Indukciós főzőlap a legmodernebb, de tökéletes is?

A hazai háztartások konyháiban ritkán nyújt segítséget az indukciós főzőlap. Ez a legújabb technológia, ami ma a kereskedelemben kapható. Sokféle előnnyel rendelkezik, de akadnak hátrányai is az indukciós főzőlapnak. De mi is az indukciós főzés?

Mi az indukciós főzés?

A hagyományos tűzhelytípusok esetén a hő a főzőlapon vagy főzőfelületen keletkezik. Ezt a hőt adja át a rá helyezett edénynek, és az edény hője melegíti fel a benne elhelyezett ételünket.

Az indukciós főzés lényege, hogy a hő közvetlenül az edényben keletkezik, nem pedig a főzőlapon. Ez által a hő legnagyobb részét (szinte az egészet) közvetlenül maga az étel veszi fel.

A főzőfelület csak az edénytől (ami az ételtől) veszi át a meleget, miközben gyakorlatilag hűvösebb marad, mint hagyományos esetben.

Indukciós főzésnél csupán egy üvegkerámia lapot képzeljünk el. Erre a felületre az edényt helyezve létrehozhatjuk a fent leírt folyamatot. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelemben külön létezik csak főzőlap, illetve tűzhelyként is megtalálhatjuk, csak itt a felső része indukciós, a sütő része elektromos.

Mi az az indukciós főzőlap?

A berendezés működése: ezekben a tűzhelyekben egy réz tekercs, azaz elektromágnes van. Erre váltakozó áramot kapcsolnak, ami így egy oszcilláló (mágneses) mezőt hoz létre. A mágneses mező hatására örvényáram keletkezik ami felmelegíti az edényben lévő élelmiszert.

Indukciós főzéshez kizárólag vastartalmú fémből (például vastag acéllemez, zománcozott öntöttvas, rozsdamentes acél) készült edények használhatóak. Ezeknek az edényeknek az alját a gyártó piktogrammal megjelöli.

Az edényben levő vas koncentrálja az (örvény)áramot, hogy hő keletkezzen a lábasban. Ha a fém túl vékony, vagy nem biztosít kellő ellenállást az árammal szemben, akkor ez a melegítési módszer nem lesz hatékony.

Itt a gyártó megadhat egy minimális és egy maximális edény méretet is. Ezért láthatsz ezeken a felületeken a nagy karikán belül egy kisebb kört is. A lábasnak akkorának kell lennie, hogy a kis karikán kívül essen, de még belül kell maradnia a nagyobb körön. Tehát edényünk méretének a két karika közé kell esnie.

Ezek a főzőfelületek általában nem melegítik fel a réz vagy alumínium edényeket. Ez azért van, mert a mágneses mező nem képes koncentrált áramot létrehozni az edény belsejében.

Mik az előnyei és a hátrányai?

Előny:

Előnyök a hagyományos gáz és villanytűzhelyekkel szemben: azonnal melegít és sokkal hatékonyabban használja fel a hőt. Mivel a tűzhely körül lévő levegőt sem melegíti fel, így nincs hőveszteség sem.

Ennek köszönhetően energiatakarékosabbak, mint a fűtőszállal vagy a gázzal működő eszközök.

Emellett még az is a javukra írható, hogy hő csak az edényben keletkezik, így sokkal kisebb az égési sérülés veszélye is, hiszen maga a tűzhely/főzőlap nem forrósodik fel.

A főzőfelület sima, valamint nem is melegszik fel annyira, hogy a kiömlött dolog odaégjen, így a takarítása is egyszerűbb, mint az elektromos kerámia lapos felületé.

Hátrány:

Hátránya ezzel szemben az, hogy csak meghatározott típusú edényekkel lehet használni. Ha ilyen főzőlap beszerzésén gondolkodunk, akkor a már meglévő edényeinket ilyen szempontból nézzük át.

Ismeretségi körben fordult elő, hogy költözésnél az új házban indukciós főzőlap volt, viszont edényeik az előző lakásból, nem támogatták az újítást. Így ezeket az eszközöket le kellett cserélni. Tehát ha nem rendelkezünk ilyenekkel, mégis szeretnénk indukciós tűzhelyet, akkor az edények beszerzése külön költség, valamint külön utánajárást igényel.

Az alacsony hőtágulású üvegkerámia felülete viszont sérülékeny, hamar karcolódik, valamint ütés következtében el is törhet.

A mágneses mező miatt, (bár a készülékek általában biztonságosak) ha valaki például beültetett szívritmus szabályozóval, vagy más elektromos orvosi implantátummal rendelkezik, akkor mindenképpen utána kell néznie, hogy az adott típus megfelelő-e részére.

Speciális tulajdonság

Az indukciós főzőfelületen a hőt az indukált feszültség generálja, így az edény ellenállásából származó feszültségből (ez a felhasznált energiával arányos) a tűzhely meg tudja állapítani, hogy van-e rajta edény.

Akár azt is tudja mérni, hogy az edény tartalma felforrt-e.

Utóbbi funkció által lehetséges az is, hogy kiválaszthatjuk a legkisebb hőmérsékletet, ami a forráshoz szükséges.

Emellett azt is be tudjuk állítani, hogy a főzőlap automatikusan kikapcsoljon, amikor az edényt levettük róla.

Milyen adatok alapján választhatunk?

Ha indukciós főzésen gondolkodunk, akkor választhatunk külön főzőlapot, de ha sütővel egyben szeretnénk, akkor tűzhely lehet a megfelelő választás.

A főzőlap tápellátása a kereskedelmi leírásban mindenképpen elektromos kell, hogy legyen. Főzőlap típusánál viszont már külön ki van emelve, hogy indukciós.

Néhány adat, mely megkönnyítheti a választást (csak tájékoztató jelleggel):

  • Ár skála: 100 000 – 190 000 Ft, de találhatunk drágább készülékeket is
  • Sütő tápellátás: elektromos, gáz
  • Anyag: rozsdamentes acél, öntöttvas
  • Égők száma: általában 4 (ez azt jelenti, hogy egyszerre 4 helyet tudunk használni a főzésre)
  • Nagy égőfej teljesítménye: 1700-2300 W
  • Normál égőfej teljesítménye: 1200W
  • Kis égőfej teljesítménye: 500-1800 W
  • Kapacitás: 54-67 l (ez tűzhely esetén a sütőjére vonatkozó adat)

Összegezve

Tehát, ha indukciós elven szeretnénk főzni, akkor a fenti szempontokat mindenképpen mérlegelnünk kell. A rendszernek van sok előnye, de találkozhatunk jó néhány hátránnyal is. Ezeket mindenképpen vegyük figyelembe a termék kiválasztásánál.

Forrás: