Mennyi áramot fogyasztanak eszközeink?

A tudomány és a technika előrehaladtával egyre több olyan eszköz foglal helyet otthonunkban, amelynek valamilyen formában szüksége van energiára a működéséhez. Hogy mennyi áramot fogyasztanak ezek a berendezések azt nem minden esetben könnyű meghatározni.

A könnyebb kezelhetőség érdekében osszuk a háztartási gépek energiafogyasztási adatait hat nagy csoportra:

  • Vizes készülékek: minden olyan berendezés, amely a működéséhez vagy vizet használ. Ilyen például: mosógép, mosogatógép, szárítógép.
  • Hideg készülékek: minden olyan gép, amely a hűtésért felel. Ilyen például a hűtőszekrény, vagy a fagyasztó. Itt most a különböző klímákról nem beszélünk, mivel a legtöbb esetben nem létszükséglet a háztartásbeli jelenléte.
  • Fogyasztói elektronika: ide tartoznak az olyan dolgok, mint a televízió, számítógépek, laptopok, vagy bármi más, ami a szórakoztatásért felel.
  • Világítás: ide sorolható minden olyan elektronikai kis eszköz, ami a világosságért felelős.
  • Főzés: a főzéshez használt háztartási gépek sorolandóak ebbe a csoportba, ilyen például a mikró, tűzhely, főzőlap, sütő, vízforraló, kávéfőző.
  • Nem napi használatú készülékek: ezeket a berendezéseket nem használjuk minden nap, de mégis minden háztartás szerves részét képezik. Ilyen a porszívó és gőztisztító.

Előszóban

Mielőtt bármilyen számításba, vagy számítási alapba belemegyünk fontos leszögezni, hogy ezek csak tájékoztató jellegű adatok!

A legpontosabb mérési adatokat akkor kapod meg, ha egy fogyasztásmérővel leméred bizonyos időszakban az adott háztartási gép energiafelhasználását. Ilyen például egy mosási ciklus, vagy a hűtő működése esetében egy napos mérési adat.

Vizes készülékek

Nem mindegy, hogy milyen számadatokat használunk a számításhoz, mert egyes esetekben a valóságtól egy teljesen elrugaszkodott mérőszámmal is kalkulálhatunk. Hogy ezt elkerüljük, nézzünk bele a témába kicsit részletesebben is, mennyi áramot fogyasztanak ezek a készülékek?

Mosógép

A mosógépeknél kétféle adatot is láthatsz. Az első egy évi energiafogyasztás és egy energiafogyasztás /100 mosás. Sokkal jobb értékekkel tudunk számolni az utóbbi adatok figyelembevételével.

A mosógépek többségére az alábbi adatok jöhetnek számításba, ha az energiafogyasztás/100 mosásra vetítjük le.

Elöltöltős mosógépek: 47 – 78 kWh,
Felültöltős mosógépek: 59 – 86 kWh.

Ha vásárlás előtt állsz, akkor mindenképpen nézd ezt az adatot is, kiemelten igaz ez a felültöltős gépekre, mivel itt az energiafogyasztás jelentősebb lehet, mint elöltöltős változataiknál.

Ha mosó-szárítógéppel rendelkezel, akkor a mosási ciklus részre ugyanezek az adatok vonatkoznak, viszont a teljes mosás és szárítással egybekötött programok energiafogyasztása már nyilván más lesz.

Mosó-szárítógép energiafogyasztás/100 mosás: 266 – 435 kWh.

Mosogatógép

A mosogatógép energiafogyasztásának megadására kétféle módszer létezik a gyakorlatban. Vagy az energiafogyasztás/100 mosás (energiacímke alapját ez az adat képezi) vagy pedig egy-egy mosás alapján került meghatározásra. A könnyebb kezelhetőség érdekében maradjunk az energiacímkés, azaz a 100 mosásos változatnál.

Mosogatógépek energiafogyasztás / 100 mosás: 54 – 103 kWh

Így kimondhatjuk, hogy 0,54 és 1,03 kWh egy mosás áramfogyasztása.

Szárítógép

Az energiafogyasztás a szárítógépek esetében egy-egy programra van meghatározva. Ez azt jelenti, hogy minden egyes program indítása esetén ezzel az adattal számolhatunk. Az sem mindegy milyen programot használunk, mivel már azzal is változhatnak a mérési adataink!

Hőszivattyús szárítógép energiafogyasztása: 1,44 – 2,1 kWh
Kondenzációs társáé: 1,69 – 5,2 kWh.

Hideg készülékek

A hűtő készülékek esetében napi és évi energiafogyasztási adatokat láthatunk. Mi most az éves adatokat vesszük figyelembe, hogy mégis mennyi áramot fogyasztanak a hűtő berendezések?

