Kézi porszívó: érdemes megvenned?

Ezeket a gépeket morzsaporszívónak, vagy autós porszívónak is szokták még nevezni. A kézi porszívó egy kis méretű, könnyen kezelhető eszköz. Sok helyen pedig rendkívül nagy segítséget tudnak nyújtani. De miről is beszélhetünk egy ilyen gép esetében?

Mi a kézi porszívó?

A kézi porszívó a legkisebb fajta porszívó, amivel találkozhatsz a boltokban.

Kinézetre talán a rúdporszívóhoz lehetne a legjobban hasonlítani, csak ez a készülék jóval kisebb. Egy henger alakú testben helyezkedik el a tartály és az eszközt működtető motor. Az egyik végén egy fogantyút foghatunk, a másik része már a szívófejben végződik.

Ha kezünkbe vesszük ezt a berendezést, viszonylag egy kisebb súlyú, könnyen manőverezhető készülékkel találkozhatunk. De vajon megfelelő választás lehet egy ilyen porszívó?

Milyen teljesítménnyel találkozhatunk?

Manapság a kínálat végigolvasásával már rájövünk arra, hogy a mérete ellenére sok esetben nem nyújt gyengébb szívóteljesítményt, mint bármelyik másik készülék. A tesztek alapján egyes eszközök képesek arra, hogy a nagyobb gépek eredményeit hozzák.

Néhány gyártó már megadja a porszívó szőnyegtisztítási, kemény padlós, por-visszabocsátás teljesítményét is. Már ebben a kategóriába is találni egész jó teljesítményű berendezéseket, ahol a gyártó feltünteti ezeket a fontosabb adatokat is.

De milyen előnye van ezeknek a készülékeknek?

A kézi porszívó legnagyobb előnye, hogy a kis mérete miatt könnyebb vele dolgozni. Megfelelő választás, ha csak kisebb takarítási munkát szeretnénk vele végezni, a lehető leggyorsabban.

Hasznos lehet a háztartásba, ha az általános takarításra van egy nagyobb gépünk, amit a hétköznapi apróbb leszóródó morzsák miatt nem szeretnénk beüzemelni, mégis meg kell oldani ezeknek az eltüntetését.

Hátránya, hogy nagy felület takarítására szinte teljesen alkalmatlan.

Kézi porszívó vásárlásnál mire figyelj?

Kézi porszívó adatai (tájékoztatás jelleggel):

  • Tartály: 0,04-1 l
  • Súly: 0,12-2 kg
  • Teljesítmény: 2-700 W
  • Zaj: 60-80 dB
  • Ár skála: 4.000-75.000 Ft

Ebben a kategóriában is létezik nedves porszívó. Mérlegelhetünk, hogy a mi felhasználási területünkhöz szükséges-e ez a funkció is.

Vezetékessel és vezeték nélküli készülékkel is lehet találkozni.

Akkumulátoros működés esetén a jobb gépek 30-40 percig is bírják, nagyobb teljesítményű gépeknél 10-15 perces működési időt ad meg a gyártó.

A gyártó a készüléket meghatározott felületekhez is ajánlhatja. Ez azt jelenti, hogy létezik külön autóskárpitra, külön padlóburkolatra, vagy külön szőnyegre való porszívó is.

Autós használatra van olyan típus, ami akár szivargyújtóról is üzemeltethető.

Kinek megfelelő választás?

Leginkább kiegészítésre lehet használni, illetve ha autótakarításkor nem szeretnénk zsinórral bajlódni a hagyományos gép esetében, vagy egy álló porszívóval viszonylag kényelmetlen lehet ezt a feladatot ellátni.

Alkalmas választás lehet gyerekek vagy háziállatok mellé, főleg a nedves porszívó, mert ha kiömlik valami, vagy kiszóródik, akkor nem kell rögtön a nagy gép elővételével küszködni, hanem a kisgéppel egy pillanat alatt meg lehet oldani az adott rész takarítását.

Ha nedves dolog összeszedéséről van szó, akkor tartsuk észben, hogy a későbbi idegeskedést elkerülve, a tartályba szívott nedves anyagtól célszerű mielőbb megszabadulni a porszívó kipucolásával. Így elkerülhető, hogy beleszáradjon a felszívott anyag. Rosszabb esetben akár kellemetlen, büdös, rohadás szaga lephet meg minket, ha nem takarítottuk ki porszívónkat.

Összefoglalva

Meglepően jó a kínálat ebben a kategóriában, amelyek nagy segítséget jelenthetnek még az átlagos háztartásba is.

Külön kiemelném az autó takarítását, valamint a hétköznapi szennyeződések felpucolásában nyújtott lehetőségeit.

Gyerek vagy állat mellett, a hétvégi nagytakarítások között alkalmi használatra kifejezetten ajánlott.

Facebook
Pinterest
Email
Twitter
Skype
WhatsApp
Energiaigény

Mosogatógép energiaosztály 2024-ben

A mosogatógép energiaosztály besorolásával kapcsolatban egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése megváltozott.

Energiaigény

Mosógép energiaosztály 2024-ben

A mosógép energiaosztály meghatározására egy új jogszabály lépett hatályba 2021. március 1-jén. Ennek köszönhetően az energia címke megjelenése változott. Energia

Energiaigény

Hűtőszekrény energiaosztály 2024-ben

2021. március elsejétől egy teljesen új hűtőszekrény energiaosztály címkével találkozhatsz. Most ezt a címkét és a hozzá tartozó néhány fontosabb