Gáztűzhely: még mindig kiváló vásár?
Már nem olyan népszerű a háztartásokban a gáztűzhely. Kevesebb lehetőséggel találkozhatunk ebben a kategóriában. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem tudunk választani a készülékek között. Ennek ellenére kínálat szempontjából az elektromos és kombinált tűzhely megjelenésével kereskedelmük visszaszorulóban van.
Mi is az a gáztűzhely?
A gáztűzhely olyan tűzhely, amelyet éghető gáz, például szintagáz, földgáz, propán, bután, cseppfolyósított petróleumgáz vagy más gyúlékony gáz táplál. Ugyanez vonatkozik a gáz üzemű sütőkre és főzőfelületekre.
A gáztűzhelyek kétféle gyújtóforrást használnak: elektromos és manuális.
- Elektromos esetén a kezelőfelület segítségével csinálunk szikrát, ami a kiáramló gázt meggyújtja. Ezt a szikrát általában a gázégő gombjának a „tűz” jelzésre történő elfordításával vagy a „gyújtás” gomb megnyomásával lehet kiváltani. Ha működésbe léptetjük, akkor kattogó hangot hallhatunk.
- Manuális esetben viszont nincs külön szikráztató, hanem nekünk magunknak kell begyújtani a gázt, vagy gyufával, vagy a kereskedelemben kapható begyújtóval. Utóbbi úgy néz ki, mint egy hosszú öngyújtó.
Milyen védelemmel rendelkezik a gáztűzhely?
Ennél a fajta berendezésnél az életvédelem és a biztonság kiemelendő szempont. A korai gázsütőknél nem volt semmilyen védelmi berendezés. Ez ma már nagyon sokat változott.
A balesetek elkerülése érdekében a gyártók kifejlesztettek egy biztonsági szelepet. Ezt lángmegszakító berendezésnek is nevezik. Ezeket gáz üzemű tűzhelyekhez, főzőlapokhoz és sütőkhöz szerelik fel. A biztonsági szelep magas hőmérséklet esetén jelet küld a szelepnek, hogy nyitva maradhat. Ellenkező esetben pedig megszakítja a gáz áramlását.
Létezik olyan biztonsági funkció is, hogy a láng automatikusan „újraéled”. Erre akkor van szükség, ha a gáz még be van kapcsolva, de a láng valamilyen módon mégis kialszik.
Ezekkel a védelmi funkciókkal a modern készülékek, már sokkal biztonságosabbak, mint a régi berendezések voltak. Ha régi készülékkel van dolgunk, akkor kiemelten figyeljünk az üzemeltetése során, mert nem biztos, hogy tartalmazta ezeket a biztonsági funkciókat!
Ennek ellenére soha ne hagyd ki a használati utasítás biztonsági részének elolvasását, mert a főzőrész és a sütő égőinek megfelelő működéséről minden esetben meg kell győződnöd.
Mit érdemes tudni a bekötésről?
A gázbekötést az érvényben levő szabályoknak megfelelően, hivatalos szerelőnek kell bekötnie!
Egyes gáztűzhelyeknél villanybekötésre is szükség lehet. Ugyanis az elektromos gyújtást, a grill funkciót és a sütőtér belső világítását elektromos áram biztosítja. Ilyen esetben is szakszerű segítségre van szükség.
A gázüzemű készülékek többsége földgázzal való üzemeltetésre van tervezve. Ennek ellenére átállítható propán vagy bután gázzal való használatra. Ehhez az átalakításhoz külön kiegészítők (LPG átalakító készlet) megvásárlására van szükség, valamint szakember által végzett szakszerű átalakításra. Ez a palackos gázról való működtetést teszi lehetővé.
PB gáz, azaz propán-bután gáz a propán és a bután keveréke, mely a legtisztább és a legmagasabb fűtőértékkel rendelkező alternatív energiahordozó. A palackos, cseppfolyósított gázt nemcsak tűzhelyekhez, de akár gépjárművek üzemanyagaként is használják, ennek neve autógáz vagy LPG.
Gázhálózatnál előfordulhat, hogy a gáz nyomása eltérő (vagy változó) az előírthoz képest, ilyenkor szükséges még egy nyomás-szabályozó felszerelése is a bevezető csőre.
Az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen anyagú és rugalmasságú csövet használnak a bekötéshez, ugyanis más-más lehet a bekötés menete.
Mi alapján mérik a teljesítményt?
A gázüzemű konyhai eszközeink egyik fontos szempontja az égők által kibocsátott hő. Az égő hőjét BTU (brit hőegység) alapján számítják ki.
A gáztűzhely égőinek a hőmérséklete nem egyenlő. Az egyik égő nagy hőkapacitással rendelkezik, például 12 000 BTU, ami már elég ahhoz is, hogy wok edényben készítsük el az ételt. Míg egy másik égőt alacsonyan tartanak, ami körülbelül 5 000 BTU.
Ennek ellenére a magyar kereskedelemben leginkább az a gyakorlat terjedt el, hogy kW-ban adják meg ezt az értéket. Hogy milyen értékekkel találkozhatsz, azt a vásárlási adatoknál olvashatod.
Milyen adatokkal találkozhatunk a boltokban?