Az éves adatokból már könnyen ki tudjuk számítani, hogy készülékünk mennyit fogyaszt egy adott nap, amiből egy szorzással már a havi fogyasztásra is könnyen kalkulálhatunk. Eltérések itt is lehetnek, mert áramszünet alatt (esetleg, ha a család egyes tagjai véletlenül kihúzzák a konnektorból több órára) nem fog fogyasztani, viszont többet fogyaszt, ha működik a leolvasztó funkciója és gyakrabban nyitogatjuk az ajtót.

Hűtőszekrény

Kombinált hűtőszekrény: 186 – 251 kWh,
Egyszerű berendezés: 116 – 152 kWh,
Side by side hűtőszekrény: 244 – 401 kWh

áramot használnak fel évente.

A side by side hűtőnek legmagasabb a fogyasztása, de ne felejtsük el, hogy méretei is sokkal nagyobbak, mint a társaié. Ennek ellenére ha a legalacsonyabb fogyasztásokkal számolunk, akkor még mindig jobban megéri a side by side hűtő, mintha két készüléket tartanánk fenn.

Fagyasztó

Kétféle fagyasztótípus létezik, így a kettő fajtát külön fogjuk számolni, bár jelentős különbség nincs köztük az energiahasználatot illetően. Nyilván minél nagyobb, minél több liter űrtartalommal bír, illetve minél régebbi gyártású, annál magasabb lesz az áramfelhasználása is a berendezésnek.

Fagyasztószekrények: 212 – 329 kWh,
Fagyasztóládák: 200 – 333 kWh

fogyasztással rendelkeznek évente.

Fogyasztói elektronika

Itt csak néhány eszközt vizsgálunk meg, ezek pedig: számítógép, laptop, televízió. Megtudhatjuk, hogy mennyi áramot használnak ezek az eszközök a működésük során.

Kezdjük a televízió készülékekkel, ezt egész jól lehet számszerűsíteni. Ezeknél az eszközöknél az energiafogyasztás / 1000 óra alapján van kiszámolva. Ez az adat szerepel az új energiacímkéken is. Így a televízió készülékek áramfelhasználása: 25 – 105 kWh.

Számítógépek és laptopok esetén az áramfogyasztás attól is függ, hogy mit csinálunk éppen a gépen. Más lesz az eredmény, ha üresjáratban megy és más lesz akkor is, ha videóvágással foglalkozunk. Utóbbi sokkal jobban igénybe veszi a processzort, így eszközünk többet fog fogyasztani az áramból is.

Asztali számítógépnél nem elég a gépház áramfelvételére koncentrálnunk, hanem a monitort vagy monitorokat, hangfalat, esetleg nyomtatót is számításba kell vennünk. Egy laptop esetén elég csak a kis készülékkel foglalkoznunk.

Igazából erre pontos adatok akkor kapunk, ha egy külön fogyasztásmérővel lemérjük a géphasználatunk áramigényét, az adott nap használati intervallumában. Egy mérés alapján (nem hivatalosan) egy laptop 0,076 kWh fogyasztással bír, ha folyamatosan konnektorról működtetjük.

Világítás

Manapság elég sokféle világítással találkozhatunk. Láthatsz mennyezeti, fali, konyhai lámpákat, valamint csillárokat is a boltok polcain. De tudjuk, hogy mennyi áramot fogyasztanak?

Ha egybeépített szerkezetet szerzünk be, annak az energiafelhasználását a gyártó a berendezés csomagolásán feltünteti. Léteznek olyan világítási formák is, ahol a lámpatestbe egy speciális izzót szükséges beszereznünk, de ennek ugyancsak megvan a fogyasztási adata.

A LED izzók manapság a legtöbb otthonban már leváltották a régi halogén izzókat, így átlagosan 5-6 Watt egy ilyen világító test áramfogyasztása egy óra leforgása alatt.

Ezek alapján azt érdemes néznünk, hogy mennyi ideig világítunk a lakásban egy nap, így már könnyen ki tudjuk számolni, hogy ez mennyi áramfelvételt generál egy hónapban.

Ezekhez az adatokhoz ne felejtsd el hozzászámolni a kültéren használt automatikusan működő lámpákat, valamint az éjszakai fényeket sem.

Főzés

Nehezen mérhető a főzés eszközeinek az áramfogyasztása, mivel nem mindig működtetjük őket, és ha használatban is vannak, akkor sem egységes fokozaton főzünk/sütünk, hanem különböző égőfejeken, különböző teljesítménnyel. Azért megkísérlünk egy számítást végezni ezekkel az értékekkel is!

Tűzhely

Most az áramfogyasztókkal fogunk foglalkozni.

