Indukciós főzőlap a legmodernebb, de tökéletes is?

A hazai háztartások konyháiban egyre gyakrabban nyújt segítséget az indukciós főzőlap. Ez a legújabb technológia, ami ma a kereskedelemben kapható. Sokféle előnnyel rendelkezik, de akadnak hátrányai is az indukciós főzőlapnak. De mi is az indukciós főzés?

Mi az indukciós főzés?

A hagyományos tűzhelytípusok esetén a hő a főzőlapon vagy főzőfelületen keletkezik. Ezt a hőt adja át a rá helyezett edénynek, és az edény hője melegíti fel a benne elhelyezett ételünket.

Az indukciós főzés lényege, hogy a hő közvetlenül az edényben keletkezik, nem pedig a főzőlapon. Ez által a hő legnagyobb részét (szinte az egészet) közvetlenül maga az étel veszi fel.

A főzőfelület csak az edénytől (ami az ételtől) veszi át a meleget, miközben gyakorlatilag hűvösebb marad, mint hagyományos esetben.

Indukciós főzésnél csupán egy üvegkerámia lapot képzeljünk el, mely alatta találhatóak az indukciós tekercsek. A felületre helyezve az edényt létrehozhatjuk a fent leírt folyamatot. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelemben külön létezik csak főzőlap, illetve tűzhelyként is megtalálhatjuk, csak itt a felső része indukciós, a sütő része elektromos.

A berendezés működési alapelve: ezekben a tűzhelyekben egy réz tekercs, azaz elektromágnes van. Erre váltakozó áramot kapcsolnak, ami így egy oszcilláló (mágneses) mezőt hoz létre. A mágneses mező hatására örvényáram keletkezik ami felmelegíti az edényben lévő élelmiszert.

Hogyan főzhetsz rajta?

Mivel ez egy újfajta technika, így ha először használsz indukciós főzőlapot, akkor néhány dologra fordíts kiemelt figyelmet.

Az olaj, a zsír és a vaj hihetetlenül gyorsan felmelegszik. A legtöbb kézikönyv a magas hőmérséklet és a gyulladásveszély miatt felhívja a figyelmet a tűzveszélyre. Így amikor az étel forr, vagy serceg, akkor érdemes csökkenteni a hőmérsékletet. Amikor főzöl valamit akkor is érdemes magasabb fokozaton kezdeni és az étel átmelegedése után fokozatosan csökkenteni a teljesítményt.

Párolásnál, vagy levesek és pörköltek készítésénél érdemes a legalacsonyabb főzési fokozatnál valamivel magasabb teljesítményre állítani a főzési zónát. Steak elkészítésénél elő kell melegíteni a serpenyőt és a már olajjal bekent steak mindkét oldalát megsütni. Ha keveréses sütéssel szeretnél például wok-ot készíteni, akkor csak kicsit kell előmelegíteni az edényt, majd hozzáadni az olajat. A zöldségeket ilyenkor beleetsszük, és amikor forrók, de még ropogósak, akkor lehet a teljesítményt lejjebb állítani. Végül az elősütött húst, majd a mártást is hozzáadjuk.

Milyen edényekkel használható?

Indukciós főzéshez kizárólag vastartalmú fémből (például vastag acéllemez, zománcozott öntöttvas, rozsdamentes acél) készült edények használhatóak. Ezeknek az edényeknek az alját a gyártó piktogrammal megjelöli. Így ezek vásárlásakor mindenképpen figyelj arra, hogy a megfelelő piktogrammal ellátott eszközt vedd.

Az edényben levő vas koncentrálja az (örvény)áramot, hogy hő keletkezzen a lábasban. Ha a fém túl vékony, vagy nem biztosít kellő ellenállást az árammal szemben, akkor ez a melegítési módszer nem lesz hatékony.

Ha esetleg régebbi edényeid vannak és nem szeretnéd kidobni őket, akkor így tudod ellenőrizni, hogy alkalmas lehet-e indukciós főzésre:

 • Egy mágnest tegyél az edényhez, és ha a mágnes vonzza az alját, akkor használhatod indukciós főzéshez.
 • Ha nincs otthon mágnesed (egy hűtőmágnes alja is jó), akkor úgy ellenőrizhetsz, hogy egy kis vizet teszel a tesztelni kívánt edénybe. Ha a kijelző nem jelez hibát és a víz felmelegszik, akkor megfelelő.
 • Ezekből az anyagokból készült edények nem alkalmasak indukciós főzésre: tiszta rozsdamentes acél, alumínium vagy réz mágneses alap nélkül, üveg, fa, porcelán, kerámia. Ez azért van, mert a mágneses mező nem képes koncentrált áramot létrehozni az edény belsejében.
 • Tilos egyenetlen vagy ívelt aljú edényt használni.

