Kenyérsütő: az otthoni kenyér öröme!

Nincs is finomabb, mint az otthon készített kenyér. Ha magad gyúrod és sütőben készíted akkor konyhaművész vagy, ráadásul ehetsz egy kiváló házi kenyeret is. Azonban a mindennapokban nem biztos, hogy belefér mindig egy teljes sütési metódus. Így viszont jó szolgálatot tehet egy kenyérsütő gép. Mégiscsak otthon készül, ismert alapanyagokból, de mégsem rabolja el több időd.

Mi az a kenyérsütő gép?

A kenyérsütő vagy kenyérsütő gép egy olyan elektromos konyhai eszköz, melyet elsősorban kenyér sütésére használunk. Ha egy modern gépet választasz, akkor nem lehetetlen joghurtot, tejbegrízt, dzsemet, vagy akár sajtot készíteni ezzel a készülékkel.

Általában egy kenyérsütő serpenyőből áll, melynek az alján egy vagy több keverőlapát található. Ez egy speciális sütő közepére van szerelve, így kivehető részét képezi a berendezésnek a serpenyő. Ez alatt látható a gép fűtőszála. A készüléken látható egy kis vezérlőpanel is, ennek segítségével tudod beállítani, hogy milyen programon milyen tésztát szeretnél készíteni. A legtöbb ilyen berendezés különböző sütési és elkészítési ciklusokkal rendelkezik a különböző tésztákhoz. Néhány csúcsmodell lehetőséget biztosít arra, hogy egyéni ciklust programozz be.

A régi kenyérsütő gépekkel még függőleges kenyeret lehetett készíteni, ami teljesen másképp nézett ki, mint ahogy a boltban árulták. Azonban a gyártók hamar rájöttek, hogy lehet vízszintes kenyeret is készíteni. A forma nem a megszokott bucka, hanem annál jóval szögletesebb.

Hogyan készít kenyeret?

A kenyér elkészítéséhez először a hozzávalókat meghatározott sorrendben (később részletesen is szó lesz róla) és pontosan bele kell mérni a kenyérsütő serpenyőbe. A folyadékokkal kell kezdeni, majd a szilárd összetevőkkel. Az alapanyagok meghatározott sorrendje azért fontos, mert a kenyérsütőkbe használt instant élesztő vízzel érintkezve aktiválódik. Így az élesztőt és a vizet távol kell tartani egymástól a program indulásáig. Meg persze az sem árt, ha a hozzávalókat gépünk minél jobban és alaposabban el tudja keverni. Ezután már csak annyit kell csinálnunk, hogy kiválasztjuk a megfelelő sütési programot, illetve pirítási fokozatot (ha az adott programon van ilyen lehetőség), majd elindítjuk a készüléket. Ennyi a mi dolgunk. Ezután már a gép teszi a dolgát.

A kenyérsütő gép három fontos fázisban dolgozik. Legelőször összekeveri az alapanyagokat a két bent levő keverőlapáttal, azaz dagaszt. Ebben a fázisban lehet még hozzáadni néhány különleges anyagot, ilyen például, a szárított gyümölcs vagy magok. Amikor beletehetjük ezeket az anyagokat, azt csipogással jelzi készülékünk. Utána pihenteti a tésztát, így a dagasztott mennyisége ekkor kezd növekedni. Ezalatt az élesztő hat, megkeleszti a kenyeret, ezáltal nagyobb lesz és összeáll az íze is. Majd a végén süti meg a kenyeret, így a tésztából már kenyér lesz. A pirítási fokozat biztosítja a héj kívánt színét és ropogósságát. Ez néhány órát igénybe vesz, a mi gépünk közel 4 órát dolgozik egy klasszikus kenyéren. A legtöbb gép tartalmaz gyors programot is, de jelentősen ezt a folyamatot ugyanúgy nem lehet lerövidíteni, mint ahogy a joghurt elkészítése esetében sem volt erre lehetőség. Ezek a dolgok lassan állnak össze.

Mire kell figyelni az elkészítés során?

A használati utasítások többsége nemcsak a hozzávalók sorrendjét, de még a hőmérsékletét is meghatározza. A kenyér előkészítése közben nagyon érzékeny a hőmérsékletre és a páratartalomra. Így a hozzávalóknak szobahőmérsékletűnek kell lenniük, folyadékoknak 22 oC körül. Meleg időben érdemes a megszokottnál hidegebb folyadékok használata, míg hideg esetén fel kell melegíteni ezeket (de nem lehetnek 35 oC-nál melegebbek). Az alapanyagokat pontosan, a géphez mellékelt mérőpohárral és kanállal kell kimérni.

Mint már írtam kifejezetten fontos a hozzávalók sorrendje. Fontos, hogy az élesztő ne érintkezzen a folyadékokkal vagy a sóval. A túl sok élesztő gyengíti a tészta szerkezetét, mivel ha túlságosan megkel, akkor sütés közben összeesik. Fontos, hogy száraz sütőélesztőt kell használni a kenyérsütés során. Akkor most jön az alapanyagok sorrendje:

 • Folyadékok (víz, tej, olaj, olvasztott vaj, almaecet, joghurt)
 • Cukor
 • Liszt fele
 • Tejpor (ha szükséges ilyesmi)
 • További szilárd hozzávalók
 • Liszt másik fele
 • Élesztő

Ha egymás után szeretnél több kenyeret is sütni, akkor a két sütés között egy óra várást ír elő a legtöbb használati utasítás. A jó eredmény elérése érdekében ugyanis fontos, hogy a gép a két ciklus között megfelelően ki tudjon hűlni és ne okozzon a forró alkatrész meghibásodást a kenyér elkészítése során.

Amikor kiszeded a serpenyőből a kenyeret, akkor általában előfordul (nálunk mindig), hogy a kenyérben maradnak a keverőlapátok. Ebben az esetben kell a kampót használni, hogy kiszedd ezeket a lapátokat a kenyér trancsírozása nélkül.

Általános adatok:

 • Ár skála: 20.000 – 200.000 Ft
 • Kapacitás: 700 – 1500 g
 • Teljesítmény: 550 – 1600 W
 • Programok száma: 7 – 20
 • Pirítás fokozata: 3 (világos, közepes és sötét)
 • Dagasztó kar: 1 – 2

Ma már ezek az eszközök nagyon sok programmal rendelkeznek, közülük egész meglepőekkel is. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat, hogy mit is készíthetsz egy kenyérsütő géppel: klasszikus kenyér, gluténmentes kenyér és sütemény, francia kenyér, édes kenyér, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, rozskenyér, kovászolt tészta, sütemény, tészta alap. De ezen kívül vannak még extra funkció is, így például tudsz vele készíteni zabkását, rizspudingot, tejbegrízt, dzsemet és akár még joghurtot, ivójoghurtot, vagy sajtot is.

Extra tulajdonság:

Receptkönyv: ez sajnos nem szériatartozék, így néhány esetben gondot okozhat egy-egy recept kitapasztalása. Bár az interneten rengeteg kenyér recept fellelhető, az nem biztos, hogy a mi gépünknek és ízlésünknek megfelelő lesz.

Időzítő: be tudod állítani, hogy mikor kezdje meg a kenyér elkészítését. Ehhez persze már előzetesen be kell készíteni a hozzávalókat.

Melegentartó funkció: ha már elkészült a kenyér, akkor nem kapcsol ki azonnal a gép, hagyva ezzel kihűlni a kenyeret, hanem egy kis ideig még be marad kapcsolva a fűtőszál. Így ha nem azonnal, a sütés végeztével veszed ki a kenyeret, még akkor is meleg marad. Általában ez a kis idő 1 óra.

Vásárlói vélemények

Amire nagyon sok esetben panasz érkezik az az, hogy a kenyérsütő gép mellé a gyártó nem mellékel receptkönyvet. Bár nem lehetetlen egy jó receptet kitapasztalni, azért mégsem olyan könnyű és esetenként sok próbálgatást igényel. A géppel kompatibilis recepteket ha már unod, akkor is könnyebb átalakítani, mint egy vadi újat kitalálni, vagy esetleg a netről keresni.

Egy-két gépnél úgy vannak megadva az adatok, hogy 700 – 900 g a kenyérsütő kapacitása. Tehát elvileg lehet vele kisebb és nagyobb kenyeret is sütni, mikor mire van éppen szükség. A tapasztalat azonban az, hogy a nagyobb, tehát a 900 grammos méretet néhány készülék nem tudja. Érdemes figyelni a vásárlói leírásokat, ott láthatod, hogy mely gépek lehetnek érintettek a kérdésben.

Amire figyelj!

Mi is sokszor sütünk itthon kenyeret, néha könnyebb is, mint elmenni a pékségbe és sorban állni. Vagy ha ünnepnapon kifogyunk a kenyérből, akkor is jó szolgálatot tesz ez a kis eszköz. Ám előfordulnak furcsaságok, most erről írok. A kenyérsütő gép használatához nem sima élesztőre, hanem porélesztőre van szükség. Ma már szinte mindenhol tudsz ilyet venni, ez nem is lehet probléma. Ami viszont az, hogy egy-két saját márkás terméknek nem egyforma a minősége (nem mindegyiknél). Ugyanis előfordult, hogy egy zacskó porélesztő használatával kenyerünk szinte egyáltalán nem emelkedett fel. Viszont olyan is volt, hogy ugyanennyi használatával a tészta kifutott, és szépen ráégett a fűtőszálra. Ennek eredményeként füst öntötte el a konyhát, erős égett szagot okozva. Gyorsan kiszedtük és óvatosan egy fakanál segítségével leszedtük a fűtőszálra égett részt. Éppen ezért nem biztos, hogy olyan jó ötlet az időzítő funkciót használni. A cikket írva azonban én is tanultam valami újat. Nevezetesen azt, hogy miért kell távol tartani a víztől az élesztőt. Lehet, hogy a különböző eredménynek ez is oka lehetett.

Sajnos gyakori hibajelenség (nálunk legalábbis), hogy elszakad a szíj. Ez elég kellemetlen tud lenni, főleg ünnepnapon a legelső keverés után. Viszont a jó hír az, hogy könnyen javítható, ha van egy kis szerelési tapasztalatod, akkor akár otthon is. Ráadásul nem túl bonyolult szíjat rendelni ezekbe a készülékekbe, szerencsére nincs különös formája, vagy kinézete, ami gondot okozhatna.

Összegezve

Ha kenyérsütő vásárlásán gondolkozol, akkor érdemes néhány szempontot figyelembe venned. Ezek pedig az alábbiak:

 • Kenyérsütő serpenyő térfogata: ez attól is függ, hogy mennyi és mekkora kenyeret szeretnél elfogyasztani. Persze ezt előre nagyon nehéz belőni, hogy pontosan mekkorára is lehet szükséged. Viszont ma már a legtöbb gépbe lehetőséged van kettő vagy három különböző méret közül is választani. Itt is igaz az a szabály, hogy elég egy kis térfogatú sütő egy-két személyes háztartásnak. Egy nagyobb családnak már nagyobb kapacitású gépen kell gondolkodnia.
 • Programok száma: ma már szinte minden gép több programot is tud, így alapból is több fajta kenyeret vagy süteményt lehet készíteni. Viszont jó megoldás lehet, ha több extra funkciója is van, például joghurtot tudsz vele készíteni. Ez akkor lehet hátrány, ha egyszerre van szükséged kenyérre és joghurtra is egy kiadós reggeli elkészítéséhez.
 • Ár: ma már egy olcsóbb gép is kiválóan teszi a dolgát. Ha azonban több funkciót is használni szeretnél, akkor érdemes egy kicsit jobban a pénztárcába nyúlni. Valamint sok helyen olvastam, hogy akinek több gépe is van, esküszik arra, hogy a drágább jobb kenyeret csinál. Ez ízlés dolga, mindenkinek magának kell eldönteni, hogy mi fér bele a büdzsébe.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: