Mosogatógép választás: mire kell odafigyelned?

Ma már rengeteg gyártó nagyon sokféle terméket kínál mosogatógép kategóriában. Mosogatógép választás során, a mi dolgunk az, hogy kiválasszuk a nekünk szükséges funkciókat és azok alapján döntsünk a nekünk leginkább megfelelő gép mellett. A bejegyzés ehhez kíván némi segítséget nyújtani az általános információk leírásával.

Milyen a külseje?

Először is azt kell eldöntenünk, hogy beépíthető, félig beépíthető vagy szabadon álló gépet szeretnénk.

Szabadon állóval van a legegyszerűbb dolgunk, ott csak be kell üzemelni a gépet. A víz és csatornabekötés korlátjával szinte bárhova elhelyezhetjük.

Félig beépíthetőnél egy előlap szükséges a gép ajtajára, melyet célszerű úgy beszerezni, hogy a konyhabútorunk színével összhangban legyen.

A beépíthető gép esetén, viszont már nem olyan könnyű az elhelyezés. Itt már be kell tennünk a gépet pult alá, egy olyan helyre ahol a két oldala védett (de a teteje mindenképpen), valamint az előlapra is szükség van.

Találkozhatunk még keskeny kialakítású gépekkel is, melyek kisebb helyre lehetnek megfelelőek. Ebben az esetben, ha szűk a helyed a gépek méretére fokozottan figyelj!

Milyen adalékanyagok kellenek a mosogatógéphez?

Mosogatógépbe való öblítőt és tablettát, valamint mosogatógépbe való sót kell beletennünk a gépbe.

A mosogatógép tablettát ellenben minden egyes mosogatás előtt bele kell tennünk.

Öblítőt és sót nem kell minden mosogatásnál újratölteni.

Ha valamelyik adalékanyag hiányzik, akkor eszközünk azt jelzi nekünk és a következő mosás előtt mindenképpen pótolnunk kell.

Öblítővel és sóval az első használat előtt fel kell töltenünk a gépet. Itt a használati útmutató néha úgy írja, hogy ennél az első feltöltésnél ne csak sót, hanem egy kevés vizet is tegyünk a sótartályba. Későbbi feltöltésnél már nem szükséges, mert mindig lesz benne víz.

Ma már gyártanak 3 az 1-ben tablettákat is, ami azt jelenti, hogy nem szükséges külön öblítő adalék a gépbe. Egyszerűen üzemeltethető csupán a tabletta hozzáadásával (só ilyenkor is kell). Az így használható gépeknél, a gyártó ezt külön a leírásban kiemeli. Amennyiben ez fontos számunkra, mindenképpen figyeljük a leírást. Ha nem olyan mosogatógépet választottunk, ami ezt tudja kezelni, akkor az ilyen tablettákat inkább ne használjuk a gépben.

Mekkora kapacitással rendelkezzen mosogatógépünk?

A mosogatógépek kapacitását általánosan a teríték megadásával mérik. Jogszabály szerinti pontos meghatározása: Teríték „az egy személy használatára szánt konyhai edények összessége, tálalóeszközök nélkül”.

Ez magában foglalja a tányérokat (mély és lapos, esetenként kistányér) és az evőeszközöket, poharakat.

Általában a háztartásokba szánt eszközöknél 6-15 terítékes kapacitású gépekkel találkozhatunk. Nagyon ritkán előfordulnak 16 terítékes gépek is.

Sok esetben kicsi terítékes gép megvásárlásával szoktak kezdeni, mintegy próbaként. De ha nagyobb a család, akkor ez a megoldás nem javasolt, mivel nagyon hamar „bővítésre” fog szorulni a „rendszerünk”. Ezt vásárlás előtt mindenképpen gondold át.

Mosogatógép választás során milyen adatokkal találkozhatunk?

Néhány fontosabb adat ezekről a gépekről (tájékoztatás):

  • Energiafogyasztás/100 mosás: 54 – 103 kWh
  • Ár skála: 75 000 – 630 000 Ft (ez az idővel és a vásárlás helyével változhat)
  • Programok száma: 5 – 11
  • Teljesítmény: 1900 – 2400 W
  • Késleltetett indítás: 1 – 24h
  • Zaj: 40 – 52 dB
  • Kosarak száma: 2 – 3
  • Vízfogyasztás/mosás: 7,5 – 13,5 l, de általános a 9,5 l
  • Hőmérséklet fokozatok: 3 – 6

Általában az új energiacímke szerint „D” osztályba tartozó gépekkel találkozhatsz. Nagyon ritkán van a közép kategóriás szegmensben „C” vagy „B” energiahatékonysági osztállyal rendelkező berendezés.

Hogyan válassz?

Elsősorban a kinézetet kell eldönteni: beépíthető vagy szabadon álló. Melyik tetszik és melyikre van lehetőséged? Fontos paraméter még a berendezés mérete. Be kell férjen arra a helyre, ahova szánod. Ne kelljen az egész konyhát újratervezni egy mosogatógép miatt.

Programok száma: minél több van, annál jobb, de inkább azt vedd figyelembe, hogy általában miket mosogatsz és miből szokott a legtöbb felhalmozódni.

Ha nem szeretsz főzni, hanem inkább rendelet az ebédet, akkor inkább az étkészlet mosásán van a hangsúly, de ha konyhaművész vagy, akkor egy olyan mosogatógép választása lesz a legjobb, amiben a nagyobb lábasokat is könnyen és hatékonyan el tudod mosni. Ehhez a készülék belsejének a kialakítására is oda kell figyelned.

Kosarak száma: valaki esküszik arra, hogy minél több van, annál jobb. Persze a gépünk belsejének a mérete adott. Ha több van, akkor a nagyobb, vagy magasabb méretű főzőedényeket nem biztos, hogy bele tudod tenni, hacsak nem lehet jól variálni a berendezés belsejét.

Zaj: az új energiacímkén már van besorolás, de a valóságban nem mindenhol teszik ki a kereskedelmi leírásban. Utóbbi esetben csak egy számmal találkozhatsz. Itt célszerű azt választani, aminek az értéke alacsonyabb.

Ezek a legfontosabb paraméterek, amit mindenképpen nézz meg leendő készülékednél, nehogy olyat válassz, ami jó ugyan, de számodra nem hasznos.

Összegezve

Ebben a cikkben a mosogatógépekkel kapcsolatos általános információkat írtam le részletesen. Ez egy kiindulási alap. Rengeteg termék nyújt még speciális funkciókat, melyeket külön bejegyzésben írok le.