Érdemes azt is figyelned, hogy az edény alja pontosan akkora, mint a főzőlapon levő főzési zóna. Egy olyan széles lábas vagy serpenyő használata esetén ugyanis maximális energiaátadás történik. Ha kisebb edényt használsz, mint a zóna, akkor a főzőlap hatékonysága kisebb lehet. A serpenyőt mindig a főzési zóna közepére kell tenni. Ha kotyogós kávéfőzőt veszel, akkor érdemes figyelned arra, hogy nem mindegyik alkalmas indukciós főzőlapon való használatra!

Itt a gyártó megadhat egy minimális és egy maximális edény méretet is. Ezért láthatsz ezeken a felületeken a nagy karikán belül egy kisebb kört is. A lábasnak akkorának kell lennie, hogy a kis karikán kívül essen, de még belül kell maradnia a nagyobb körön. Tehát edényünk méretének a két karika közé kell esnie. Bizonyos átmérő alatt azonban az indukciós főzőlap nem ismeri fel az edényt. Ez általában 140 mm-es méret.

A kerámialapot úgy is meg tudod menteni a karcoktól, hogy soha nem húzod az edényt, hanem mindig leemeled a főzőlapról.

Mik az előnyei és a hátrányai?

Mint minden dolognak az indukciós főzőlap is rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal. Egy ilyen berendezés beszerzésénél ezeket kell mérlegelned:

Előny:

 • Előnyök a hagyományos gáz és villanytűzhelyekkel szemben: azonnal melegít és sokkal hatékonyabban használja fel a hőt. Mivel a tűzhely körül lévő levegőt sem melegíti fel, így nincs hőveszteség sem.
 • Ennek köszönhetően energiatakarékosabbak, mint a fűtőszállal vagy a gázzal működő eszközök.
 • Emellett még az is a javukra írható, hogy hő csak az edényben keletkezik, így sokkal kisebb az égési sérülés veszélye is, hiszen maga a tűzhely/főzőlap nem forrósodik fel. Ennek ellenére figyelj az égési sérülésekre, mert az étel és a környéke forró!
 • A főzőfelület sima, valamint nem is melegszik fel annyira, hogy a kiömlött dolog odaégjen, így a takarítása is egyszerűbb, mint az elektromos kerámia lapos felületé.

Hátrány:

 • Hátránya ezzel szemben az, hogy csak meghatározott típusú edényekkel lehet használni. Ha ilyen főzőlap beszerzésén gondolkodunk, akkor a már meglévő edényeinket ilyen szempontból nézzük át.
 • Az alacsony hőtágulású üvegkerámia felülete viszont sérülékeny, hamar karcolódik, valamint ütés következtében el is törhet.
 • A mágneses mező miatt, (bár a készülékek általában biztonságosak) ha valaki például beültetett szívritmus szabályozóval, vagy más elektromos orvosi implantátummal rendelkezik, akkor mindenképpen utána kell néznie, hogy az adott típus megfelelő-e részére.

Kis kitérő: ismeretségi körben fordult elő, hogy költözésnél az új házban indukciós főzőlap volt, viszont edényeik az előző lakásból, nem támogatták az újítást. Így ezeket az eszközöket le kellett cserélni. Tehát ha nem rendelkezünk ilyenekkel, mégis szeretnénk indukciós tűzhelyet, akkor az edények beszerzése külön költség, valamint külön utánajárást igényel.

Milyen adatok alapján választhatunk?

Ha indukciós főzésen gondolkodunk, akkor választhatunk külön főzőlapot, de ha sütővel egyben szeretnénk, akkor tűzhely lehet a megfelelő választás. Létezik egy kisebb (1-2 zónás) változata is, mely leginkább nyaralókba, vagy kisebb konyhákba való, ahol nincs szükség a nagy teljesítményre.

A főzőlap tápellátása a kereskedelmi leírásban mindenképpen elektromos kell, hogy legyen. Főzőlap típusánál viszont már külön ki van emelve, hogy indukciós.

A legtöbb készülék vastagabb, mint a kerámia főzőlap. Néhány gyártó már egy vékonyabb verzió kivitelezését is megcsinálta. Vásárlásnál a főzőlap vastagságára kiemelten figyelj, ha nem tűzhelyként vásárolod.

