5 tipp szárítógép vásárláshoz

Ebben a cikkben szeretnék néhány figyelemre és átgondolásra érdemes tanácsot adni. Ezeket a lépéseket a vásárlás előtt mindenképpen gondold át, hogy nagyobb meglepetés esetleg csalódás ne érjen a gép érkezésekor. Mivel mindegyik fajtának mások az előnyei és mások a hátrányai, erről bővebben itt olvashatsz. Most akkor nézzünk meg 5 tippet a szárítógép vásárláshoz!

1. Szükséged van szárítógépre?

Ez a legelső kérdés, amit meg kell válaszolnod. Felesleges megvenni egy ilyen drága eszközt, ha nem használod ki a lehetőségeit.

Nyáron egy kertes házban nagyon gyorsan meg lehet szárítani a ruhákat, még a nagyobb ágyneműket is. Teljesen más illata van, ha a szabadban szárad, mintha bent a lakásban szárítanánk.

Ha a lakásban van lehetőségünk csak szárítani, és emellett viszonylag nagyobb mennyiséget is mosunk, akkor lehet jó döntés egy ilyen gép. A benti ruhaszáradás megemeli a lakásban a páratartalmat, így fokozott figyelmet kell fordítanod a penészesedésre. Persze rendszeres szellőztetéssel ez a gond egyszerűen megszüntethető.

2. Hova teszed? Lesz helye?

Ha már eldöntötted, hogy veszel egy ilyen berendezést, akkor a következő gondolatod az lehet, hogy a lakásban hova férhet el. Itt néha több lehetőség is akadhat: vagy külön mosókonyha, vagy pedig marad a fürdőszoba.

Ezen belül azt is el kell döntened, hogy beépíthető vagy szabadon álló gépet szeretnél venni. Ha beépíthető gép mellett döntesz, akkor sokkal kötöttebb a helye, mivel a beépíteni kívánt szekrénytől is függ, hogy hova kerülhet az új szárítógépünk.

Ha ezzel megvagy, akkor a megfelelő szárítógép vásárláshoz a méretet is meg kell nézned. Általában a magassággal nem szokott gond lenni, az szinte minden gép esetén 85 cm.

Szélessége a szárítógépeknek (de szinte minden háztartási gépnek) 60 cm körül alakul. Ritka esetben találkozhatunk 61 cm-rel is, ami elég sokat számíthat a szűkebb helyeknél. Erre figyelj, mert lehetnek eltérések!

Talán a mélysége az az adat, ami gyakrabban tér el az általánostól: 59 – 62 cm. Szűk hely eseten ez az érték is kimagasló figyelmet érdemel. Léteznek kifejezetten keskeny kivitelek, ezeket a gyártók külön is jelzik.

Csatornabekötés: ebben az esetben két fajta géppel találkozhatsz.

Az egyik fajtában van egy vízgyűjtő tartály, amit időnként üríteni kell. Ezek kapacitása általában 5 l. Ez időnként elég strapás lehet, főleg akkor, amikor sietsz és éppen csak két perced van a ruhák átpakolására a mosógépből a szárítógépbe.

A másik lehetőség, hogy a gép kap egy csatorna kivezetést is. Itt nem kell foglalkoznod a tartályürítéssel, mert a fennmaradó víz rögtön a csatornába kerül. Mindenképpen ez a fajta megoldás a legkényelmesebb, és talán a leginkább megkíméli az idődet is.

Egyes gépek rendelkeznek mind a két fajta lehetőséggel. Ez által nagyobb mozgásteret biztosítva a fogyasztónak, mivel külön csatornakivezetés nélkül is üzemeltethetünk ilyen berendezést.

3. Milyen fajta szárítógépet vegyél?

A szárítógép vásárláshoz több cikk is segítséget nyújt, így elolvashatod, hogy milyen szárítógépek vannak a piacon vagy éppen melyik éri meg a legjobban.

A kondenzációs gépről itt találsz részletesebb információkat, a hőszivattyús eszközről pedig itt olvashatsz bővebben. Ha mégsem ebben a két kategóriában gondolkozol helyhiány miatt, hanem egy kombi gépen töröd a fejed, akkor arról itt írtam egy cikket.

Egy részletes összefoglalót olvashatsz itt, ez alapján végig tudod gondolni, hogy melyik fajta gép lenne a legjobb választás. Itt főként a tudásukat nézd át, és úgy döntsd el, hogy melyek azok a funkciók, amikre szükséged van. Ma már mindegyik eszköz számtalan lehetőséget kínál, így egyre nehezebb közülük a választás.

4. Milyen adatokat vegyél figyelembe?

Ezeket a fontos tulajdonságokat a gép kiválasztásánál mindenképpen vedd figyelembe. Eltérések lehetnek, mivel mindegyik gépet folyamatosan fejlesztik a gyártók, így bevezethetnek több új funkciót is. Mi most azt nézzük meg, mik azok, amik talán a legjobban számítanak egy ilyen gép megvásárlása során. Mik a legfontosabbak?

  • Kapacitás: ez sok mindentől függhet, például, hogy mekkora családra dolgozik leendő géped, vagy milyenek a mosási szokásaid. Más eszközre van szükséged ha egy 7 fős családot, kisgyerekkel kell kiszolgálnia, de más a helyzet akkor is, ha 4 felnőttre kell a berendezést használnod.
  • Zajszint: kisebb lakásban, ha közel van a hálószoba a berendezéshez, vagy ha egy baba alszik a szomszéd szobában, akkor ez egy nagyon fontos szempont tud lenni.
  • Extra funkciók: például allergiások számára kifejezetten jó szolgálatot tehet egy olyan eszköz, amelyben van gőz funkció is.
  • Szárítási programok száma (ha mosó-szárítógépről van szó, akkor a teljes ciklus vagy a mosási ciklus száma): ez is döntően mosási szokásaidhoz választható, de fontos lehet még a szárítási idő is.
  • Fogyasztás: itt lényeges, hogy a készüléket gyakrabban használva mennyivel növeli meg a kiadásaidat.

5. Hogyan vásárolj?

Ha már idáig eljutottál, akkor már könnyebb lehet kiválasztani a márkát és a típust. Nem láttam még ebben a témában egységes véleményt egyik márkáról vagy típusról sem.

Van amelyik valakinél kiváló szolgálatot tesz, más háztartásban viszont nem működik megfelelően, vagy az elvárásoknak nem felel meg. Így magadnak kell eldöntened, hogy melyik gépnek szavazol bizalmat.

Külön szempont lehet még a garancia idő. Probléma esetén nem árt, ha van új szerzeményednek könnyen elérhető szervizhálózata is.

Ha már ezen is túl vagy, akkor azt kell eldöntened, hogy hol veszed meg a berendezést. Ehhez a hírlevél feliratkozás esetén kapsz egy ingyen letölthető segédletet.

A leglényegesebb szempontnak annak kell lennie, hogy megbízható helyről szerezd be új eszközöd. Főként az internetes rendeléseknél kell odafigyelni, hogy ha túl olcsó valami ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg egy kamu oldallal van dolgod.

Összegezve

Ebben a cikkben kicsit részletesen is olvashattál a szárítógép vásárláshoz szükséges átgondolandó részletkérdésekről. Érdemes előbb tervezni és csak utána vágj bele, ha már meghoztad a végleges döntésed. Ha úgy gondolod, hogy szükséged van egy szárítógépre, akkor a fenti szempontokat végig vizsgálva könnyen kiválaszthatod a berendezésedet. Ha a szárítógép vásárlási tanácsok szerinti szempontokat megvizsgálod, akkor nagyon nem foghatsz mellé.