelésnél mennyire sokan panaszkodnak erős, illetve gyenge vízsugárra.

Amit általában szeretnek: nagyon fontos, hogy a készülék kézre álljon, és a kezelése se legyen túl bonyolult. Egy feltöltéssel viszonylag sokáig lehessen használni, 1 fő esetén nem ritka az 1-2 hetes használati időtartam.

Amit pedig nem szoktak szeretni: kicsi a víztartály töltőnyílása, így nehezebb bele vizet tölteni. A egyes fúvókák túl rövidek, így nehéz velük elérni a hátsó fogakat. Illetve, ha nincs kijelző egy akkumulátorral működő darabnál nem látható, hogy mennyi a töltöttsége. Néhány készülék kifejezetten hangos, így ha ez szempont, akkor érdemes a gyártó által kiemelten halk berendezéseket választani.

Saját tapasztalatom az vele, hogy egész meglepő dolgokat is ki tud öblíteni. Nekem egyszer egy kicsit keményebb darab akadt valahogy az ínyem alá úgy, hogy állandóan éreztem, hogy ott van és szúr. Mindent kipróbáltam, fogselymet, fogpiszkálók különböző fajtáit. Nem hittem a dologban, de utolsó mentsváram volt ez a készülék, és ezzel tudtam egyedül kiszedni azt a kis darabot. Úgyhogy nálam azóta nagy becsben van tartva.

Összegezve

Ha ezeket a fenti szempontokat figyelembe veszed már nem igazán nyúlhatsz mellé a vásárlás során. Azonban azt is tartsd észben, hogy a szájzuhany semmi esetre sem helyettesítheti a fogmosást, csupán egy kiváló kiegészítést nyújt a szájhigiénia terén.

Ha tetszett a cikk, olvasd el ezt is:

Forrás:

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Szólj hozzá!

három + 13 =