Néhány fontosabb adat amire figyeljünk vásárlásnál (tájékoztató jelleggel):
- Ár skála: 75 000 – 310 000 Ft
- Rácsok anyaga: rozsdamentes acél, öntöttvas, zománcozott acél
- Égők száma: 3 – 5 (főzőfelületek esetén)
- Kapacitás: 41 – 110 l (sütő részre vonatkozó adat)
- Gyújtás típusa: elektromos, manuális (erről a cikk elején részletesen is szó volt)
- Nagy égőfej teljesítménye: 2,6-3 kW
- Normál égőfej teljesítménye: 1,5-2 kW
- Kis égőfej teljesítménye: 0,9 -1,75 kW
Méreteknél a szélességet célszerű figyelembe venni. Általában a normál szélesség 50 – 60 cm, a keskenyebb kivitelekbe nem biztos, hogy minden sütőedényünk megfelelően elfér. Viszont a kategóriában létezik 5 égős, jóval szélesebb gáztűzhely is, melynek átlagos szélessége 90 cm.
Égők száma tűzhelynél általában 4 db szokott lenni. Ezt úgy szokták elosztani a gyártók, hogy van egy nagyobb égő, egy kisebb és 2 darab normál méretű. Ritkán, de léteznek a nagyobb kivitelek is a szegmensben, melyek már 5 égősek. Ezek elosztása általában 1 nagy, 1 kicsi, valamint 2 normál, és egy wok égőfej.
Van egy kedves ismerősöm, akinek egy hatalmas nagy lábasa van, ami elfoglalja mind a 4 égőjét, amikor ráteszi a tűzhelyre. Így kényelmesen mind a 4 égőt begyújtva tud egy hatalmas adag lekvárt megfőzni.
Gáztűzhely speciális tulajdonságai
Néhány olyan tulajdonságot is szeretnék bemutatni, amit nem tartalmaz minden eszköz. Minél több ilyen plusz funkció van berendezésünkben, annál magasabb lesz az ára is. Ezek az extra tulajdonságok:
- Sok készüléknél, a drágábbak közül, a gyártó már azt ígéri, hogy bekapcsolás után, szinte azonnal eléri a beállított hőmérsékletet, így az edényünk alja rögtön felforrósodik.
- Drágább berendezéseknél, amik elektromos gyújtással működnek, néhány esetben szükség lehet áram bekötésére is. Ez által ezeknek a sütőrészük már világítással is rendelkezhet.
- Egyes tűzhelyek esetében találkozhatunk az aljába beszerelt fiókkal is. Ebbe be lehet pakolni a főzés fontosabb eszközeit.
- A könnyebb tisztítás érdekében egyes eszközöknél a sütőajtó levehető, így könnyen el tudjuk mosni a mosogatóban is.
- Néhány esetben itt is találkozhatunk időzítővel. Ez azt jelenti, hogy pontosan beállíthatjuk a főzés idejét, és ha ez az idő lejár, akkor a sütőnk automatikusan kikapcsol.
- Grill funkció: bár ebben a szegmensben is van, beállítása első ránézésre mégis bonyolultabb, mint az elektromos sütőnél.
- Általában a pontos hőmérséklet-szabályozás már a legolcsóbb készülékeknél is meglévő funkció.
Gáztűzhely vásárlásánál milyen szempontokat vegyünk figyelembe?
A gáztűzhely ma már ritkábban fordul elő a háztartásokban, így a boltokban sem túl nagy a választék. Ám mégis érdemes néhány dologra odafigyelni a vásárlás előtt.
Kialakítás
Mielőtt bármit is elkezdenél nézni, a legelső amit figyelembe kell venned az a gázkimenet. Ugyanis nem minden házban vagy lakásban van lehetőség ilyen kialakítású készülék beszerzésére. Valamint a tűzhely tápellátása a kereskedelmi leírásban mindenképpen gáz kell, hogy legyen (néhány esetben szükséges a villanybekötés is).
Ezek szabadon álló készülékek, beépíthető verzióval nem is találkozol a boltokban. Többféle szélességben is rendelkezésre áll: 50 cm körüli a keskeny kivitel, 60 cm-es már szabványos konyhai nagygép méret, de van ettől még nagyobb is, ami már 90 cm-es szélességgel rendelkezik. Ez utóbbi kiegészül egy wok égőfejjel, ami a szabvány 4 helyett már egy 5. főzőhelyet biztosít a tűzhely felső részén.
Ha nem szeretnél páraelszívót külön vásárolni a gáztűzhelyhez, akkor lehetőséged van szettben is megvásárolni a tűzhellyel együtt. Ez azért is jó, mert méretben és általában erősségben is a tűzhelyhez mérten adják a készüléket.
Ár
Általában elmondható, hogy az ára nagyban függ a szélességétől. Minél szélesebb a tűzhely annál nagyobb összeget látsz az árcédulán. Ez azt is jelenti, hogy az olcsó készülékek az 50 cm szélességű berendezések közül kerülnek ki.
Sütési módok
A gáz üzemmel működő sütő sütési módjai csupán korlátozott számban elérhetőek, általában csak alsó, felső vagy alsó-felső sütésre van lehetőség. A kombinált tűzhelynél van több lehetőségünk, mivel ebben az esetben sütőnk már elektromos.
Kezelhetőség
Itt is szempont a könnyű kezelhetőség. Egy elektromos gyújtással rendelkező berendezést sokkal könnyebb működtetni, mint a manuálisat. De nem mindegy a tekerőgombok feliratának érthetősége, néhány esetben láthatósága sem.
Érdemes még elolvasni a sütő energiacímkéről szóló leírást is.
Összegezve
Ezek a készülékek már kiszorulóban vannak a piacon, helyüket többségében a kombinált vagy a tisztán elektromos készülékek vették át.
A tisztán gáz üzemű tűzhelyek jelentősen olcsóbbak, mint elektromos társaik. Még a kombinált változatoknál is sokkal kevesebbe kerülnek.
Ma már szinte mindegyik gáz üzemű berendezés fel van szerelve a biztonsági funkciók többségével.
Forrás: