Kenyérpirító: egy szelet az életből

Egy jó reggelihez elengedhetetlen egy szelet pirítós. De vajon milyen eszközök lehetnek ebben segítségünkre? Hogyan érdemes kiválasztani? Milyen a jó kenyérpirító?

Mi az a kenyérpirító?

A kenyérpirító egy olyan elektromos háztartási készülék, melynek feladata a szeletelt kenyér megpirítása, hő használatával. Három fő fajtája van: a rekeszes pirítók, a vízszintesen sütők, illetve a szalagosak. Utóbbi a vendéglátásban általános, így nem igazán foglalkozunk vele, elég annyit tudni róla, hogy rövid időn belül elég nagy mennyiségű friss pirítóst lehet vele készíteni, úgy, hogy egy futószalagra helyezik a szeleteket, melyek fűtőelemek között haladnak át.

Klasszikus kenyérpirító (rekeszes)

Otthon a rekeszes pirítók a legelterjedtebbek. Ezeknek kettő, négy vagy több függőleges rekesze van, melyekbe kenyérszeleteket lehet helyezni. A készülék oldalán található kallantyú lenyomásával lép működésbe a kenyérpirító. Ezzel a szeleteket a készülékbe helyezzük, és bekapcsoljuk a fűtőelemeket. A kenyerünk elkezd pirulni. A pirítás erősségét és idejét egy időzítő, illetve termosztát segítségével lehet beállítani. Ha a pirítási fokozatnak megfelelő idő eltelt a készülék automatikusan kikapcsol, a tálcákon levő kenyérszeletek pedig felemelkednek.

A legtöbb ilyen rekeszes pirító már rendelkezik morzsatálcával a könnyebb tisztítás érdekében. Ez akkor a legjobb, ha ki is vehető, így ugyanis sokkal kényelmesebb a takarítása és a tisztán tartása is.

Előnye

 • Legolcsóbb megoldás.
 • Helytakarékos.
 • Rengeteg kivitel közül lehet választani, a legdizájnosabbtól a legegyszerűbbig, de akár átlátszó is lehet.

Hátránya

 • Csak egyféle dolgot készíthetsz vele.

Kenyérpirító sütő

Ezek az eszközök tulajdonképpen kis elektromos sütők, amelyek a pirítás mellett korlátozottan sütési és grillezési lehetőséget biztosítanak. Ma már nem annyira elterjedt, mivel egy kicsit nagyobb sütő vásárlása több lehetőséget biztosít. Ennek ellenére nagy előnye, hogy kis térfogata miatt sokkal hamarabb melegszik fel, mint a hagyományos sütők. Kifejezetten hasznos lehet kisebb lakásokban, ahol nincs lehetőség egy rendes tűzhely beszerelésére, illetve lakókocsikban is jó szolgálatot tehet.

A boltokban nemcsak a képen látható zárt változattal találkozhatsz, hanem létezik olyan is, amely csupán egy vízszintes rácsból, valamilyen fűtőelemből és kezelőpanelből áll. Ez egy teljesen nyitott sütő, úgy kell rajta pirítani, hogy a rácsokra kell helyezni a kenyérszeleteket és bekapcsolni a készüléket. Egyszerre csak egy oldal pirul meg, így neked kell ügyelned arra, hogy bizonyos idő elteltével megforgasd a kenyeret.

Előnye

 • Mivel vízszintes, így megkent, vagy valamilyen feltéttel rendelkező kenyér szeletet is lehet pirítani.
 • Egyéb ételek grillezésére, melegítésére is sütésére korlátozottan lehet használni.

Hátránya

 • Nem kifejezetten helytakarékos, így az elhelyezése is nehezebb.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik?

 • Ár skála: 5.000 – 150.000 Ft
 • Pirítási fokozatok: 1 – 8
 • Pirítható szeletek száma: 2 – 4
 • Teljesítmény: 750 – 1600 W

Vezérlőpanelekből létezik mechanikus és digitális változat is. Egyes digitális készülékek képesek arra, hogy mutassák mennyi idő van még hátra a pirításból, így a türelmetlenebbek láthatják a visszaszámlálást.

Plusz tulajdonságok:

Ma már nemcsak egyszerű kenyérpirítók vannak a boltokban, hanem egész különleges darabokkal is találkozhatsz. Ha szereted az egyedi, vagy extra dolgokat, akkor érdemes ezt a szempontot is figyelembe venned és körbenézned az extra dizájnok között. Ugyanakkor arra is gondolj, hogy a drágább készülékek nem biztos, hogy jobb teljesítményt nyújtanak, mint a közepes árú társaik.

A kenyérpirítók többsége egyszerű fűtőszálat használ a hő előállítására, azonban vannak olyan készülékek, melyek kvarc lámpa segítségével sütik meg a reggelinket.

Létezik átlátszó készülék, ebben egy hőszigetelt, erősített üveg mögött láthatod, hogy miként pirul a reggelid. Így pontosan tudod mikor lesz teljesen kész, és ha még nem járt le a program, akkor akár meg is szakíthatod a sütést, nehogy égés legyen a vége.

Vannak olyan négy nyílásos, négy szeletes berendezések is, amelyeknél két-két szelet sütésére külön van mód. Tehát külön lehet a fokozatot állítani, de később is be lehet kapcsolni a sütést, vagy akár előbb le is lehet állítani. Ezek nagy családokban, eltérő igényeknél tehetnek jó szolgálatot.

Egy-két eszköz rendelkezik beépített kábeltartóval is, ez kifejezetten jó szolgálatot tesz a tárolás során.

Morzsa tálcát a legtöbb pirító sütő tartalmaz, ennek ellenére sok helyen extraként emelik ki.

Automatikus felugrás: ez is egy olyan funkció, amelyet ma már minden készülék tud, ennek ellenére vannak olyan berendezések, amelyeknél az indító kallantyút felfelé húzva jobban ki tudod emelni a már megpirított kenyeret.

Milyen sütési funkciói vannak még?

 • Újramelegítés: ha esetleg kihűlt volna a szelet és újra fel kell melegíteni. De akkor is jó megoldás, ha nem vagy elégedett a pirítási eredménnyel.
 • Felolvasztás: ha a fagyasztóból szedted ki a kenyeret, akkor nem kell várni, amíg felolvad, hanem ezzel a funkcióval rögtön teheted is az eszközbe.
 • Egy oldalas pirítás: ebben az esetben a kenyérnek csak az egyik oldala fog megpirulni, a másik pirítatlan marad. Egyes esetekben csupán bagel néven emlegetik ezt a funkciót.

Érdekesség

A Wikipédia egy szabadon szerkeszthető tudásbázis, így néha előfordulnak fals információk rajta. Nem volt ez másként a kenyérpirító feltalálója esetében sem. Egy vicces kedvű egyetemista, ugyanis átírta az angol nyelvű cikket, hogy saját magát tüntesse fel, mint feltaláló. Ez a hoax pedig közel egy évtizedig tartotta fenn magát. A cikket itt tudod teljes terjedelmében elolvasni magyar nyelven.

A pirítós kenyér egészségügyi hatásairól sok cikk készült, én itt most nem szeretnék belemenni, mert nincs rá egyértelmű bizonyíték. Részletesen ebben a témában itt olvashatsz, ha kíváncsi vagy rá, bár angol nyelven van.

Mire figyelj vásárláskor?

Érdemes figyelni a rekesz nyílásának a nagyságára. Ugyanis, ha kedveled a szélesebb, vastagabb karéj kenyeret, akkor egy szűk nyílással nem mész sokra. Ilyen esetben a hosszabb/szélesebb, de két nyílású sütőket érdemes előnyben részesítened. Ugyanis ezekben a készülékekben, két nagyobb szeletet, vagy négy darab kisebb szeletet is tudsz egyszerre pirítani.

Arra is érdemes plusz figyelmet fordítani, hogy mennyire kényelmes a szerkezet kezelése, illetve mennyire vannak jó helyen a kezelőpanel gombjai. A tárcsát például nehéz lehet megérteni, ha nincs rendesen felcímkézve, vagy nincsenek rajta szimbólumok. Ilyenkor ugyanis csak tippelni lehet, hogy pontosan hol áll a fokozat. A dizájn pedig sohase menjen a funkcionalitás rovására.

A kallantyú lenyomásával hozzuk működésbe a készüléket, de néhánynál nemcsak ezt az egy funkciót látja el. Ha ugyanis a pirítósunk felpattant, akkor alulról felfelé húzva ezt a kart még jobban ki tudjuk emelni a szeletet. Ma már nem igazán találkozni a rekeszes változatnál olyan pirítóval, amelyiknél nem pattan fel valamilyen szinten pirítósunk. Olvastam azonban igényt arra, hogy a sütő ne dobja ki a kenyeret, hanem csak jelezzen és kapcsoljon ki ha elkészült. Ez akkor lehet fontos, ha valakinek olyan kisállata van a lakásban, amelyik kifejezetten fél a pirítósból előugró kenyérszelet hirtelen hangjától.

Bár általános funkciónak kellene lennie, de nem minden esetben lehet találkozni túlmelegedés elleni védelemmel, illetve termosztáttal. A megszakító „stop” gomb léte sem alapfelszereltség. Ezekre a vásárlás során mindenképpen figyelj oda.

Forrás: