Gyümölcscentrifuga: egészségeset otthonra!

Ma már mindenhol szóba kerül az egészséges életmód, és az ezzel szorosan kapcsolódó egészséges étel. Ehhez egy remek segítőtárs lehet egy jól megválasztott gyümölcscentrifuga. De nézzük meg mire érdemes figyelni, hogy a legjobb modellt választhassuk ki?

Mi az a gyümölcscentrifuga?

A gyümölcscentrifuga egy olyan háztartási kis eszköz, mely segítségével zöldségekből, gyümölcsökből és leveles zöldekből levet készít. Ez az eszköz darálás és préselés segítségével különválasztja a pépet a létől. Bár a kereskedelmi megnevezések az esetek többségében nem tesznek különbséget az egyes eszközök között, ennek ellenére több fajtája is létezik.

Fajtái

Most tekintsük át, hogy milyen fajtái vannak ennek az eszköznek. Tulajdonképpen mindegyiknek az a feladata, hogy valamilyen formában levet nyerjünk ki a zöldségekből, gyümölcsökből. Ipari változatból jóval több eszköz szerepel a kínálatban, itt most az otthon is használható eszközökről lesz szó.

Citrusprés

Citrusprés, vagy citrusfacsaró egy olyan eszköz, mely segítségével citrusok (például narancs, citrom, grépfrút, lime) levét tudjuk kinyerni. Erről bővebben ide kattintva tudsz olvasni.

Gőz gyümölcscentrifuga

A gőz gyümölcscentrifuga egy olyan eszköz, melynél a nyers gyümölcsöket (főleg bogyókat) gőz segítségével melegítenek fel, melyek leve egy apró lyukakkal ellátott szitán keresztül folyik a gyűjtőedénybe. A levet mechanikai eszközök nélkül vonják ki, így rendkívül tiszta, ráadásul a gőznek köszönhetően pasztörizálódik is, így hosszú távú tárolásra is lehetőség nyílik.

Lassú facsaró

Lassú facsaró, lassú gyümölcsprés vagy hidegen sajtoló gyümölcsfacsaró (angolul: slow juicer, vagy masticating juicer) egyetlen, nagy, vastag, csavart alakú facsaró (csiga) segítségével bontja részekre a gyümölcsöt, vagy zöldséget, majd egy statikus szitán nyomja át a levet, a pépet meg egy másik nyíláson keresztül távolítja el.

Ezzel a módszerrel több gyümölcslevet és rostot présel ki, így kevesebb hulladék keletkezik, ráadásul sűrűbb, frissebb és finomabb ízű gyümölcslé készíthető el segítségével. Hátránya, hogy a préselés tovább tart, mint a hagyományos gyümölcscentrifugánál, és általában drágábbak is ezek az eszközök. További negatívum, hogy a tetején levő adagolónyílás általában kisebb, így több előkészületet és szeletelést igényelnek a gyümölcsök és zöldségek.

Centrifugális facsaró

Centrifugális facsaró, vagy gyümölcscentrifuga egy olyan eszköz, mely egy lapos vágópengével aprítja fel a gyümölcsöt vagy a zöldséget, amit ezután nagy sebességgel forgat, majd egy szűrőn keresztülnyom, hogy elválassza a levet a péptől.

Rendkívüli előnyük az erejükben, teljesítményükben rejlik, mely segítségével a keményebb zöldségeket (például a répa, cékla) is pillanatokat alatt le tudja préselni, ráadásul nem igényel annyi előkészítést, mivel nagyobb darabok belehelyezésére is lehetőségünk van. Hátránya, hogy nagyobb zajjal jár, mint a lassú facsaró, és a gyümölcs- vagy zöldséglé is kevesebb tápanyagot tart meg, ráadásul jóval hígabb az állaga.

Biztonság

A gyümölcscentrifuga egy olyan eszköz, amely nagy sebességgel mozgó pengék segítségével képes levet kinyerni a zöldségekből és gyümölcsökből. Éppen ezért a legtöbb gyümölcscentrifuga külön biztonsági funkcióval működik.

Ez azt jelenti, hogy csupán akkor tudod bekapcsolni a gépet, amikor a pengés rész teteje teljesen jól és pontosan illeszkedik a gép aljához. Ezt néha két oldalon fogókarokkal oldják meg. Ha ezek nincsenek rajta, vagy a gép nincs pontosan összeszerelve, akkor egész egyszerűen nem is tudod elindítani.

