Felültöltős mosógép: megfelelő lehet?

Ebben a bejegyzésben a felültöltős mosógép főbb tulajdonságait, előnyeit és hátrányait ismertetem. Ebből a típusból jelentősen kevesebb található a piacon, mint az elöltöltős társaikból.

Mik a felültöltős mosógép előnyei és hátrányai?

A felültöltős mosógép előnye, hogy a víz visszatartása a gravitációra támaszkodik, nem pedig az ajtótömítésekre. Míg egy elöltöltős gépnél ez lehet probléma forrása, ha gyenge anyagból van a tömítés, egy felültöltős esetén ez szóba sem jöhet.

További előnye, hogy a ruhák be és kipakolása kevesebb hajolgatást igényel, így kényelmesebb ez a megoldás.

Kisebb helyet foglalnak, mivel könnyebben helyezhetőek el a rendeltetési helyükön. Utóbbi azt jelenti, hogy nem igényel nagy logisztikát kitalálni a helyét, mivel nincs oldalon ajtó, így ezt nem is kell számításba vennünk.

Hátránya, hogy kevesebbet találhatunk belőle a piacon és nincsenek olyan modern funkciókkal ellátva, mint az elöltöltős változatok. Ha mosó-szárítógépben gondolkodunk, akkor ezt a típust sajnos már el is felejthetjük.

Mik a felültöltős mosógép jellemzői?

A kategóriában még mindig találni félautomata gépeket, aminek az előnyét a méretében találhatjuk meg. A töltet kapacitása is feltűnően magas (szőnyeg, pléd nagyobb textíliák mosására kiválóan alkalmasak lehetnek).

Egyes gyártók meghatározzák, hogy hány fős családra célszerű az adott gépet választani. Ezeket figyelembe vehetjük, de itt is sok tényezőn múlhat ennek a becslésnek az igazolhatósága. Saját tapasztalat alapján gyerekek mellett, télen sokkal jobban igénybe van véve a mosógép, mint nyáron. De egy kellemes kinti játék esős, saras időben is meg tudja dolgoztatni eszközünket.

Vannak olyan gépek, amelyeknél a gyártó külön ki is emeli, hogy mennyi gyors programjuk van és azok hány percesek. Ezek is nagyon hatékonyak tudnak lenni, ha nem erősen szennyezett ruhákról van szó. Ez esetben semmi szükség nincs rá, hogy 2-3 óráig forogjanak a gépben a ruháink.

Erős szennyezettség esetén ugyanakkor jó lehet néhány hosszabb program. Ha még sincs akkor sem kell kétségbe esni, van lavór is, ahol ezeket könnyen elő lehet áztatni.

Ha kiválasztottad a megfelelő programot, és nem teszed bele a megengedett maximális töltetet, akkor rövidíthetsz is az adott programon. Ha a maximális töltettel szeretnéd üzemeltetni, akkor érdemes kivárni a teljes program hosszát, mivel mosásod akkor lesz igazán hatékony.

Milyen általános adatokkal találkozhatunk?

Felültöltős mosógépek adatai (tájékoztatásul):

 • Energiafogyasztás/100 mosás: 59 – 86 kWh
 • Töltet kapacitás: 5-8 kg
 • Zajszint: 49-61 dB (mosási), 71-79 dB (centrifuga)
 • Mosási programok száma: 9-17
 • Gyorsmosás hossza: 14-30 perc
 • Centrifugálás: 1000-1400
 • Ár skála: 80.000-210.000 Ft (ez az idővel és a vásárlás helyével változhat)

Mik a speciális funkciók?

Ezek a funkciók nem találhatóak meg minden gépnél. Nyilván minél drágább kategóriában nézelődünk, annál több ilyen extra tulajdonsággal fog eszközünk rendelkezni. Ezek közül felsorolok néhányat:

 • Általában már digitális kijelzővel rendelkeznek.
 • A legtöbbnek már óvatosan nyíló teteje van, amely védi a kezünket.
 • Drágább készülékeket itt is lehetőségünk van wi-fi-n keresztül egy telefonos applikáció segítségével üzemeltetni, és hang alapú utasításokat adni a berendezésnek (Google és Amazon).
 • Késleltetett indítás már az olcsóbb kategóriás gépek esetében is megtalálható.
 • Drágább eszközöknél létezik a mosás végén gőzfunkció, a fertőtlenítés és a gyűrődések csökkentése érdekében.
 • Egyes drágább berendezések esetében létezik olyan megoldás, hogy a mosógép méri a kifolyó vízben a szennyezettségi szintet, és ez alapján állítja be a mosási ciklus hosszát. Ugyanígy mér habot is a kifolyó vízben, amely alapján kiszámíthatja az öblítés hosszúságát is.

Kinek ajánlható?

Elsősorban azokba a háztartásban kiváló választás, ahol kevés a hely a mosógépnek, mivel ezek könnyebben elhelyezhetőek. Az ajtó kinyitásához nincs szükség plusz helyre a gép oldalánál.

Valamint kiváló választás lehet akkor is, ha nem szeretünk vagy esetleg nem tudunk annyit hajolgatni.

Összegezve

Tökéletes gépek, bármelyik háztartásban megállják a helyüket, még több gyerek mellett is. Kevés helyet igényelve, nem veszik el fürdőszobánk hasznos területét.

Sajnos kevesebb típus van belőle, mivel az elöltöltős változat elterjedtebb hazánkban. Ha mosógépet szeretnél választani, mindenképpen olvasd el az elöltöltős változatról szóló cikket is.

Szépségápolás

Epilátor: mennyire hatékony?

Manapság már a szőrtelenítésre nagyon sok megoldás létezik. Az egyik legismertebb és régóta kedvelt megoldás az epilátor. Most nézzük meg,

Egészségmegőrzés

Elektromos fogkefe: kellően hatékony?

Manapság már szinte minden elektromos körülöttünk. Néhányan el se tudnák képzelni az életüket ezek nélkül a kütyük nélkül. Nincs ez

Sütés és főzés eszközei

Botmixer: aprítás felső fokon?

A botmixer nem minden háztartásnak a szerves része, ugyanakkor egy jó krémlevest nélküle elkészíteni szinte lehetetlen vállalkozás lenne. Kifejezetten jó

Sütés és főzés eszközei

Rizsfőző: kinek éri meg megvenni?

Egy lábas, amit a konnektorba lehet dugni. Kicsit furcsa szerzet ez a rizsfőző, de vajon megéri megvenni? Tényleg akkora segítséget

Szépségápolás

Hajszárító: hogyan válaszd a legjobbat?

A hajszárító ma már nélkülözhetetlen szépségápolási kellék. Ezekhez a készülékekhez használt technológia az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül. Ez