Néhány adat, mely megkönnyítheti a választást (csak tájékoztató jelleggel):

 • Ár skála: 100 000 – 190 000 Ft, de találhatunk drágább készülékeket is
 • Sütő tápellátás: elektromos, gáz
 • Anyag: rozsdamentes acél, öntöttvas
 • Égők száma: általában 4 (ez azt jelenti, hogy egyszerre 4 helyet tudunk használni a főzésre)
 • Nagy égőfej teljesítménye: 1700-2300 W
 • Normál égőfej teljesítménye: 1200W
 • Kis égőfej teljesítménye: 500-1800 W
 • Kapacitás: 54-67 l (ez tűzhely esetén a sütőjére vonatkozó adat)

Milyen méretű főzőlapot érdemes venni? Azon túl, hogy mekkora helyed van érdemes az alábbi nézőpontokat is figyelembe venned. 60 cm-es főzőlap: ha ez 4 zónás kivitelben van, akkor már nagyon szűkös a hely, ha mindegyiket használni szeretnéd. Ilyenkor a kezelőfelületekhez való hozzáférés sem biztos, hogy megfelelő. Három zóna esetében lehet jó választás. 70-75 cm-es főzőlap: itt már négy zónával való főzés már kényelmes.

Speciális tulajdonság

Bár ezekkel a beállításokkal már a legolcsóbb főzőlapok is rendelkezhetnek, azért mégis plusz funkciók:

 • Az indukciós főzőfelületen a hőt az indukált feszültség generálja, így az edény ellenállásából származó feszültségből (ez a felhasznált energiával arányos) a főzőlap érzékeli, hogy van-e rajta edény. Illetve ahogy a tesztelésből is láthattuk azt is meghatározhatjuk, hogy
 • Akár azt is tudja mérni, hogy az edény tartalma felforrt-e.
 • Utóbbi funkció által lehetséges az is, hogy kiválaszthatjuk a legkisebb hőmérsékletet, ami a forráshoz szükséges.
 • Az ma már alap funkció, hogy a főzőlap automatikusan kikapcsoljon, amikor az edényt levettük róla.
 • Időzítő: ezt kétféle módon lehet használni. Az egyik egy emlékeztetőként történő beállítása, ilyen esetben nem kapcsol ki a főzőlap. A másik pedig az, hogy a főzési zóna bizonyos idő után kapcsoljon ki. Általában van egy maximális beállítása, ez pedig sok esetben 99 percet jelent.
 • Gyerekzár: ezzel már szinte mindegyik eszköz rendelkezik.
 • Boost funkció: az egyik főzőzóna azonnal nagyobb teljesítményre kapcsol, és bizonyos ideig (általában 5 percig) ezen a teljesítményen is marad.
 • Melegen tartás: ennél a főzőlapunk már csak egyszerűen egy alacsony hőmérsékleten, melegen tartja az ételt.
 • Létezik olyan plusz funkció is, amikor a főzőlap képes jelzéseket adni a páraelszívónak, mely az alapján adja le a teljesítményét és állítja be a fokozatokat.

Vásárlói vélemények

Nagyon szeretik az indukciós főzőlap könnyen kezelhetőségét és gyorsaságát. Pozitívum még a könnyű tisztíthatósága, mivel nem ég rá semmi, így ezzel nem is kell bajlódni. A takarékossága is megnyerő tud lenni, mivel sokkal gyorsabb a többi elektromos főzőlaphoz képest, valamint a működési elve alapján nem pazarol hőt. Néhányan kiemelik, hogy kisgyerek mellett is biztonságosan lehet használni. A plusz funkciók is nagyon sokat segítenek a kényelmes használatban.

Negatívumként a hangját szokták kiemelni. Ez néhány esetben hangosabb (függ az edénytől is), így megszokást igényel. Zónakiosztás is érdekes tud lenni, mert hiába van általában 4, akkor sem biztos, hogy az edényeid mérete miatt, egyszerre mind a négy zónát ki tudod használni. A bekötéssel szokott probléma lenni, ezt mindenképpen szakembernek kell végezni. Nagyon sok típushoz nem adnak kábelt, ráadásul nem egy fázisra kell kötni, hanem kettőre!

Összegezve

Tehát, ha indukciós elven szeretnénk főzni, akkor a fenti szempontokat mindenképpen mérlegelnünk kell. A rendszernek van sok előnye, de találkozhatunk jó néhány hátránnyal is. Ezeket mindenképpen vegyük figyelembe a termék kiválasztásánál.

Ha szeretnél még hasonló eszközökről olvasni:

Forrás: