Gáztűzhely: még mindig kiváló vásár?

Már nem olyan népszerű a háztartásokban a gáztűzhely. Kevesebb lehetőséggel találkozhatunk ebben a kategóriában. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem tudunk választani a készülékek között. Ennek ellenére kínálat szempontjából az elektromos és kombinált tűzhely megjelenésével kereskedelmük visszaszorulóban van.

Mi is az a gáztűzhely?

A gáztűzhely olyan tűzhely, amelyet éghető gáz, például szintagáz, földgáz, propán, bután, cseppfolyósított petróleumgáz vagy más gyúlékony gáz táplál. Ugyanez vonatkozik a gáz üzemű sütőkre és főzőfelületekre.

A gáztűzhelyek kétféle gyújtóforrást használnak: elektromos és manuális.

 • Elektromos esetén a kezelőfelület segítségével csinálunk szikrát, ami a kiáramló gázt meggyújtja. Ezt a szikrát általában a gázégő gombjának a „tűz” piktogrammú helyzetbe történő elfordításával vagy a „gyújtás” gomb megnyomásával lehet kiváltani. Ha működésbe léptetjük, akkor kattogó hangot hallhatunk.
 • Manuális esetben viszont nincs külön szikráztató, hanem nekünk magunknak kell begyújtani a gázt, vagy gyufával, vagy a kereskedelemben kapható begyújtóval. Utóbbi úgy néz ki, mint egy hosszú öngyújtó.

Milyen védelemmel rendelkezik a gáztűzhely?

Ennél a fajta berendezésnél az életvédelem és a biztonság kiemelendő szempont. A korai gázsütőknél nem volt semmilyen védelmi berendezés.

A balesetek elkerülése érdekében a gyártók kifejlesztettek egy biztonsági szelepet. Ezt lángmegszakító berendezésnek nevezik.

Ezeket gáz üzemű tűzhelyekhez, főzőlapokhoz és sütőkhöz szerelik fel. A biztonsági szelep magas hőmérséklet esetén jelet küld a szelepnek, hogy nyitva maradhat. Ellenkező esetben pedig megszakítja a gáz áramlását.

Létezik olyan biztonsági funkció is, hogy a láng automatikusan „újraéled”. Erre akkor van szükség, ha a gáz még be van kapcsolva, de a láng valamilyen módon mégis kialszik. Ilyen akkor fordulhat elő, ha például kiszellőztetünk és egy erősebb széllökés elfújja a lángot.

Ezekkel a védelmi funkciókkal a modern készülékek, már sokkal biztonságosabbak, mint a régi berendezések voltak.

Mi alapján mérik a teljesítményt?

A gázüzemű konyhai eszközeink egyik fontos szempontja az égők által kibocsátott hő. Az égő hőjét BTU (brit hőegység) alapján számítják ki.

A gáztűzhely égőinek a hőmérséklete nem egyenlő. Az egyik égő nagy hőkapacitással rendelkezik, például 12 000 BTU, ami már elég ahhoz is, hogy wok edényben készítsük el az ételt. Míg egy másik égőt alacsonyan tartanak, ami körülbelül 5 000 BTU.

Ennek ellenére a magyar kereskedelemben leginkább az a gyakorlat terjedt el, hogy kW-ban adják meg ezt az értéket. Hogy milyen értékekkel találkozhatsz, azt a vásárlási adatoknál olvashatod.

Gáztűzhely vásárlásánál milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

A gáz üzemmel működő sütő sütési módjai csupán korlátozott számban elérhetőek, általában csak alsósütés van. A kombinált tűzhelynél van több lehetőségünk, mivel ebben az esetben sütőnk már elektromos.

A tűzhely, főzőlap és a sütő tápellátása a kereskedelmi leírásban mindenképpen gáz kell, hogy legyen (kivéve kombinált tűzhely esetén). Ezt figyeljük, mivel kombinált tűzhely bekötésénél szükségünk lesz elektromos hálózatra is.

Sajnos előfordul, hogy egyes helyeken nem megfelelően adják meg a tápellátás típusát és nekünk kell a kép alapján kikövetkeztetni. Ilyenkor célszerű másik helyen is megnéznünk az adott készülék leírását, de a gyártó hivatalos oldalán már jó adatot kell, hogy találjunk.

Milyen adatokkal találkozhatunk a boltokban?

Néhány fontosabb adat amire figyeljünk vásárlásnál (tájékoztató jelleggel):

 • Ár skála: 50 000 – 110 000 Ft (tűzhelyek esetén)
 • Anyag: rozsdamentes acél, öntöttvas, nemes acél (ez már drágább kategória)
 • Égők száma: 3 – 4 (főzőfelületek esetén)
 • Kapacitás: 41 – 57 l (sütő részre vonatkozó adat)
 • Gyújtás típusa: elektromos, manuális (erről a cikk elején részletesen is szó volt)
 • Nagy égőfej teljesítménye: 2,6-3 kW
 • Normál égőfej teljesítménye: 1,5-2 kW
 • Kis égőfej teljesítménye: 0,9 -1,75 kW
 • Rácsok anyaga: zománcozott acél, fém, krómozott acél

Méreteknél a szélességet célszerű figyelembe venni. Általában a normál szélesség 50 cm, ezekbe nem biztos, hogy minden sütőedényünk megfelelően elfér. Kombináltaknál a normál szélesség 60 cm-es.

Égők száma tűzhelynél általában 4 db szokott lenni. Ha csak sima főzőlapot veszünk, akkor ez már 1 – 4 db is lehet.

Ezt úgy szokták elosztani a gyártók, hogy van egy nagyobb égő, egy kisebb és 2 darab normál méretű. Ezeket is a főzési szokásainkhoz lehet mérni leginkább.

Van egy kedves ismerősöm, akinek egy hatalmas nagy lábasa van, ami elfoglalja mind a 4 égőjét, amikor ráteszi a tűzhelyre. Így kényelmesen mind a 4 égőt begyújtva tud egy hatalmas adag lekvárt megfőzni.

Gáztűzhely speciális tulajdonságai

Néhány olyan tulajdonságot is szeretnék bemutatni, amit nem tartalmaz minden eszköz. Minél több ilyen plusz funkció van berendezésünkben, annál magasabb lesz az ára is. Ezek az extra tulajdonságok:

 • Sok készüléknél, a drágábbak közül, a gyártó már azt ígéri, hogy bekapcsolás után, szinte azonnal eléri a beállított hőmérsékletet, így az edényünk alja rögtön felforrósodik.
 • Drágább berendezéseknél, amik elektromos gyújtással működnek, néhány esetben szükség lehet áram bekötésére is. Ez által ezeknek a sütőrészük (tűzhelyek esetén) már világítással is rendelkezhet.
 • Egyes tűzhelyek esetében találkozhatunk az aljába beszerelt fiókkal is. Ebbe be lehet pakolni a főzés fontosabb eszközeit. Elektromos sütőnél ez a fiók melegen tartó funkciót tölt be.
 • A könnyebb tisztítás érdekében egyes eszközöknél a sütőajtó levehető, így könnyen el tudjuk mosni a mosogatóban is.
 • Néhány esetben itt is találkozhatunk időzítővel. Ez azt jelenti, hogy pontosan beállíthatjuk a főzés idejét, és ha ez az idő lejár, akkor a sütőnk automatikusan kikapcsol.

Összegezve

Sajnos ezek a készülékek már kiszorulóban vannak a piacon, helyüket többségében a kombinált vagy a tisztán elektromos készülékek vették át.

A tisztán gáz üzemű tűzhelyek jelentősen olcsóbbak, mint elektromos társaik. Még a kombinált változatoknál is sokkal kevesebbe kerülnek.

Ma már szinte mindegyik gáz üzemű berendezés fel van szerelve a biztonsági funkciók többségével.

Forrás: angol nyelvű Wikipédia