Mit jelent a side by side hűtő?

Méretei és ára miatt a hazai háztartásokban ritkábban találhatóak meg, mint kombinált társaik. A cikkből megtudhatod mit jelent a side by side hűtő? Olyan információkat is megtudhatsz, amik segíthetnek ennek a fajta készüléknek a megfelelő kiválasztásában.

A side by side hűtőről mit kell tudnunk?

A side by side hűtő általában két vagy annál több ajtóval rendelkező hűtőszekrény. Általános a 2 vagy 3 ajtó van ezeken a berendezéseken, de találkozhatunk 4 ajtós változattal is!

Külön ajtó nyitja a fagyasztó részt és külön ajtó a hűtő rekeszt. Ezeket az ajtókat nem egymás alatt találjuk, mint a kombinált hűtőszekrény esetében, hanem egymás mellett (4 ajtósnál már 2 ajtó a másik 2 ajtó alatt kap helyet). A szó szoros értelmében szekrénynek kinéző eszközökről beszélhetünk.

Általánosan elmondható, hogy az egyik oldala fagyasztó, a másik pedig egyszerű hűtő. Lényegesen nagyobbak ezek a hűtők, mint egyszerűbb társaik, ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb a nettó űrtartalom.

Ebben a típusban nem találunk beépíthető alternatívát, ezek a gépek mind szabadonállóak. Hogy milyen speciális funkciókkal találkozhatsz, arról egy külön cikk szól, amit itt olvashatsz.

Milyen adatokkal találkozhatunk side by side hűtő vásárlása esetén?

Néhány fontosabb adat a side by side hűtők választásához (tájékoztatás):

 • Évi energiafogyasztás: 244 – 401 kWh
 • Ár skála: 150.000-1.500.000 Ft
 • Nettó űrtartalom: 433-688 l (egész hűtőre vonatkozik)
 • Hűtőszekrény nettó térfogata: 338-589 l (sima hűtőszekrény rész)
 • Hűtőszekrény rekesz nettó térfogata: 126-212 l (fagyasztó)
 • Polcok anyaga: üveg, színes üveg, biztonsági üveg
 • Zajszint: 37-45 dB
 • Fagyasztókapacitás: 5-16kg
 • Hűtve tartási idő áramellátás nélkül: 8-24 h (ez az időtartam attól függően változhat, hogy idő közben hányszor nyitjuk ki a hűtőajtót, minél többször annál kevesebb lesz az időtartamunk)

Az induló ár jóval magasabb, mint az egyszerű hűtők esetén.

Itt is megtalálhatóak azok a funkciók, amik a hagyományos hűtőknél. Gyors hűtés és gyors fagyasztás funkciókat már az alapkészülékben is megvannak.

Ahol érintő képernyővel találkozunk, ott már a gyerekzár funkció alap.

Itt akkor is jelez a hűtő, ha nyitva maradt az ajtaja.

Milyen speciális tulajdonságokkal rendelkezhetnek?

A drágább side by side hűtőszekrények is rendelkeznek plusz funkcióval, nézzünk meg most ezekből néhányat:

 • Drágább készülékeket már a vízhálózatra is rá tudunk kötni. Beállítástól függően kaphatunk hideg vizet, vagy akár jeget (néhány gyártó feltünteti a maximális mennyiséget) is.
 • Találkozhatunk még a belső hátlap részére beépített LED-es világítással, mely az egész hűtőt be tudja világítani a tetejétől az aljáig.
 • Egyes berendezések már tartalmaznak szagtalanító szűrőt is. Így elkerülhető, hogy eszközünkből kivéve ínycsiklandónak kinéző falatok csalódást okozzanak azzal, hogy átveszik a hűtő orrfacsaróan büdös szagát.
 • Drágább készülékek esetén lehet külön bortartó rekesz is, külön vezérelhető hőmérséklettel.
 • Van, ahol külön vákuumrekesz is található, mely kivonja a levegőt a tárolt ételekből így tovább megmarad a frissességük, valamint néhány helyen a gyártó azt is ígéri, hogy a fűszerek gyorsabban fejtik ki hatásukat, így a pácolt ételek elkészítése kevesebb időt vesz igénybe.
 • Ugyanakkor van még egy érdekes funkciója, hogy a hűtőszekrény ajtaja érintésre kinyílik. Ennek akkor van jelentősége, ha tele van a kezünk és egyébként csak nehezebben tudnánk kinyitni, vagy pedig ha annyira tele van pakolva az ajtó, hogy manuálisan már nehezebben nyitható.
 • Ajtó csukásánál csillapítási rendszerrel is találkozhatunk, valamint olyan rozsdamentes acél felülettel, melyen az ujjlenyomatok kevésbé látszanak meg.
 • Találhatunk olyan funkciót, mely a gyümölcstartó rekesz páratartalmát is tudja szabályozni, ami által hosszabb ideig eltarthatóak maradnak a rekeszben tárolt élelmiszerek.
 • Ezeknél a készülékeknél találkozhatunk még számítógéppel vagy mobil eszközzel történő távoli irányítási lehetőséggel is.

Rendelkeznek még további sok érdekes funkcióval is. Ha kíváncsi vagy ezekre a speciális tulajdonságokra, akkor itt el tudod olvasni.

Kinek ajánlom?

Egy nagyobb családba (3-4 fő fölött) kivételesen jó szolgálatot tehet. Általában olyan helyeken van nagyobb haszna, ahol a kombinált hűtőszekrények méretüknél fogva már kicsik. Ennek ellenére egy gépen belül szükség van mind a hűtő, mind a fagyasztó rekeszre.

Összegezés

Amennyiben nagyobb tárolókapacitásra van szükségünk, akkor jobb, ha egy darab side by side hűtőszekrényt veszünk, mintha két darab kombinált hűtőnk lenne.

Annak ellenére, hogy nem a legelterjedtebb típus a nagyobb háztartásokban mégis nagy népszerűségnek örvend ez a berendezés.