A sütőknél általában az energiaosztály besorolásáról lehet információkhoz jutni a leggyorsabban. A boltokban levő sütők döntő többsége az ‘A’ vagy ‘A+’ energiahatékonysági osztályba tartozik, így érdemes ezekkel az adatokkal számolni. Ezeket az értékeket 100 üzemciklusra vetítve adja meg a jogszabály.

‘A+’ energiaosztály 62 – 82 kWh,
‘A’ pedig 82 – 107 kWh.

Ha egy alkalomra szeretnénk egy hozzávetőleges értéket kapni, akkor ezt 100-zal el kell osztanunk.

A főzőlapok használatát a teljesítmény alapján próbáljuk meg kiszámolni. Általában

nagy égőfej 1700 – 2300 W,
normál égőfej: 1200 W,
kis égőfej: 500 – 1800 W.

Ha ezzel számolunk, akkor már kaphatunk egy képet arról, hogy a használatuk időtartamához mérten mennyi az energiafogyasztása ezeknek a berendezéseknek.

Mikró

A mikrók többségének a teljesítménye 700 – 900 W, míg a grill mód teljesítménye 800 – 1000 W. De ez nem azt jelenti, hogy ennyi lenne a tényleges áramfogyasztása!

Általában 1200 – 1500 W körüli ezeknek az eszközöknek a valós energiaigénye.

Mivel ezeket a berendezéseket nem szoktuk több órán keresztül járatni, így az áramigénye nem tartozik a legjelentősebb fogyasztók közé.

Vízforraló

A vízforralók teljesítménye 900 – 3000 W-os skálán mozog.

Mivel ezeket az eszközöket arra tervezték, hogy minél gyorsabban forralják fel a szükséges vizet, így egy forralási alkalom alatt maximum pár percig működnek. Minél nagyobb a teljesítménye, annál kevesebb időre van szüksége a víz felforralásához, így az energiafogyasztás valamilyen szinten kiegyenlítődik.

Az átlagos vízforralók 2000 W-os teljesítményűek, így ezen a példán keresztül számoljuk ki, hogy 5 perc alatt mennyit fogyaszt ez az eszköz. 2000/60 = 33,333 W, ez azt jelenti, hogy egy perc alatt ennyi a fogyasztás, ha pedig megszorozzuk 5-tel akkor kijön a példánkban szereplő érték, ami 166,66 W. Ez pedig azt jelenti, hogy 0,1666 kWh lesz 5 perc alatt a vízforralónk fogyasztása.

Kávéfőző

Sokféle kávéfőző készülékkel találkozhatunk ma a piacon, de kijelenthetjük, hogy

800 – 2000 W-os fogyasztás jellemző.

Így a saját berendezésünk áramigényét hasonló módon tudjuk meghatározni, mint az előző példánál a vízforralók esetében.

Nem napi használatú készülékek

Annak ellenére, hogy nem minden nap használjuk ezeket az eszközöket, még számításba kell vennünk az áramfogyasztásukat. Mindenki más-más eszközt használ, más-más fokozaton és más-más időtartam erejéig.

Porszívó

Egy EU-s rendelet 900 W-ban maximalizálta a háztartásokban használható porszívók teljesítményét, így a legtöbb ilyen készülék ma az ‘A’ energiaosztályba tartozik energiafelhasználás terén is. Ipari használatra továbbra is jelen lehetnek a nagy teljesítményű gépek, de ma már annyira jó a technikai háttere az otthon használatos porszívóknak, hogy nem érdemes ilyenbe fektetni a pénzünket.

Az éves energiafogyasztása a készülékeknek 10 – 28 kWh.

Hogyan számolják ki az éves használatnak az energiaigényét, arról itt tudsz olvasni.

Gőztisztító

Gőztisztítók esetén nem igazán találkozunk más adattal a teljesítményen kívül, így abból fogunk kiindulni, ha fogyasztást kell kalkulálnunk.

Takarítógép teljesítménye: 1600 – 1700 W,
Gőzfelmosó: 1200 – 1550 W,
Multifunkciós gép: 1300 – 1700 W,
Kézi eszköz: 1000 – 1200 W,
Tartályos gőztisztítóé: 1500 – 2200 W.

Ha nem tudjuk, hogy gépünknek mi a pontos teljesítménye, akkor ezekkel az adatokkal már egy kicsit könnyebb lesz a számolás. Ezek a teljesítmények egy órás takarítási értékekkel kalkulálnak.

Záró rész

Az eszközeink többsége rengeteg áramot elfogyaszt működése során. Hogy melyik a legnagyobb fogyasztó ezek közül és egy átlagos háztartásban milyen arányú a fogyasztása az a sorozat következő részéből kiderül.

Forrás: