3+1 tipp az energiafogyasztás csökkentésére

Napjainkban sajnos az energiaárak nagyon elszabadultak, és nem lehet tudni, hogy még mi lesz a jövőben. Ez azzal jár együtt, hogy még nagyobb szükség van az energiafogyasztás csökkentésére, ez által is megkímélve a pénztárcánkat. Az egyes eszközökhöz szükséges spórolási lehetőségekről itt olvashatsz bővebben. Most nézzünk meg néhány tippet az energiafogyasztás csökkentésére!

1. Készenléti állapot

Meglepően sok energiát, így pénzt pazarolhatunk abban az esetben, ha a készülékeinket nem húzzuk ki a konnektorból, vagy nem kapcsoljuk teljesen ki, így készenléti állapotban maradnak. Ilyenek lehetnek például a televízió, dekóderek, intelligens eszközök, mikrohullámú sütő, nyomtatók, laptopok (nem elég csupán lecsukni a fedelet), de ebbe a körbe tartozik a mobiltelefon, vagy egyéb elektronikai eszköz töltése is.

Mobiltelefont töltéséről érdemes még néhány szót szólni. Elsődlegesen az a legfontosabb, hogy a készülék néhány óra alatt feltölt, ez időn túl hagyni a töltőn már nem szabad. Éppen ezért sokkal jobb, ha napközben töltöd és nem éjszaka, mivel ilyenkor figyelemmel tudod kísérni a töltöttségi szintet. Itt az is fontos, hogy ne csak a készüléket húzzuk le a töltőről, hanem a töltőt is húzzuk ki a konnektorból!

Kis kitérés: érdemes azt is figyelembe venni, hogy a mostani okos eszközök már tudják, hogy nappal vagy éjszaka vannak töltésen. Ez azért érdekes, mert napközben úgynevezett gyors töltést alkalmaznak, amivel egyes esetekben az akkumulátor élettartamát csökkenthetjük. Ha viszont éjszaka töltjük lassú töltésen, ami több időt vesz igénybe, azzal megkíméljük mobiltelefonunk akkumulátorát, viszont nem fogjuk tudni ellenőrizni a töltöttségi szintet és a feleslegesnél tovább marad a hálózatban.

2. Hosszú távú befektetés

Amennyiben nem tervezel rövid időn belül költözni érdemes gondolkodnod hosszú távú befektetésekben az energiahatékonyság érdekében. A többrétegű üvegek, megfelelő keretek csökkentik az ablakok hőveszteségét. A ház falainak leszigetelése egy fontos lépés ehhez. Itt mindenképpen a vastagabb szigetelőanyagot érdemes választani, hosszú távon nem jó opció a vékony, de olcsóbb alapanyag.

A napelemek és a hőszivattyúk beszerzése is jelentősen hozzájárul a lakásunk energiahatékonyságához, emellett a környezetre nézve sem ártalmasak. Bár nem olcsó mulatság egy ilyen művelet, ha előre tervezünk, akkor hosszabb távon jobban járhatunk velük.

Ha új háztartási gép beszerzése válik szükségesség, akkor kiemelt figyelmet fordíts az eszköz energiahatékonyságára is. Mivel a legtöbb esetben ez csak pár ezer forintos plusz tétel a termék árában, a későbbiekben a használat során jelentősen visszahozhatja energiamegtakarításban.

3. Kevesebb eszközhasználat

Adja magát, hogy amit nem használunk, az nem is fogyaszt energiát. Viszont nem a középkorban élünk, hogy minden modern segítséget megvonjunk magunktól, így inkább azt mondanám, hogy korlátozzuk ezen eszközök használatát. Minél kevesebbszer kapcsoljuk be berendezéseinket, annál kisebb lesz az energiafelhasználásuk is. Például egy mosás elindításához várd meg, amíg egy adagnyi ruha összegyűlik, és akkor kapcsold be a gépet. Mosogatógép esetében ugyanígy járhatunk el a nagyobb hatékonyság érdekében.

Egyértelműnek tűnik, azonban nem mindig az, de az évszaknak megfelelő öltözködéssel is rengeteget tehetünk a rezsiszámlánk csökkentése érdekében. Így télen egy plusz pulóver felvételével lehetőség van lejjebb venni a termosztát hőmérséklet szabályozóját egy fokkal. A legtöbb forrás szerint már ezzel is 10%-ot tudunk spórolni. Nyáron a nagy melegben a légkondi bekapcsolása helyett, egy megfelelően szellőző, laza ruházat is rengeteget tud segíteni a komfortunkon, áramhasználat nélkül is.

+1. Kitartás

Habár egy korábbi cikkben már szó volt róla, de ahogy a mondás is tartja egy fecske nem csinál nyarat. Ha csak egy-egy alkalommal foglalkozol ezeknek a szabályoknak a betartásával, akkor nem érhetsz el vele jelentős eredményt. Még nehezebb a dolog, akik többen, családdal élnek együtt. Ott ugyanis a megfelelő eredmény eléréséhez szükség van arra, hogy mindenki együttműködjön és kivegye a részét az energiacsökkentésből.

Összegezve

Ebben a cikkben már egy kicsit nagyobb perspektívából is megvizsgáltuk a fogyasztás csökkentésének a lehetőségeit. Ha van lehetőséged a megvalósításra, akkor érdemes belevágni, mert jelentős eredményeket lehet elérni.

Forrás:

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Szólj hozzá!

tizenhat − 11 =