Milyen jellemzői vannak?

Ha a vásárláson gondolkozol, akkor ilyen tulajdonságú gépek közül tudsz majd választani:

  • Ár skála: 20.000 – 500.000 Ft
  • Teljesítmény: 150 – 1.000 W, Lassúnál: 250 – 400 W
  • Fordulat: 12.600 rpm
  • Létartály kapacitás: 0,45 – 1,25 l
  • Gyümölcshús gyűjtő: 0,7 – 2 l
  • Adagolócső átmérő: 4,0 – 8,2 cm

Néhány modell, akár már az olcsóbb kategóriában is rendelkezik két sebességfokozattal. Ez jó szolgálatot tesz a lágy és a kemény zöldség és gyümölcsfélék még hatékonyabb, és a motorhoz kíméletesebb facsarás során.

Fordulatszámra is ritkán találunk megfelelő információt. A lassú facsarónál értelemszerűen egy alacsonyabb szám van megadva, mivel ennek a készüléknek pont az a lényege, hogy lassan, alacsonyabb fordulaton készítse el nekünk az egészséges nedünk.

Plusz funkciói

Ezekkel a speciális tulajdonságokkal nem rendelkezik mindegyik gyümölcscentrifuga. Ám sok esetben megkönnyítheti a tisztítást, a tárolást vagy csak változtathatsz a gyümölcslé állagán. Nézzük meg mik ezek a funkciók:

  • Mosogatógépben moshatóak a kis eszköz alkatrészei.
  • Pulzáló funkció: ez a gyümölcslé elkészítési módjához tartozik.
  • Beépített vezetéktároló: általában egy kábelcsévélő rendszerről beszélhetünk, így a vezeték nem lesz útban a tárolás során.
  • Állítható rosttartalom: ezt a gyártó úgy oldja meg, hogy kétféle szűrő található a gyümölcscentrifugában, egy finom (kiszűri szinte az összes rostot) és egy durva szűrő (ez pedig átengedi a rosttartalom egy kisebb részét).

Mire figyelj a vásárlás során?

Lehet venni olcsón is elég sok jó értékelést kapott gyümölcscentrifugát, ám ha valami tartósabbat, több funkcióval rendelkezőt szeretnél venni, amit esetleg nem nyűg takarítani, akkor érdemes néhány szempontot figyelembe venni:

Milyen fajtát?

Itt leginkább két fajtát érdemes összehasonlítani a hagyományos gyümölcscentrifugát és a lassú facsarót. A citrusprésről ide kattintva olvashatsz bővebben. Az előző kettő eszköz feladata, a gyümölcsökből és a zöldségekből való lé kipréselése, míg utóbbinál csupán citrusféléket tudunk vele facsarni.

Elkészítési idő

A lassú facsaróval való gyümölcslé készítése, a nevéből is adódik, hogy lassabban dolgozó eszközről beszélhetünk. Ezért a lé minősége kárpótol minket. A gyümölcscentrifuga ezzel szemben sokkal gyorsabb, viszont kevésbé hatékony a leveles zöldségek facsarásánál, mint a lassú társa. Ráadásul a lé minősége sem lesz kiemelkedő. Ez az eszköz akár kétszer gyorsabb is lehet mint a lassú facsaró.

Hatékonyság

A hatékonyságot úgy lehet a legjobban mérni, hogy mennyi az adott eszköz gyümölcslé hozama, és ehhez képest mennyire száraz lesz a hátramaradt pép. Általában elmondható, hogy a két fokozatú lassú facsaró a leghatékonyabb eszköz, tehát ez tud a legtöbb levet kivonni zöldségekből. Ezzel szemben a hagyományos gyümölcscentrifugák gyengébb hatékonysággal rendelkeznek.

Költségvetés

Általában elmondható, hogy az ár növekedésével a gyümölcscentrifuga teljesítménye és a kifacsart lé minősége jobb lesz. A magasabb ár magasabb léhozamot, több funkciót, nagyobb hatékonyságot, könnyebben tisztítható és jobb anyagminőségű modellt jelent. A közép áras kategóriában is akadnak már remek választások, amikkel hatékonyan tudsz dolgozni.

Kialakítása, esztétikája

Ma már nagyon sok modell kiváló dizájnnal rendelkezik, és akár a konyhánk dísze is lehet. Ám nemcsak ez az elsődleges szempont a kialakításnál. Ugyanis figyelembe kell vennünk, hogy nem a legkisebb konyhai eszközről beszélünk, így okozhat meglepetést egy nagyobb méretű gép.

A gyümölcscentrifuga szélessége: 16 – 32 cm, magassága: 33 – 44,5 cm és mélysége: 20 – 34 cm közötti, míg

egy lassú facsaró szélessége: 20 – 37 cm, magassága: 49 – 53 cm és mélysége: 18 – 38 cm lehet.

Egy gyümölcscentrifugánál nemcsak magának az eszköznek a méreteit kell figyelembe vennünk, hanem körülötte is szükségünk van némi térre. Elég helynek kell lennie a gép körül a gyűjtőedények és a préselendő zöldségek és gyümölcsök számára is. Valamint a centrifuga tetejénél is szükségünk van nagyobb térre, hogy megfelelően lehessen adagolni.

Összeszerelhetősége, tisztítása

Általában mindegyik gépet szét kell szednünk a tisztításhoz, majd az újra használat előtt össze kell szerelnünk. Ezt az időt nem tudjuk megspórolni, és nem is igen létezik olyan gyümölcscentrifuga, aminél ez ne így működne. A jó hír, hogy egy idő után már tökéletesen fog menni a szét- és összeszerelés.

Ilyen esetben a mosogatógép lesz a segítőtársunk, mivel az egyes alkatrészek tisztításához nem lesz elég csupán a csapvíz, hanem azt rendesen ki is kell pucolnunk. Ám nem mindegyik modellnél engedélyezi a gyártó a mosogatógépben való tisztítást.

Adagolócső mérete

Az adagolócsövön keresztül tudod beletenni a gyümölcscentrifugába a gyümölcsöket és a zöldségeket. A legtöbb modell kicsi átmérővel rendelkezik. Ez azért is van így, hogy ne lehessen egyszerre nagyobb darabot, vagy túlzottan nagy mennyiséget a gépbe tenni, ezzel károsítva vagy csökkentve a motor teljesítményét.

Illetve biztonság szempontjából is fontos, hogy még egy gyerek se tudja beletenni a kezét az éles részek közé. Viszont a kicsi keresztmetszet azt is jelenti, hogy több időre van szükséged a gyümölcsök és zöldségek előkészítéséhez, nagyobb darabokra vágásához.

Zajosság

Egy viszonylag nagy zajjal járó háztartási eszközről beszélhetünk, ám erről a termékleírásokban csak nagyon ritkán találkozhatunk adatokkal. Általában a zaj szint 60 és 78 dB között mozog. Nyilván a kisebb érték lesz a halkabb modell jellemzője.

Vásárlói vélemények

Nagyon szokták szeretni a gép hatékonyságát, ami azt jelenti, hogy szinte teljesen száraz gyümölcshúst szedhetünk ki belőle. Már egy 800 Wattos, 12.600 rpm fordulatszámmal rendelkező gyümölcscentrifuga is rendívül hatékony, mivel jól lehet vele darálni a nyers céklát, gyömbért, sárgarépát.

További pozitívuma még, hogy egyszerű tisztítani és a vele való munka során sem fröccsen ki semmi, így tisztán lehet vele dolgozni.

Hátrány az egyes olcsóbb modelleknél az anyagok minőségében keresendő, mivel előfordulhat, hogy a gyümölcslétartályt leejtjük és az könnyebben reped, vagy törik. De ilyen lehet egy gyengébb szűrő, amin sokszor elakadnak a nagyobb darab pépek, így munka közben néha ki kell pucolni, hogy továbbra is működjön a préselés.

Hátrányként írják le azt is, hogy nem pontos az illesztés a gép egyes részeinél, így a lé a centrifuga során sok helyen kifolyik belőle. Ez által, pedig takarítást igényel nemcsak a gép, hanem a környezet is.

Összegezve

Az egészséges életmódhoz szorosan kapcsolódó segítőtársat ismerhettünk meg. A választás során érdemes végiggondolni ezeket a szempontokat, hogy az egészséges életmódra való áttérés ne egy nagy csalódással kezdődjön.

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + tizennégy =