Kombinált hűtőszekrény: a legjobb választás?

Praktikussága miatt, talán a kombinált hűtőszekrény a leginkább elterjedt a hazai háztartásokban. A cikkben szó lesz arról, hogy a választásnál mire érdemes figyelni, milyen adatokkal találkozhatsz és arról is, hogy kinek megfelelőek ezek a készülékek. A speciális funkciókról külön cikk szól, amit itt olvashatsz.

Mi az a kombinált hűtőszekrény?

Kombinált hűtőszekrény hivatalos megfogalmazása: olyan hűtőszekrény, mely több rekesztípust tartalmaz. Általában ez azt jelenti, hogy a berendezés a hűtő rész mellett tartalmaz egy fagyasztó rekeszt is.

Ezt a fajta elkülönítést a gyártók kétféleképpen tudják kivitelezni.

Egyik, ha egy ajtó van a készüléken és belül egy kis rekeszben található csak a fagyasztó. Ez az olcsóbb megoldás. Ebben a megoldásban csak egy kondenzátor szabályozza a hűtőszekrény egészét.

A másik pedig, hogy két külön ajtó van a hűtőszekrényen egymás alatt, az egyik a sima hűtőszekrény rész, a másik pedig a fagyasztó rekesz. Ez már a „drágább” készülékek sajátja. Itt már két külön hűtőkörrel találkozhatunk, így ez a megoldás sokkal hatékonyabb.

Létezik szabadon álló és beépíthető változat is. Ez konyhabútorunk, de leginkább ízlésünk és lehetőségünk függvénye. Mindkét változat szépen teszi a dolgát, ma már mindkét verziónál találkozhatunk a legmodernebb funkciókkal is. De mire figyeljünk?

Mire figyeljünk kombinált hűtőszekrény vásárlása során?

Milyen energiaosztályok vannak?

A legdrágább kategóriában is csak „C” osztályos hűtőszekrényt láthatunk, az új energia címke alapján. A viszonylag drága készülékeknél lehet még „D” osztályt is észrevenni (általában a 200 – 300.000 Ft-os árkategóriában).

Láttam már olyat is, hogy egy gyártónak csak egyféle energiaosztályba tartozó gépei vannak (ez lehet bármilyen energiaosztályú).

Döntően „E” és „F” osztályokba tartozó készülékekkel lehet találkozni jelenleg a kereskedelemben. Ezeknek a berendezéseknek a legtöbbje megfelel a régi beosztás „A” fokozatának.

Ha kíváncsi vagy az új energiaosztályokra, akkor itt elolvashatod.

Milyen tulajdonságok fontosak még?

Leolvasztás

Már szinte mindegyik hűtőszekrényben találhatunk automatikus leolvasztó rendszert. Ez azt jelenti, hogy a hűtő belső terében nem képződik jég, mivel a készülék ezt megakadályozza.

Itt találkozhatunk automatikus rendszerekkel a drágább kategóriában, de létezik kézi verzió is. Mivel én mindig bizalmatlan vagyok, így olyan készüléket érdemes választanunk, melynek a leírásában szerepel ez a funkció. Nehogy megtaláljuk az egyetlen olyan berendezést a piacon, amelynél még nincs meg ez az „extra” tulajdonság.

Ajtónyitás

Az ajtók általában megfordíthatóak már ezeknél a modern készülékeknél. De ahol nem, ott jobb oldali nyitással találkozhatunk. Elhelyezésnél erre figyeljünk oda, hogy milyenre van szükségünk, nehogy itt is megtaláljuk az egyetlen kivételt, aminél nincs cserélhető lehetőség.

Kiegészítők

Hozzátartozó kiegészítők közül is találhatunk már sokfélét. Például külön tojástartót (bármilyen meglepő ez nem automatikusan jár az összes hűtőszekrényhez), jégkockatartót és hűtőakku-t.

A hűtőakku akkor jön jól, ha van hozzá való hűtőtáskánk, amit túrázáshoz magunkkal vihetünk. A kisebb méretű hűtőtáskák alkalmasak arra, hogy a patikában kiváltott hűtve tárolandó gyógyszerünket hazaszállíthassuk a kánikulában.

Súly és méret

Vásárlás előtt érdemes megnézi a gépek súlyát is, mivel valahogy be kell jutnia a rendeltetési helyére. Ezek az eszközök könnyen elérhetik a 70 – 80 kg-ot (egyes esetekben 90 kg-ot) is. Ennek a becipelése pedig nem egy és talán nem is két emberes feladat.

Emellett fontos szempont lehet a berendezés mérete, mivel találhatunk a szabványtól eltérő készülékeket is.

Milyen adatokkal találkozhatunk kombinált hűtőszekrény vásárlása esetén?

Tájékoztató jelleggel néhány fontos adat:

 • Ár skála: 64.000 – 810.000 Ft
 • Nettó űrtartalom: 83 – 631 l (egész hűtőre vonatkozik)
 • Hűtőszekrény nettó térfogata: 74 – 479 l (sima hűtőszekrény rész)
 • Hűtőszekrény rekesz nettó térfogata: 8 – 158 l (fagyasztó rész)
 • Hűtve tartási idő áramellátás nélkül: 9 – 33 h
 • Zajszint: 33 – 42 dB
 • Évi energiafogyasztás: 186 – 251 kWh
 • Hűtő polcok száma: 3 – 6 db
 • Ajtórekeszek száma: 3 – 6 db
 • Polcok anyaga: műanyag, üveg, biztonsági üveg
 • Fagyasztókapacitás / 24 h: 3 – 16 kg
 • Jégkocka készítés / 24h: 10 kg (ez elég kevés helyen van megadva)

A fagyasztókapacitás azt jelenti, hogy az adott fagyasztó rekeszben 24 óra alatt, mekkora lefagyasztható élelmiszer mennyiséget garantál a gyártó. Ezt az értéket általában kilogrammban szokták megadni.

Kinek ajánlom?

Kifejezetten jó megoldás, ha kevés a helyünk, ugyanakkor szeretnénk használni a hűtő és a fagyasztó funkciókat is.

A berendezés hátránya, hogy kevesebb helyünk van élelmiszer tárolásra mindkét rekesz esetén, mintha külön lenne mindkét célra egy-egy gépünk.

Ezért főleg kisebb családnak, vagy egyedülállóknak ajánlható jó szívvel ez a fajta készülék.

Fajtán belül a kisebb készülékek nyaralóba, kollégiumba, esetenként irodába, munkahelyekre is kiváló választás lehet.

Összegezve

Ma már lenyűgözően sok funkcióval rendelkeznek ezek a szerkezetek. Még az olcsóbb kategóriában is találhatunk egész jó tulajdonságokat.

A középáras készülékek többsége már rendelkezik a legtöbb speciális funkcióval. Ezekről a speciális funkciókról részletesen itt olvashatsz.

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb