Felültöltős mosógép: megfelelő lehet?

A panel lakásokban, praktikussága miatt rendkívül nagy népszerűségnek örvend a felültöltős mosógép. Ebből a típusból jelentősen kevesebb található a piacon, mint az elöltöltős társaikból. Ám ezzel a berendezéssel is rendkívül jól el tudod végezni ruháid tisztítását. De melyik a legjobb?

Mosógépekről általában

A mosógépek a mosás gépi úton való elvégzését teszik lehetővé. Léteznek automata és félautomata mosógépek is. Manapság már szinte csak automata mosógépekkel találkozunk, mivel ezek a mosás egész folyamatát (mosóporos mosás, öblítés, centrifugálás) teljes egészében elvégzik, emberi beavatkozás nélkül. A félautomata gépek esetében egyes fázisok kimaradnak, így például centrifugálásra vagy külön berendezés szolgál, vagy pedig kezünk ereje.

Mik a felültöltős mosógép jellemzői?

A felültöltős mosógépek olyan berendezések, melyeknél a ruhákat és textiliákat a gép tetején keresztül kell betölteni, melyet egy nagy ajtóval zárunk le.

A felültöltős mosógépek kategóriájában még mindig találni félautomata gépeket, aminek rendkívül nagy előnye a kicsi mérete. Így akár kollégiumba vagy lakókocsiba lehet elsősorban jó választás.

Felültöltős mosógépek adatai (tájékoztatásul):

 • Energiafogyasztás/100 mosás: 46 – 86 kWh
 • Töltet kapacitás: 5 – 8 kg
 • Zajszint: 49 – 61 dB (mosási), 71 – 80 dB (centrifuga)
 • Mosási programok száma: 9 – 17
 • Gyorsmosás hossza: 14 – 30 perc
 • Centrifugálás: 1000 – 1400
 • Vízfogyasztás: 42 – 45 l
 • Ár skála: 125.000 – 5000.000 Ft (ez az idővel és a vásárlás helyével változhat)

Egyes gyártók meghatározzák, hogy hány fős családra célszerű az adott gépet választani. Ezeket figyelembe vehetjük, de sok tényezőn múlhat ennek a becslésnek az igazolhatósága. Saját tapasztalat alapján gyerekek mellett, télen sokkal jobban igénybe van véve a mosógép, mint nyáron. De egy kellemes kinti játék esős, saras időben is meg tudja dolgoztatni eszközünket.

A legtöbb mosógépnél a gyártó külön ki is emeli, hogy mennyi gyors programjuk van és azok hány percesek. Ezek is nagyon hatékonyak tudnak lenni, ha nem erősen szennyezett ruhákról van szó. Ez esetben semmi szükség nincs rá, hogy 2-3 óráig forogjanak a gépben a ruháink.

Ma már általános, hogy rövidíthetsz is az adott programon. Ez a funkció akkor a legjobb, ha nem a maximális töltettel szeretnéd üzemeltetni, vagy nem túlzottan szennyezett ruhaneműkről van szó. Ilyenkor nem kell feleslegesen végigcsinálni az egész programot.

A legtöbb mosógépnek a mosószer és öblítő adagolója a felnyitható ajtó alján található. Ezeknek a tisztításával meggyűlhet a bajunk, ha nem tudjuk megfelelően szétszedni. Így ezt a problémát egyes gyártók úgy próbáltak meg megoldani, hogy máshova helyezték el az adagoló rekeszeket. Ez legtöbb esetben a felnyitható tető alatti részben van, közvetlenül a mosógép dobja mellett. Ezzel a megoldással már jóval könnyebben tisztítható az adagoló rekesz.

Mik a speciális funkciók?

Ezek a funkciók nem találhatóak meg minden gépnél. Nyilván minél drágább kategóriában nézelődünk, annál több ilyen extra tulajdonsággal fog eszközünk rendelkezni. De mik lehetnek ezek?

 • Általában már digitális kijelzővel rendelkeznek, ugyanakkor vannak még teljesen mechanikusak is. A digitális kijelző rendkívüli előnye, hogy kiírja a mosásból hátralevő időtartamot, így pontosan tudod, hogy mikor lesz kész a mosás.
 • A legtöbbnek már óvatosan nyíló teteje van, amely védi a kezünket.
 • Drágább készülékeket lehetőségünk van wi-fi-n keresztül egy telefonos applikáció segítségével üzemeltetni, és hang alapú utasításokat adni a berendezésnek (Google és Amazon).
 • Késleltetett indítás már az olcsóbb kategóriás gépek esetében is megtalálható.
 • Drágább eszközöknél létezik a mosás végén gőzfunkció, a fertőtlenítés és a gyűrődések csökkentése érdekében.
 • Egyes drágább berendezések esetében létezik olyan megoldás, hogy a mosógép méri a kifolyó vízben a szennyezettségi szintet, és ez alapján állítja be a mosási ciklus hosszát. Ugyanígy mér habot is a kifolyó vízben, amely alapján kiszámíthatja az öblítés hosszúságát is.

Mik a felültöltős mosógép előnyei és hátrányai?

Előny

 • Ki és bepakoláshoz kevesebb hajolgatásra van szükség.
 • Kicsi kialakításúak, így elhelyezésük könnyű.
 • Ajtótömítés a gép tetején van, így nem szokott probléma lenni vele.

Hátrány

 • Kevesebb választék van a piacon, mint elöltöltős társaiból.
 • Kisebb mérete miatt kevesebb funkcióval is rendelkezik.
 • Nincs belőle mosó-szárítógép.

A felültöltős mosógép előnye, hogy a víz visszatartása a gravitációra támaszkodik, nem pedig az ajtótömítésekre. Míg egy elöltöltős gépnél ez lehet probléma forrása, ha gyenge anyagból van a tömítés, egy felültöltős esetén ez szóba sem jöhet.

További előnye, hogy a ruhák be és kipakolása kevesebb hajolgatást igényel, így kényelmesebb ez a megoldás.

Kisebb helyet foglalnak, mivel könnyebben helyezhetőek el a rendeltetési helyükön. Utóbbi azt jelenti, hogy nem igényel nagy logisztikát kitalálni a helyét, mivel nincs oldalon ajtó, így ezt nem is kell számításba vennünk.

Hátránya, hogy kevesebbet találhatunk belőle a piacon és nincsenek olyan modern funkciókkal ellátva, mint az elöltöltős változatok. Ha mosó-szárítógépben gondolkodunk, akkor ezt a típust sajnos már el is felejthetjük.

Mikor válaszd?

Elsősorban azokba a háztartásban kiváló választás, ahol kevés a hely a mosógépnek, mivel ezek könnyebben elhelyezhetőek. Az ajtó kinyitásához nincs szükség plusz helyre a gép oldalánál.

Valamint kiváló választás lehet akkor is, ha nem szeretünk vagy esetleg nem tudunk annyit hajolgatni.

Összegezve

Tökéletes gépek, bármelyik háztartásban megállják a helyüket, még több gyerek mellett is. Kevés helyet igényelve, nem veszik el fürdőszobánk hasznos területét.

Sajnos kevesebb típus van belőle, mivel az elöltöltős változat elterjedtebb hazánkban. Ha mosógépet szeretnél választani, mindenképpen olvasd el az elöltöltős változatról szóló cikket is.

Ha szeretnél még ilyen cikkeket olvasni: