Mik a legjobb vasaló választási tanácsok?

Ha jó vasalót szeretnél választani, akkor ezeket a tanácsokat érdemes szem előtt tartani. A bejegyzés a hagyományos vasalókról szól, melyek egyszerű készülékek, a célra pedig tökéletesen alkalmasak. Ha feljebb megyünk az árral, akkor találkozhatunk profi tulajdonságokkal is. Tehát a vasaló választási tanácsok:

Hogyan válaszd a legjobb vasalót?

Ha az általános feladatokra szeretnénk egy jó vasalót választani, akkor a következő vasaló választási tanácsok által megadott szempontokat érdemes szem előtt tartani:

 • Választásnál célszerű olyan orr résszel választani, amivel be lehet férni a kisebb helyekre, a sarkokra is.
 • Az se jó ha túl könnyű és az se ha túl nehéz. Ha könnyű, akkor a jobb vasalás érdekében jobban kell nyomnunk, ha pedig túl nehéz, akkor a karizmaink fogják bánni a műveletet hosszabb távon. Itt vizsgáljuk meg a készülék súlyát, és az alapján döntsük el, hogy számunkra megfelelő lehet-e.
 • Ha a vasaló talpon több a gőznyílás, akkor sokkal hatékonyabb is lesz, mivel több helyen tudjuk egyszerre a gőzt adagolni.
 • Illetve, ha bármilyen egyéb funkcióra is szükségünk van (például csepegésgátló rendszer), akkor azt is figyelembe vehetjük. A vasaló funkcióiról egy külön cikk szól.

Valójában a legalapvetőbb funkciókat bármelyik vasaló képes ellátni, itt igazából az igényünk szabja meg a határokat. Felsorolok néhányat:

 • A víztartály kapacitását vesszük figyelembe, ha kevesebb alkalommal szeretnénk után tölteni, valamint ha több gőzt használunk egyes ruhaneműk vasalásakor.
 • Ha nagyobb teljesítményre van szükségünk, akkor a gőz adagolása és a gőzlöket is meghatározhatja a választásunkat (nyilván minél nagyobbak ezek az értékek annál jobb teljesítményre képes a vasaló).
 • Ha még ennél is professzionálisabb gépre van szükségünk, akkor mindenképpen a gőzállomások között nézzünk körbe. Összességében a viszonylag olcsóbb („alsó közép”) kategóriában is találhatunk számunkra megfelelő, kiválóan használható készüléket.

Mik a vasaló főbb tulajdonságai?

Az általános funkciókkal, a vasalókkal kapcsolatos cikkben írtam részletesen is. Itt most egy-két fontos dolgot szeretnék kiemelni. Ha ilyen eszközt szeretnél, akkor ezek az adatok alapján válogathatsz.

Legolcsóbb készülékek között csak úti vasaló ajánlatával találkozhatunk, ezeknek az egyetlen előnye talán az, hogy kis helyen is elfér, így könnyebben vihetjük magunkkal, ha nagyon szükségünk van ilyen funkcióra. De itt is találhatunk jobban összerakott készülékeket a drágább kategóriában.

Néhány általános adattal fogunk foglalkozni, amelyek a következőek:

 • A hagyományos vasalóknál a ruha minőségéhez/anyagához mérten lehet szabályozni a hőmérsékletet és a gőz mennyiségét. Szinte mindegyik vasaló 3 fokozatot tartalmaz (legalábbis én még nem láttam más típust). Általános, hogy mindegyiknek van hőfokszabályozója, még a legolcsóbb gépeknek is. Ezek is alkalmasak arra, hogy bármilyen vasalási technikát tudjunk alkalmazni: szárazon, gőzölve, de még vizet permetezve is lehet vele dolgozni.
 • Általános már ezekben az eszközökben, hogy a vízkőlerakódásokat is maga a készülék oldja meg. Ezzel megkönnyíti a karbantartást, valamint a berendezésnek is hosszabb élettartamot biztosít. Hogy milyen vizet érdemes beletennünk, arról a későbbiekben külön cikk fog szólni.

Drágább készülékek egyes esetekben plusz funkciókkal rendelkezhetnek, melyek a következők lehetnek:

 • Elérhető egy olyan hőmérséklet optimalizáló rendszer, melynek a segítségével a gyártó garantálja, hogy soha semmilyen ruhát/textíliát sem égetünk ki, még akkor sem, ha vasalótalppal lefelé is hagyjuk az anyagon.
 • Esetenként a tápkábelt is fel lehet csévélni, mint porszívók esetében, a tárolás megkönnyítése érdekében.

Vasaló néhány tulajdonsága (tájékoztató jelleggel):

 • Ár skála: 3.000-60.000 Ft
 • Teljesítmény: 1000-3100 W
 • Víztartály kapacitása: 0,08-1,5 l
 • Gőz adagolása: 40-50 g/perc – nem mindenhol adott
 • Gőzlöket: 120-250 g/perc – nem mindenhol adott

Összegezve

Kisebb feladatokra, elég egy sima, hagyományos vasaló. Ha komolyabb és összetettebb feladatok elvégzésére van szükség, akkor célszerű lehet egy gőzállomás megvásárlásán elgondolkodni.

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb