Botmixer: aprítás felső fokon?

A botmixer nem minden háztartásnak a szerves része, ugyanakkor egy jó krémlevest nélküle elkészíteni szinte lehetetlen vállalkozás lenne. Kifejezetten jó szolgálatot tehet babás családoknál, ugyanis a házi bébiétel készítés elengedhetetlen kelléke. De lássuk mit érdemes tudni erről az eszközről?

Mi az a botmixer?

A botmixer (angolul: hand blender, immersion blender, stick blender, mini blender, wand blender) egy kicsi, kézi, botszerű, konyhai eszköz, amelyet az összetevők turmixolására, aprítására vagy ételek pürésítésére használnak. Rendkívül nagy előnye, hogy az ételeket abban az edényben lehet összeturmixolni, amelybe készítettük, így nem szükséges külön tálat használnunk, amit aztán elmosogatnunk sem kell.

Ez a készülék egy villanymotorból áll, amely egy tengely végén forgó vágópengéket hajt meg, így meríthető a készülő élelmiszerbe a pengés részt. A másik fele pedig egy kézzel fogható ház, melyen egy bekapcsoló (egyes esetekben szabályozó) gomb található. A pengés rész a legtöbb eszköznél lecsavarható, ezzel is megkönnyítve a készülék tisztítását.

Milyen kiegészítői vannak?

Léteznek olyan típusú botmixerek, melyeknél a pengés részt levéve a villanymotor többféle eszközt is meghajt. Ezeket a kiegészítőket általában multifunkciós tartozékok elnevezés alatt találhatod a használati utasításban. Olyan kivitellel is találkozhatsz, ami a botmixer funkción túl még további három más funkciós alkatrészekkel is rendelkezik, ilyenek a multifunkcionális tartozékok, habverő és univerzális aprító.

Multifunkcionális tartozékokat élelmiszer dagasztására, aprítására és reszelésére használhatod. Ezekhez tartozik univerzális kés vagy pedig dagasztószár. Az univerzális kés alkalmas különféle alapanyagok aprítására. Ilyenek például a hús, kemény sajt, hagyma, fokhagyma, gyümölcsök, zöldségek, zöldfűszerek, dió, mandula és más magvak. A dagasztószár kis tésztamennyiségek dagasztására alkalmas. Ehhez a részhez tartoznak még különféle aprítóbetétek, illetve reszelőbetétek. Durva élű vágóbetét uborka, sárgarépa és burgonya szeletelésére alkalmas, míg a finom élű cékla, cukkini vagy uborka felvágásához. A reszelőbetét alma, sárgarépa sajt, burgonya, gyümölcs és zöldség reszeléséhez használható. Létezik még kockára aprító feltét, ennek segítségével lehet az élelmiszereket kockára vágni.

A habverő alkatrész tejszín, tojásfehérje vagy tejhab felverésére használható elsősorban. Ennek segítségével lehet még szószokat és desszerteket is készíteni. Valamelyik eszközhöz külön tejhabosító fejet is lehet csatlakoztatni.

Univerzális aprító hús, kemény sajt, hagyma, fűszerek, zöldség és gyümölcs felaprítására alkalmas kiegészítő. A használati utasítások általában le szokták írni, hogy melyik alkatrész, melyik pengéjével/reszelőjével/kiegészítőjével milyen élelmiszert lehet aprítani, abból mennyit és körülbelül mennyi időt vesz igénybe a felaprításuk vagy elkészítésük.

Valahogy így képzeld el:

Milyen adatokkal találkozhatsz?

 • Ár skála: 3.500 – 120.000 Ft
 • Teljesítmény: 170 – 1500 W
 • Kapacitás (ahol van tartozék): 350 – 800 ml
 • Sebesség fokozatok (nem mindegyiknél van): 2 – 13

Mire használható?

 • Őrlés: ha fűszereket szeretnél porítani, arra is jó választás lehet a tartozékos változat.
 • Keverés: általában ez is külön tartozékkal oldható meg.
 • Aprítás: egyes botmixerek rendelkeznek univerzális aprító kiegészítőkkel.
 • Habverő: külön kiegészítő funkcióval.
 • Jég zúzás: ehhez egy erősebb eszközre lesz szükséged, külön kiemeli a gyártó, hogy alkalmas-e rá a készülék.
 • Darálás: a keményebb magvak porításához, ez is általában kiegészítővel működő funkció, a nagyobb teljesítményű gépek tulajdonságai közé tartozik.
 • Emulgeálás: két nem keverendő, vagy egymásban nem oldódó folyadéknak az átlátszatlan elegye az emulzió. Tulajdonképpen két híg élelmiszer összekeverésére is alkalmas a botmixer.
 • Pürésítés: ezt szinte mindegyik eszköz tudja, tulajdonképpen a krémlevesekhez, szószokhoz, bébiételekhez hasznos.

Milyen plusz funkciókkal rendelkezik?

Ezeket a funkciókat nem mindegyik botmixer tudja. Ha számodra valamelyik kiemelkedő fontossággal rendelkezik, akkor érdemes a gyártó leírásánál külön erre is odafigyelni.

 • Állítható sebesség: az olcsóbb kategóriás gépek általában egy sebességgel rendelkeznek, ott nincs lehetőség a beállításra. Viszont a drágább készülékek már rendelkeznek 2 vagy akár 13 sebességfokozattal is.
 • Fröccsenésmentes kialakítás: a pengés rész kapott egy kisebb szoknyát, melynek segítségével egy alacsonyabb tálban történő keverésnél is minimálisra csökken a kifröccsenés esélye.
 • Ergonomikus kialakítás: ha könnyebb az eszköz fogása, elérhető helyen vannak a gombok, akkor sokkal egyszerűbben tudsz vele dolgozni, mint egy olyan géppel, ahol ezek a funkciók nem érhetőek el.
 • Turbó funkció: ezt a gombot megnyomva erősebb teljesítményre kapcsol a készülék, így még hatékonyabb aprítást tesz lehetővé.

Létezik egy két típusnál kifejezetten halk kialakítás. Bár általában nem a leghangosabb berendezések, de van amelyik iszonyat erős darálós hangot hallat, míg más eszköz csak csendesen berreg. De láthatsz olyan tulajdonságokat is a főbb jellemzők között, mint átlátszó tartály, modern design,.

Vásárlói vélemények

Általában nagyon szeretik a halk típusokat, ezeket a gyártó kifejezetten kiemeli a leírásban is. Vásárlási szempont szokott lenni, hogy több funkciót is el tudjon látni, így jelentősen megkönnyíti a munkát a konyhában.

Kifejezetten jó tud lenni, ha könnyen tisztítható, vagy esetleg lecsavarva a fejegységet, akár mosogatógépben is mosható. Nyilván az elektromos, motor résznek nem szabad vízzel érintkeznie.

Amire a legtöbb panasz szokott érkezni, az a gyenge összeszerelés, és az anyagok minősége. A lötyögő kés, vagy a bekapcsológomb erős benyomása sem arat osztatlan sikert. Egyes gépeknél a teljesítményre is érkezik panasz, mivel gyengébbnek érződik, mint amennyit a gyártó ír ki rá.

Mire figyelj a vásárlás során?

Ma már rengeteg típus, még több kiegészítővel áll a fogyasztók rendelkezésére. Már olvastál egy általános bemutatót a botmixerről, de vajon mire érdemes odafigyelned, ha egy ilyen gépet szeretnél?

1. Botmixer anyaga:

A készülék élettartama nagyban függhet a használt anyagoktól, ahogy azt a vásárlói vélemények között már kiemeltem. A műanyagból készült tengelyek nem túl tartósak és könnyebben törhetnek el, mint a fémek. Ráadásul a műanyag külső borítás jóval könnyebben színeződhet el az olyan erős színű élelmiszerektől, mint a cékla vagy a kurkuma.

2. Teljesítmény és sebességi fokozatok:

Mekkora watt teljesítmény elegendő egy jó botmixerhez? Mi felel meg legjobban az igényeidnek? Ez attól függ, hogy mire szeretnéd használni a botmixert. Elsősorban arra érdemes figyelni, hogy egy nagy teljesítményű motor és egy jól kialakított penge könnyedén aprít a motor jelentős megerőltetése nélkül. Ha főként lágyabb ételek, például levesek és szószok pürésítéséhez használsz botmixert, akkor ahhoz már a 250 W is elegendő. Ha már kicsit keményebb ételek aprítására is szükséged van, akkor érdemes ettől jóval nagyobbat választani. Minél több tartozékkal és funkcióval rendelkezik annál nagyobb teljesítmény tartozik a géphez. Ha pedig jeget is szeretnél vele darálni, akkor ahhoz már egy nagyon combos gépre van szükséged, így 1000 W alá már ne is menj.

A személyes tapasztalatom az, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszer pépesítésénél is jól jön a nagyobb teljesítmény. Ugyanis nem mindegy, hogy küszködsz egy nagyobb lábas gyümölcs fölött, miközben lekvárt főzöl és összeteszed a kezed, hogy ne égjen le a gép, amíg össze nem pürésíted. Vagy pedig könnyedén végigmész rajta egy nagy teljesítményű készülékkel.

A sebességi fokozatok akkor lényegesek igazán, ha nem mindegy, hogy a levesnek, szószoknak vagy bébiételeknek milyen állaga legyen. A szabályozás akár egy gomb segítségével, de tárcsával is meghatározható.

3. Tartozékok:

Itt is elsősorban a használattól függ, hogy melyik készüléked érdemes venni. Ha csak ritkán van szükséged krémlevesek vagy bébiételek készítésére, arra elegendő lehet egy kisebb teljesítményű gép is. Arra figyelj mindenképpen, hogy az ár ritkán függ a teljesítménytől. Ez azt jelenti, hogy már viszonylag olcsó kategóriában is lehet találni megfelelő, vagy magasabb teljesítményű eszközöket is.

Ha pedig több dologra is használnád, hogy segítsen élni a konyhaművészeti tehetségeddel, akkor érdemes egy több tartozékkal rendelkező gépet beszerezned. Ezzel nemcsak időt és pénzt takarítasz meg, hanem sokkal kényelmesebbé és hatékonyabbá is teszi a munka elvégzését.

4. Könnyű kezelés és tisztíthatóság:

Már viszonylag kis használatnál is érezhető különbség lehet egy jó kialakítás és egy rosszabb között. Általában a nagyobb gombok, a könnyen elérhető kezelőrészek, a könnyű súly és a jó markolat már elegendő ahhoz, hogy könnyebben menjen a munka.

Általában a botmixereknek a pengés részét le lehet csavarni, így könnyen tisztítható akár a csap alatt, egyes készülékek pedig akár mosogatógépben is. A több nyílással és nagyobb pengeburkolattal rendelkező gépek könnyebben tisztíthatóak, mivel kevesebb élelmiszer szorul a pengék és a burkolat közé.

Összegezve

Ha ezeket a dolgokat figyelembe veszed, akkor már nem igazán foghatsz mellé, ha ilyen kis eszközt szeretnél konyhai segédeszközként.

Ezek is érdekelhetnek:

Joghurtkészítő jó kiegészítése lehet egy botmixernek: Joghurtkészítő gép: otthonra is jó választás?
Ha rizst szeretnél főzni, akkor jó szolgálatot tehet egy rizsfőző: Rizsfőző: kinek éri meg megvenni?
Kenyérsütés során hasznos olvasnivaló: Kenyérsütő: az otthoni kenyér öröme!

Forrás:

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb

Szólj hozzá!

kettő × 3 =