Felültöltős mosógép tisztítása: hogyan csináld?

A felültöltős mosógép tisztítása egy kicsit bonyolultabb, mint elöltöltős társáé, mivel több nehezebben elérhető hellyel rendelkezik. Bár lehet könnyebben is elvégezni a tisztítást egy mosás indításával, néha nem tudjuk elkerülni, hogy kicsit alaposabban át ne súroljuk gépünk belső, eldugottabb zugait. De hogyan érdemes csinálni?

Hogyan tisztítsd?

A rövid videó során megnézheted hogyan érdemes tisztítani a felültöltős mosógépet. Az elején elmondják, hogy milyen szerrel és mennyi időközönként érdemes a berendezést tisztítani. Hogy lásd is pontosan mit kell csinálni, kiválóan bemutatja a videó, így mielőtt nekiállnál mindenképpen nézd meg!

Összefoglalva: felültöltős mosógép tisztítása során dobjába bele kell önteni egy flakon 20%-os fehér ecetet, majd a legmagasabb fokon egy több órás mosási programot kell elindítani. A mosás lejártával lehet a szűrőt is megtisztítani. Ez a mosógép alján levő kis kerek burkolat, amit lenyitva ki tudjuk tekerni a szűrőt is. Érdemes ez alá valamilyen tálcát tenni, hogy a víz ne folyjon szét a fürdőszobában. A szűrőt folyóvíz alatt is ki tudod mosni, de ne feledkezz meg a belső részek kitakarításáról sem. Ez egy alap takarítási művelet, érdemes bizonyos időközönként elvégezni ezt a fajta tisztítást.

Egy bolgár videóban azonban csak szódabikarbónával dolgozik a hölgy, és gyönyörű munkát tudott végezni egy kis idő és egy jó adag súrolási munka segítségével. Nézzük meg hogyan is csinálta:

Mire figyelj a tisztítás során?

Fontos, hogy a mosógép tisztítását ruha nélkül végezzük! Ez persze nem azt jelenti, hogy rajtunk ne legyen ruha, hanem azt, hogy a mosógép dobjába ne tegyünk bele a tisztítószeren kívül semmi mást. 🙂

Milyen tisztítószert használhatsz a felültöltős mosógép takarítása során? A vízkő eltávolítására rendkívül hatásos az ecet. Az ecetes mosást érdemes negyed évente elvégezni, hogy a mosógép élettartamát meg tudd hosszabbítani. Létezik trisós takarítása is a felültöltős mosógépnek, azonban ez egy igen erős és durva módszer, így azt inkább évente csak egyszer javasolt elvégezni.

Mi a helyzet a nehezen tisztítható helyekkel?

Mosószer adagoló kitakarítása

Az elöltöltős mosógépeknél ez nem igazán jelent gondot, mivel a mosószer adagolójának szétszerelésére nincs szükség, mert minden részében jól hozzáférhető. De más a helyzet a felültöltős gépeknél?

Ajtó leszerelése

Ebben a videóban a felültöltős mosógép ajtaját szedi le a videó készítője. Bár lengyelül van (úgy néz ki nálunk nagy divat a felültöltős mosógép), de a képek is magukért beszélnek. Követve a videóban látottakat le lehet szedni a mosógép ajtaját és ott is ki lehet pucolni, illetve, ha az ajtó lemeze kezd rozsdásodni, akkor ezzel a módszerrel otthon akár javítani is tudod. Lássuk a videót:

Felső keret leszedése

Ahogy a videóban is láthatod a felső keret alatt is rengeteg piszok és kosz gyülemlik fel, amit néha nem árt kitakarítani. A mosógép ilyen jellegű szétszedését mindenki saját felelősségére csinálja meg. Elvileg az ilyen kis zugok kitakarítására bőven elég megcsinálni azt, amit a legelső videóban láthattunk.

Vásárlási útmutató:

Ha szeretnél egy felültöltős mosógépet, részletesen tudsz róla tájékozódni, hogy a számodra legjobb berendezést választhasd. De mielőtt véglegesen döntenél érdemes megnézni, hogy az elöltöltős mosógép milyen előnyöket tartogat.

Felültöltős mosógép vásárlási útmutató

Elöltöltős mosógép vásárlási útmutató

Összegezve

Bár a felültöltős mosógép tisztítása kicsit nehezebb, azért nem lehetetlen elvégezni. Néha elég egyszerűen csak a mosószer adagolót kitakarítani, majd pedig egy ecetes, üres mosást indítani a videóban bemutatott módszerrel. További mosógéppel kapcsolatos cikket ide kattintva tudsz olvasni.