Turmixgép: az egészség alapja!

Ma már szinte minden az egészséges életmódról szól. Ennek pedig szerves részét képezi egy jó turmix, vagy a most nagyon divatos smoothie. Ezekhez pedig szükséged lesz egy olyan eszközre, amely segítségével könnyen és gyorsan el tudod készíteni a recepteket. Ez nem más, mint egy jó turmixgép! De mi is ez és hogyan tudsz választani a széles kínálati palettán?

Mi az a turmixgép?

A turmixgép (angolul: electric blender) egy olyan elektromos konyhai kis eszköz, amelyet élelmiszerek aprítására, összekeverésére vagy pürésítésére használnak. Jellemzően egy nagyobb kapacitású tartályból áll, melynek az alján kisebb pengék találhatóak. Ezeket a pengéket pedig a berendezés aljába épített motor hajtja meg. Léteznek nagyobb teljesítményű gépek, amelyek akár jég vagy más fagyasztott élelmiszer aprítására is alkalmasak.

Négy fajta turmixgép található ma a boltokban. Az első a multifunkciós turmix, amelyekkel akár egyszerűbb dolgokat főzhetsz is. Ezekről bővebben itt olvashatsz. A második típus a hagyományos, amely a legtöbb háztartásban megtalálható (képen a bal oldali). A harmadik az egyszerű (angolul personal blender) ez kisebb kapacitással rendelkezik, és más a felépítése is (képen a jobb oldali). A negyedik fajtája pedig a botmixer. Erről külön cikkben lesz szó, melyet itt tudsz elolvasni.

Általános adatok

Általánosan jellemző a turmixgépekre:

 • Ár skála: 13.000 – 300.000 Ft
 • Teljesítmény: 250 – 1000 W
 • Kapacitás: 0,5 – 1,75 liter
 • Sebesség fokozatok: 1 – 4
 • Tál anyaga: üveg, műanyag, ABS

Ma már mindegyik turmixgép rendelkezik biztonsági funkciókkal. Így a motor automatikusan kikapcsol abban az esetben, ha túlmelegszik, vagy az edényt leveszik az alapról. Néhány gép motorja még akkor is kikapcsol, ha a fedelet felnyitják. Általában csúszásmentes kialakítással rendelkeznek, ez azt jelenti, hogy gumírozott lábakon, stabilan áll eszközünk, és nem csúszik el a sima felületeken.

Milyen speciális tulajdonságokkal rendelkezik?

A drágább kategóriában levő készülékek képesek a bennük elhelyezett folyadékokat, akár 100 oC-ra is felmelegíteni. Ez által pedig lehetőséged van különböző ételek elkészítésére is, például: krémlevesek, bébiételek, zöldséglevesek. Ezek a berendezések általában a leveskészítő elnevezést kapják. Teljesítményük csalóka lehet, ugyanis maga a turmix motorteljesítménye a leírásoknál néhány esetben összemosódik a fűtőszál teljesítményével. Ez utóbbi pedig lényegesen több áramot vesz fel, így jóval nagyobb Watt számmal is fog rendelkezni, mint maga a motor. Ezek a készülékek általában hőálló üveg edénnyel és 3 -8 automatikus programmal rendelkeznek.

Ezen kívül van még néhány speciális tulajdonsága a hagyományos turmixgépeknek is:

 • Digitális vezérlőpanel: könnyen és gyorsan érintéssel állítható. A kijelzőn láthatod a még fennmaradó időt, a program számát, valamint ha leveskészítő funkcióval is rendelkezik, akkor a hőmérsékletről is tudsz tájékozódni.
 • Öntisztító üzemmód: ezzel a funkcióval elég csupán a tálba vizet és tisztítószert tennünk, majd az öntisztító üzemmódot választani.
 • Utántöltő kialakítás: ez a turmixgép felső fedelén levő kisebb nyílás, melyen keresztül, akár utólag is hozzáadhatsz élelmiszert az elkészíteni kívánt keverékhez anélkül, hogy le kéne venned a nagy fedelet és leállítani a gépet.
 • Jégaprítás: ez csak és kizárólag a nagyobb teljesítményű gépeknél lehetséges, ahol a gyártó azt külön kiemeli. Egyéb esetben egy ilyen manőver után a gépünk bedobhatja a törülközőt.
 • Impulzus kapcsoló: ha megnyomod, akkor a legnagyobb sebességgel működik, és azonnal leáll, ha felengeded a gombot. Ez jobban irányítja a feldolgozsát, mivel a gomb megnyomásával gépünk azonnal reagál, elengedésével pedig leáll. Jó szolgálatot tehet sűrű szószok állagmegóvásánál, fagyasztott gyümölcsök megfelelő keverésénél, vagy akár kemény és nagy méretű dolgok megfelelő aprításánál.

Milyen kiegészítőkkel rendelkezhet?

Néhány eszközt a gyártó több tartozékkal dob piacra. Mivel hasonló funkcióval bírnak ezek a berendezések, így kifejezetten jól kiegészítik egymást. Ilyen plusz tartozék lehet:

 • Daráló: amivel sajtot, diót, mákot, esetleg kávét és más hasonló élelmiszereket tudsz ledarálni.
 • Aprító: ezekkel pedig főleg zöldségeket tudsz aprítani.
 • Keverőpoharak és fedelek: ilyenkor akár minden családtagnak külön lehet turmixot készíteni. Fedelek között lehet akár szűrő, akár ivókupak, így a keveréket elkészítve rögtön magunkkal is tudjuk vinni.

Ezeknél a kiegészítőknél arra érdemes odafigyelned, hogy más-más kapacitással rendelkezhetnek (általában kevesebb 350 – 500 ml). Ugyanis más méretű tartály használható a kiegészítőkhöz. Így ha szükséged van ilyen funkcióra, akkor ezekre külön figyelj.

Hogyan válaszd a legjobbat?

Ma már rengeteg fajta turmixgép található a boltok polcain. Ahhoz pedig, hogy kiválaszthasd a legjobbat tudnod kell, hogy igényeidnek melyik gép fog megfelelni. Nézzük meg, mire érdemes odafigyelni:

Melyik típus?

Ha csak 1-2 személyre főzöl és kisebb kapacitású gép is elegendő, ami ráadásul olcsó is, akkor az egyszerű turmixgép beszerzését érdemes végiggondolnod. Előnye ezeknek a készülékeknek, hogy hatékonyak, könnyen tisztíthatóak, és jó áron hozzá tudsz jutni. Viszont hátrány lehet, hogy jégaprításra kevésbé alkalmasak, és a hozzávalókat a mixelés előtt apróra kell vágni.

De ha már több fő ellátását tervezed, akkor egy nagyobb kapacitású, több kiegészítővel rendelkező eszközre lesz szükséged, így a hagyományos gépek között érdemes nézelődnöd. Előnye, hogy erősebb, mint az egyszerű, a legtöbb már alkalmas jégaprításra is, ráadásul több sebességfokozattal rendelkeznek. Ennek ellenére a hátránya, hogy tárolásnál több helyet igényel és tisztítása is bonyolultabb lehet.

Viszont, ha már egy profi gépet szeretnél, ami egy könnyebb krémleves elkészítésével is leveszi a terhet a válladról, akkor egy multifunkciós eszközre lesz szükséged. Előnyük, hogy többféle ételt tudsz készíteni velük (nemcsak levest), kiváló minőségűek és rendkívül erős motorral rendelkeznek. Hátrányuk, hogy kategórián belül ezek a legdrágább eszközök, nagy méretük miatt a tárolás sem könnyű, illetve néhány modell használata már bonyolult lehet.

Mekkora teljesítmény?

A teljesítmény meghatározásához első sorban azt gondold végig, hogy mire szeretnéd használni. Ha csak zöldség és gyümölcs aprítás a cél, akkor elég lehet egy kevesebb Watt számmal rendelkező eszköz. De ha már jég aprítását is szeretnéd, vagy esetleg fagyasztott gyümölcsök turmixolására is szükséged van, akkor mindenképpen a nagyobb teljesítményű készülékek között kell keresgélned. Itt a gyártó külön ki is emeli, hogy alkalmas-e a terméke erre a célra. Ha ugyanis nem látsz ilyen jellemzőt a kiszemelt gépen, akkor könnyen elronthatod egy ilyen manőverrel a készüléked, ráadásul ilyenkor még garanciális javításra sem lesz lehetőséged.

Általánosan elmondható, hogy egy 500 Watt teljesítményű turmixgép már elegendő a legtöbb feladat elvégzéséhez.

Milyen kapacitás?

Elsősorban azt kell fontolóra venned, hogy mekkora az a kapacitás, amelyre szükséged van. Inkább csak otthon, saját részre készíted 1-2 fő számára, vagy esetleg nagyobb család is fogyasztja 4-5 fő, esetleg többször csinálsz baráti társaságnak is? Illetve arra is gondolj, hogy mekkora helyed van ezeknek az eszközöknek a tárolására.

Ha elég egy kisebb kapacitású gép, akkor első sorban az egyszerű készülékek között nézz körbe. Ezek általában 500 – 700 ml-esek szoktak lenni, és úgy néznek ki, hogy az edény tetejére tekered a pengés részt, amit utána megfordítva csatlakoztatsz a motoros részhez. Ha pedig nagyobb kapacitásúra van szükséged, akkor pedig a hagyományos eszközök között nézz körbe, ott már általános az 1,5 – 1,75 literes méret.

Szükséges-e plusz funkció?

Ha kevesebb tárolóhellyel rendelkezel, akkor érdemes megfontolnod egy olyan gép beszerzését, ami rendelkezik akár aprító, akár daráló kiegészítővel. Ugyanis így nincs szükséged további eszközök tárolására, hanem egy készülékkel több feladatot is el tudsz látni.

A gyorsabb és még könnyebb munka érdekében olyan turmixgépet választásán gondolkozz, aminek vagy van tisztító programja, vagy pedig a legtöbb alkatrésze mosogatógépben is mosható.

Vásárlói vélemények

A vásárlók részéről a legtöbb panasz általában a gyenge összeszerelési és anyagminőségről érkezik. Nem okoznak maradandó örömet azok a készülékek sem, amelyeknek a teljesítménye nem elegendő még a puhább gyümölcsök összemixelésére sem. De még a gép zajossága is zavaró lehet.

Léteznek nagyon kis kapacitású (380 – 500 ml körüli) akkumulátorról üzemeltethető eszközök, melyek USB-ről tölthetőek. Az olcsó kategóriában sajnos sok panasz érkezik ezekre a gépekre. Általában a gyenge teljesítmény, és a gyors lemerülés a problémák forrása. Ha ilyet szeretnél, érdemes a drágább eszközök között keresned, ahol a gyártó már részletes specifikációt ad a termékéhez. Általában jó teljesítménye van azoknak a gépeknek, melyek 4000 mAh akkumulátorral, 150 W és 20.000 fordulat/perc teljesítménnyel rendelkeznek.

Amit általában a vásárlók kifejezetten szeretnek, az egyszerű kezelés, valamint az erős motor, ami jó teljesítménnyel is párosul. Persze a könnyű tisztítása és a jó tárolhatósága is kiemelt figyelmet érdemel.

Hogyan készíthetsz sima turmixot?

Ahhoz, hogy mindig sima és homogén turmixokat tudj készíteni érdemes néhány szabályt betartani. Ugyanis nem mindegy, hogy az összetevőket milyen sorrendben teszed bele az eszközbe.

 • A folyadékokkal kell kezdeni, mint tej, víz, hideg főzet, vagy bármi más, amit a turmix alapjául szeretnél használni.
 • Majd a leveles zöldekkel és fűszernövényekkel folytatod, ami így a pengék közelében könnyebben aprítódnak.
 • Utána a diófélék, magvak következnek, hogy ezek is minél közelebb legyenek a késekhez. Ilyen fajta összetevőkből nem érdemes sokat használni, elegendő csupán néhány evőkanálnyi.
 • Ezután kerüljenek bele a lágyabb alapanyagok, mint például a joghurt. Itt a javasolt adag maximum a fél csésze.
 • Majd jöhetnek a friss gyümölcsök és a zöldségek. Ezek már gyorsan cseppfolyósodnak.
 • A következő a fagyasztott élelmiszerek hozzáadása, de ezt is maximum egy csészére érdemes korlátozni. Tulajdonképpen itt már kész is van az első körös menet, indulhat a gép.
 • Ha esetleg szeretnél még porokat is hozzáadni a mixhez, akkor az első turmixolás után érdemes. Ilyen lehet a fehérjepor vagy a kollagén. Ezeket az alap összetevők aprítása és keverése után tudod a keverékhez hozzáadni.
 • 1-2 perces turmixolás után, lehet néhány jégkockát is beledobni a keverékbe. A turmixunk akkor lesz kész, amikor már nem halljuk a jégkockák koppanását az edény oldalán.

Ha nem a hagyományos típussal dolgozol, akkor az összetevők hozzáadásánál fordítsd meg a sorrendet. Mivel ha az egyszerű típussal dolgozol, akkor a pengés fedél rátekerése után az egész keveréket megfordítod.

Összegezve

Bár a turmixgép nem tűnik túl bonyolult eszköznek, azonban vannak olyan tulajdonságai, amiket érdemes egy kicsit jobban is szemügyre venni a vásárlás során. De nem árt tájékozódni a plusz funkcióiról sem, ugyanis nagyban megkönnyíthetik a munkát a konyhában. Ha a cikkben leírtakat figyelembe veszed, már nem nyúlhatsz nagyon mellé a választás során.

Ha szeretnél még hasonló témában olvasni:

Forrás: